Digital Equipment Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Digital Equipment Corporation
Digital 556-flattened4.svg
Jelmondat Becsület és tisztelet az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak.
Alapítva 1957
Megszűnt 1998
Székhely Maynard, Massachusetts, Amerikai egyesült államok
Vezetők Ken Olsen (alapító, elnök, és vezérigazgató)
Harlan Anderson (társalapító)
C. Gordon Bell (VP Engineering, 1972-1983)
Iparág Számítógép ipar
Termékek PDP miniszámítógépek
VAX miniszámítógépek
Alpha szerverek és munkaállomások
DECnet
VT100 terminál
StrongARM mikroprocesszorok
Digital Linear Tape
Alkalmazottak száma több, mint 140,000 (1987)

A Digital Equipment Corporation, más néven DEC[1] vagy szintén használatos márkajelzéssel Digital egyike volt a számítógépipar főbb amerikai cégeinek az 1960-as évektől egészen az 1990-es évekig. A számítógépes rendszerek vezető gyártója volt, beleértve a számítógépeket, szoftvert, perifériákat. Övék volt eladási értelemben a legsikeresebb miniszámítógép a PDP és az utód VAX termékvonal.

1957-től 1992-ig a központjuk egy volt gyapjúmalom Clock Tower Place-ban, Maynard, Massachusetts-ben. A DEC-et 1998 júniusában felvásárolta a Compaq, amely aztán 2002 májusában egyesült a Hewlett-Packarddal. A DEC némely részét, nevezetesen a fordítóprogram-üzletágat és a Hudson, Massachusetts Intézetet eladták az Intelnek.

Digital Equipment Corporation nem összekeverendő a kapcsolatban nem álló Digital Research, Inc-csel vagy a Western Digitallal, habár ez utóbbi gyártotta az LSI-11 chipseteket, melyet a DEC alsó kategóriás PDP-11/03 számítógépeiben is használtak.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. "DEC used by Digital itself:" PDP11 Processor Handbook (1973): page 8, "DEC, PDP, UNIBUS are registered trademarks of Digital Equipment Corporation;" page 1-4, "Digital Equipment Corporation (DEC) designs and manufactures many of the peripheral devices offered with PDP-11's. As a designer and manufacturer of peripherals, DEC can offer extremely reliable equipment... The LA30 DECwriter, a totally DEC-designed and built teleprinter, can serve as an alternative to the Teletype."

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Digital Equipment Corporation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.