David Bryan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Bryan
Bryan a When We Were Beautiful 2009-es premierjén
Bryan a When We Were Beautiful 2009-es premierjén
Életrajzi adatok
Születési név David Bryan Rashbaum
Született 1962február 7. (53 éves)
Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, Perth Amboy
Pályafutás
Műfajok Hard rock
Glam rock
AOR
Aktív évek 1978-től napjainkig
Együttes Bon Jovi
Hangszer ének, gitár, harmonika, zongora, szintetizátor

David Bryan weboldala

David Bryan Rashbaum (Perth Amboy, New Jersey, 1962. február 7.) Ismertebb nevén David Bryan amerikai zenész, a Bon Jovi együttes billentyűse, a Memphis című musical írója.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bryan a New Jersey-i Perth Amboyban született és a szintén a New Jersey-i Edisonban nőtt fel. Édesapja, Eddie Rashbaum trombitán játszott. Bryant zsidó vallásúnak nevelték[1][2]. Hét évesen kezdett zongorázni tanulni és tizenhárom éven keresztül tanult Emery Hackkel a Julliard egyetem professzorával. Felvették a Rutgers Egyetemre, de ő inkább a Julliardra ment New Yorkba.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1990. augusztus 25-én elvette középiskolai szerelmét, April McLeant, akitől 2004-ben elvált. Három gyerekük született: Gabriella Luna és Colton Moon ikrek (1994. március 10-én) és Tiger Lily (2000. április 28-án). 2010. augusztus 7-én újraházasodott és elvette Lexi Quaast a New Jersey-i Colts Neckben.

1991-ben mielőtt segített volna barátjának, Richie Sambora gitárosnak a Stranger In This Town című szólólemezének felvételeiben, egy dél-amerikai parazitától szenvedett, mely az együttes dél-amerikai turnéján fertőzte meg. Bryan kórházba került, fájdalmairól a következőképp nyilatkozott: "A parazita megtámadta a gyomromat, a beleimet és az idegvégződéseimet. Bejutott a vérkeringésembe, megmérgezett. 65 kiló voltam és nagyon beteg. Két hétig voltam kórházban és további egy hónapig ágyhoz kötve otthon.". Felgyógyult éa 1992 végén az együttessel kiadták a Keep The Faithet megmutatva a világnak hogy még együtt vannak. Az 1990-es évek végén a Crush felvétele előtt majdnem levágta az egyik ujját egy körfűrésszel. Egy év rehabilitáció után újra képes volt mozgatni az ujját és visszatérhetett a billentyűk mögé.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szóló

Bon Jovi

Lásd: Bon Jovi-diszkográfia

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a David Bryan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ouzounian, Richard. „Toxic Avenger found his bard in Bon Jovi”, The Star, 2009. december 6. 
  2. http://www.forward.com/articles/126673/