The Chicks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dixie Chicks szócikkből átirányítva)
The Chicks
Dixie Chicks koncert Texasban
Dixie Chicks koncert Texasban
Információk
Alapítva1989
Műfajcountry
Kiadó
Tagok
  • Natalie Maines
  • Emily Robison
  • Martie Maguire
  • Laura Lynch (1989–1995)
A The Chicks weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Chicks témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Chicks, korábban Dixie Chicks egy háromtagú, texasi, női country-zenekar. Stílusuk kezdetben bluegrass, napjainkban country, country-rock. Minden idők legnépszerűbb női együttese, harminchatmillió eladott lemezük alapján a legelső helyen állnak a női együttesek rangsorában.

Tagjai[szerkesztés]

Az együttes jelenlegi tagjai:

Története[szerkesztés]

A csapat 1989-ben alakult Dallasban, Texas államban. A Dixie Chicks hosszú évek küzdése és személyes csapások után nagy country és pop sikereket ért el az 1990-es évek második felének elejétől, olyan slágerekkel mint a „Wide Open Spaces”, a „Cowboy Take Me Away” és a „Long Time Gone”.

A lányok közismertté váltak a vidám természetükről, hangszeri műértésükről, szárnyaló balladáikról, divatérzékükről és a szókimondó politikai nézeteikről.

2007-ig összesen 13 Grammy-díjat nyertek.

Tíz nappal Irak 2003-as megszállás előtt a zenekar énekese, Natalie Maines, nyilvánosan kritizálta George W. Bush amerikai elnököt. „Szégyelljük, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke texasi.” Ez a kijelentés és az azt követő viták következtében kialakult hangulat során az amerikai koncertlátogatóik csaknem felét elveszítették. Később a politikai hangulat megváltozott, és egyre inkább az ő nézeteiket igazolta, aminek összefoglalásaként végül a megpróbáltatásaikat a 2006-os „Dixie Chicks: Shut Up and Sing” dokumentumfilmjükben tárták a hallgatóság elé.[1]

A 2007-es, 49-edik Grammy díjkiosztó gálán a csapat mind az öt kategóriában nyert, amiben jelölték. Beleértve az év daláért, az év felvételéért, az év albumáért járó elismeréseket is.[2][3]

Natalie Maines a nyilvános show keretében tolmácsolta a szólásszabadságért való kiállásukat és a korábbi, Irak 2003-as megszállásával kapcsolatos helytelenítésüket.

Emily Robison és Martie Maguire a Dixie Chicks mellett rendszeresen turnézik Court Yard Hounds nevű zenekarukkal.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]