Dambulla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dambulla
Golden Temple
Golden Temple
Közigazgatás
Ország Srí Lanka
TartományCentral (Központi)
Népesség
Teljes népesség91 550 fő (2013)
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC+05:30
Világörökség-azonosító561
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 7° 51′ 05″, k. h. 80° 39′ 15″Koordináták: é. sz. 7° 51′ 05″, k. h. 80° 39′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dambulla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dambulla (szingaléz: දඹුල්ල, tamil: தம்புள்ளை) város Srí Lanka területén, Colombótól közúton kb. 160 km-re északkeletre az A6-os főút mentén fekszik. Lakossága kb. 24 ezer, az agglomerációé kb. 70 ezer fő.

A szikla- és aranytemplom[szerkesztés]

Az itt található szikla- és aranytemplom 1991 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.[1] A buddhisták számára egy szent zarándokhely. Alapítója a Kr. e. 1. században uralkodó Vatta-Gamani Abhája volt. Amikor menekülni kényszerült a Csóla támadás miatt, akkor első menedékhelye a dambullai barlang volt. Miután 14 év elteltével sikerült elűznie a Csólákat, fogadalmának megfelelően megalapította a templomot. A barlangok felett a sziklafalra vésett felirat a templom megalapítása mellett arról is beszámol, hogy a 12. századvégén Nisszankamalla építtette újjá romjaiból. A későbbi évszázadokban többször átépítették a szentélyeket, ez magyarázza, hogy stílusuk nagymértékben eltér egymástól.

A sziklafal alatti hasadékban öt barlangszentélyt alakítottak ki. Falaikat vallási és történelmi témájú festmények díszítik. Sok mű a 16-18. századból származik.

Az első szentély jellegzetessége a nirvánában fekvő Buddhát ábrázoló, 14 méter hosszú szobor. A legnagyobb méretű és legérdekesebb azonban a második szentély. Falait Buddha életének jelenetei borítják, míg a hátsó oldalon levő nagyméretű festmény Duttha Gamani és Elara párharcát ábrázolja. Körben több mint 70 szobor látható, legtöbbjük Buddhát ábrázolja. A harmadik szentélyben a számos Buddha-szobor mellett jellegzetessége az 1001, ugyancsak Buddhát ábrázoló festmény a falakon. A negyedik szentélyben öt szobrot helyeztek el. Az ötödik szentély festményei a késő kandi stílusban készült, élénk színű alkotások.

A barlangok előtti széles teraszon egy kis dagoba és az elmaradhatatlan bó-fa áll. A mellvédről szép kilátás nyílik a környékre.

A sziklatemplomtól lefelé a hegy oldalában található az Arany-templom.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dambulla című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Balás Péter: Srí Lanka, 1984