Elekes Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elekes Miklós
SzületettEdelstein Miklós
1897. szeptember 3.
Óbecse
Elhunyt1947. december 15. (50 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
hisztológus,
ideggyógyász,
orvoslélektani szakíró
SablonWikidataSegítség

Elekes Miklós (született Edelstein[1]) (Óbecse, 1897. szeptember 3.Kolozsvár, 1947. december 15.) magyar ideggyógyász orvos, orvoslélektani szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányait Budapesten kezdte, mint medikus a kommün idején az ifjúmunkás mozgalom tevékeny részese volt. Tanulmányait Bécsben folytatta s Kolozsvárt fejezte be, ahol 1921-től 1928-ig az egyetem elmegyógyászati klinikájának tanársegédje, majd a Zsidó Kórház ideggyógyász főorvosa lett. 1944-ben deportálták, visszatérve orvosi gyakorlatot folytatott. 1947-ben a kolozsvári ideg-elmegyógyászati intézet tiszteletbeli adjunktusa.

Munkássága[szerkesztés]

Számos ideggyógyászati és idegszövettani munkája jelent meg hazai, valamint külföldi folyóiratokban, így az Archives de Neurologie, Archives de Neuropsyhiatrie, L'Encéphale, L'Art Médicale, Revue de Endocrinologie, Annales de Médicines s más francia, valamint német szaklapok hasábjain. Főleg a szifilisz, az érelmeszesedés és az epilepszia kórszövettanát, a kiütéses tífusz idegrendszeri elváltozásait, a mikroglia kóros reakcióit kutatta; eredményeit az idegszövettani szakmunkák is idézik. Orvoslélektani, művészettörténeti írásait több hazai folyóirat, köztük a Korunk közölte, itt jelent meg 1936-ban I. P. Pavlov és a reflexológia című írása, mely nálunk először emelte ki a feltételes reflex általános biológiai jelentőségét és a pavlovi tanítás értékét. Az EME orvostudományi szakosztályának rendes előadója, a vándorgyűlések és évkönyvek munkatársa. Fordításában jelent meg A. Julov Pavlov és az agy rejtelmei című munkája (1949).

Irodalom[szerkesztés]

  • Kohn Hillel: Emlékezés egy marxista értelmiségire. Korunk, 1958/5.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A belügyminisztérium 5084/1908. sz. rendelete alapján családneve Elekesre változott.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]