Endler fogasponty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Endler fogasponty
Típusforma
Típusforma
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Rend: Fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes)
Család: Álelevenszülő fogaspontyfélék (Poeciliidae)
Alcsalád: Poeciliinae
Nem: Poecilia
Faj: P. wingei
Tudományos név
Poecilia wingei
Poeser, Kempkes és Isbrücker, 2005
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Endler fogasponty témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Endler fogasponty témájú kategóriát.

Endler fogasponty (Poecilia wingei)
Endler fogasponty (Poecilia wingei)
Endler fogasponty (Poecilia wingei)
Vadbefogott endler fogaspontyok (Poecilia wingei)
Hibrid black bar példány (Poecilia wingei x reticulata)
Hibrid black bar, guppira visszakereszteződve (Poecilia wingei x reticulata)

Az endler fogasponty (Poecilia wingei) az elevenszülő fogaspontyfélék családjába tartozó álelevenszülő halfaj, egykor a szivárványos guppi alfajának tartották, mára genetikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy attól különálló, ám nagyon közeli rokon faj, ezért a sokak által használt "endler guppi" név fajtiszta törzseknél helytelen és kerülendő.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj természetes előfordulási területe Venezuelában, Cumana és Campoma környékén van, ahol leginkább zavaros, meleg, gyakran nagyon kemény és félsós vizek lakója. Híres élőhelye a Laguna De Los Patos és a Campoma Laguna, ám több kicsi elszigetelt állománya is létezik.

Veszélyeztető tényezők[szerkesztés]

Bár még nem került fel a vörös listára, fennmaradását a környezetszennyezés, a klímaváltozás és az élőhelyeiken nem őshonos szivárványos guppival való hibridizáció fenyegeti. A legnagyobb mértékű hibridizáció Cumana városközpontjában folyik, ahol a legtöbb megunt díszhalként tartott szivárványos guppit öntik ki a várost és környékét átszelő vízelvezető csatornákba, ezekben az árkokban már nincs fajtiszta endler, és összeköttetésben vannak az endlerek egyik híres élőhelyével a Laguna De Los Patos-sal, főleg esőzések alkalmával nagymértékű genetikai szennyezés történik az ott élő állományban a vízelvezetőkből kimosódó hibrideknek köszönhetően. Hasonló genetikai szennyezés más állományokban is előfordul, sok újabban befogott vad példány guppi jellegeket is magán hordoz. Egyik utolsó feltehetően tiszta állománya Tres Picos-ban található. Vad törzseinek tisztán történő megőrzése ezért kiemelten fontosnak tekinthető.

Megjelenése[szerkesztés]

Küllemre a szivárványos guppi vad alakjára emlékeztetnek, viszont azoknál kisebbek, illetve hímjeik faroknyele a guppikkal ellentétben a hátúszó mögött hirtelen elvékonyodó, ezen kívül színeik is irizálóbbak. A hátúszó tipikusan lekerekített, a farokúszó esetleges kardjai nem nyúlnak meg mint a guppik esetében. Nőstényeik egyszerű szürkék, nagyobbak a hímnél.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg apró gerinctelenekkel, szerves törmelékkel és algákkal táplálkoznak. Szaporodását tekintve a faj álelevenszülő, az ikrákat a nőstény a testében hordozza amíg azok készen nem állnak a kikelésre, ez után a guppikkal ellentétben kevés számú (1-20, nagyobb nőstényeknél akár 30) ivadék jön világra.

Az Akváriumban[szerkesztés]

Könnyen tartható és szaporítható békés faj, bármilyen eleséget szívesen fogyaszt. A hobbiban szinte kizárólag a szivárványos guppival képzett hibrid törzsei terjedtek el, ezek tulajdonságaikat tekintve vagy valamely szülőfajra hasonlítanak, vagy átmeneti formákat mutatnak, bár az endler hibridek többsége felelőtlenségből és nemtörődömségből jön létre, a komoly tenyésztők kemény szelekciós munkával több szép hibrid guppi vagy endler jellegű törzset hoztak létre. Amennyiben eredeti endlereket akarunk tartani, kizárólag hozzáértő lehetőleg endler-specialista hobbitársunktól szerezzünk ismert és visszakövethető eredetű példányokat. Ne tartsuk őket együtt guppikkal, ugyanis könnyen kereszteződnek.

Ismertebb vad törzsek:

  • Black bar (Cumana)
  • Lime green (Cumana)
  • Red Chest (Cumana)
  • El Tigre (Campoma)
  • Rio Oro (Campoma)

Ismertebb vad eredetű hibrid törzsek:

  • Staeck
  • CU111

Ismertebb hibridizáció segítségével nemesített hibrid törzsek:

  • Singa blue (Japánkék hibrideken létrejött mutáció)
  • Skarlát (Magenta guppi x Black Bar endler)
  • Japánkék (Japánkék guppi x Endler)
  • Black Silverado (Tuxedo guppi x El Silverado endler)

Források[szerkesztés]