Equilibrium – Gyilkos nyugalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Equilibrium - Gyilkos nyugalom
(Equilibirum)
2002-es amerikai film
RendezőKurt Wimmer
ProducerJan de Bont
Lucas Foster
Bob Weinstein
Harvey Weinstein
Műfaj
ForgatókönyvíróKurt Wimmer
FőszerepbenChristian Bale
Emily Watson
Taye Diggs
ZeneKlaus Badelt
OperatőrDion Beebe
VágóTom Rolf
Gyártás
GyártóDimension Films
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő107 perc
Költségvetés20 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2002
  • 2002. december 6. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 2003. március 14. (Egyesült Királyság, Írország)[1]
  • 2003. április 25. (Kanada)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/7402/J)
Bevétel
  • 5 368 217 $ (világszerte)
  • 1 203 794 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Equilibrium – Gyilkos nyugalom (eredeti cím: Equilibrium) 2002-ben bemutatott disztopikus sci-fi film, rendezője Kurt Wimmer. A film főszereplői Christian Bale, Emily Watson és Taye Diggs.

A film egy disztopikus jövőben játszódik, ahol a művészetek és az érzelmek tiltottak, és a polgárok naponta beinjekciózzák magukat, hogy elfojtsák saját érzelmeiket. John Preston (Christian Bale), egy harcos-pap, miután kihagyja napi adagját, elkezd érezni, aminek köszönhetően megkérdőjelezi saját erkölcsi értékrendjét.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film egy jövőbeli államban, Libriában játszódik. Miután a Harmadik világháború elpusztította a Földet, egy totalitárius állam emelkedett ki, amely az emberi érzelmeket tette felelőssé a háború kirobbanásáért. Minden érzésstimuláló tárgy tiltott, az "érzésbűnözőket" letartóztatják és "feldolgozzák" (elevenen elégetik). Mindenki köteles naponta önmagának beadni egy Prozium-injekciót, egy érzelemgátló szert a gazdaság és a társadalom érdekében.

Libriát a Tetragrammaton Tanács irányítja, amelynek vezetője az Atya (Sean Pertwee). Az Atyával nem lehet közvetlenül érintkezni, de szónoklatait óriáskivetítőkön lehet látni az egész városban. A békét a rendőrség tartja fenn, melynek vezetője a Grammaton Papság, tagjait a „pisztoly kata” nevű harcművészettel képzik ki. A papok érzelmileg serkentő tárgyakat kutatnak fel és semmisítenek meg, mint például könyvek és hanglemezek, az ezeket rejtegető embereket pedig kivégzik. Erőfeszítéseik ellenére felbukkan egy titkos földalatti mozgalom, az Ellenállás.

John Preston (Christian Bale) magas rangú pap és kétgyermekes apa, akinek feleségét, Vivianát (Alexa Summer) érzésbűnözőként kivégezték. Egy razzia után észreveszi, hogy társa, Errol Patridge (Sean Bean) elvisz egy verseskötetet a razzia helyszínéről. Preston követi és lelövi őt. Halála előtt Patridge egy Yeats verset szaval. Másnap reggel Preston eltöri a Prozium adagját, és mivel nincs otthon pótadagja, elmegy Equilibriumba, hogy szerezzen egy másik adagot. Azonban nem sikerül neki, és elkezdi átélni az addig elnyomott érzelmeit.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2]
John Preston Christian Bale Bozsó Péter
Errol Partridge; Preston társa Sean Bean Galbenisz Tomasz
Atya; Libria vezetője Sean Pertwee Jakab Csaba
Jürgen; az ellenállás vezetője William Fichtner Juhász György
DuPont tanácsos Angus Macfadyen Mihályi Győző
Brandt; Preston későbbi társa Taye Diggs Tóth Roland
Robbie Preston; Preston fia Matthew Harbour Jelinek Márk
Lisa Preston; Preston lánya Emily Siewert
Mary O`Brien Emily Watson Kocsis Judit

Pisztoly kata[szerkesztés]

A pisztoly kata (angolul: gun kata) egy kitalált fegyverforgató harcművészeti stílus. Azon a feltevésen alapul, hogy mivel harc közben a felek pozíciói adottak, a mozgási pályák statisztikailag megjósolhatóak. A pozíciók memorizálásával ki lehet számítani az ellenfél mozgási irányát, így be lehet célozni a következő támadás helyét is. Ugyanígy, a bejövő támadások irányát is meg lehet jósolni, így el lehet térni az ellenfél golyói elől.

Az Equilibriumban bemutatott pisztoly kata Kurt Wimmer rendező és Jim Vickers harckoreográfus által egy kínai harcművészet, a Ving Csun elemeinek felhasználásával lett kifejlesztve. Ők nem mindenben értettek egyet: Kurt Wimmer egy lágyabb, simulékonyabb stílust preferált, míg Jim Vickers egy merevebb, durvább stílust támogatott. A film legtöbb harcjelenete a koreográfus stílusában látható.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes fogadtatást kapott. A Rotten Tomatoes szerint a kritikusok 37%-a pozitív véleménnyel volt a filmről.[3] A Metacritic szerint a film átlagosan 33 pontot ér el a 100-ból, 22 kritikus véleménye alapján.[4]

A New York Times szerint a film sokat kölcsönzött a Fahrenheit 451, az 1984 és a Szép új világ című regényekből, illetve más sci-fi klasszikusokból.[5] Az IMDb-n egész magas, 7,5-ös pontszámot kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. szeptember 30.)
  2. Internetes Szinkron Adatbázis adatbázisa alapján (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  3. Equilibrium - Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2013. november 30.)
  4. Equilibrium (2002): Reviews. (Hozzáférés: 2013. november 30.)
  5. Equilibrium (2002) Film Review”, NY Times (Hozzáférés: 2013. november 30.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Equilibrium (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Equilibrium (2002 film)
A Wikimédia Commons tartalmaz Equilibrium – Gyilkos nyugalom témájú médiaállományokat.