Csisztije prudi metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csisztije prudi metróállomás
OrszágOroszország
HelyBaszmannij kerület
NévadóClean Ponds (artificial pond)
Állomáskód008
Műemlékvédelmi besorolásorosz regionális kulturális örökségi helyszín
Megnyitás1935. május 15.
Építész(ek)
  • Nyikolaj Dzsemszovics Kolli
  • Lev Popov
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység35 m
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekmoszkvai metró
Szomszédos állomások
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségek
  • Turgenevskaya
  • Szretyenszkij Bulvar
  • Elhelyezkedése
    Csisztije prudi metróállomás (Moszkva)
    Csisztije prudi metróállomás
    Csisztije prudi metróállomás
    Pozíció Moszkva térképén
    é. sz. 55° 45′ 56″, k. h. 37° 38′ 18″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 56″, k. h. 37° 38′ 18″
    Térkép
    A Wikimédia Commons tartalmaz Csisztije prudi metróállomás témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    A Csisztije prudi (oroszul: Чи́стые пруды́, magyarul: Tiszta Vizek) egy állomás a Moszkvai metró Szokolnyicseszkaja vonalán. Szomszédos állomásai a Krasznije vorota és a Lubjanka. 1935. május 5-én a metró első szakaszával együtt került átadásra. A Mjasztnyitszkaja utca alatt fekszik, és gyalogos alagutak kötik össze a Turganyevszkajával és a Sztretyenszkij bulvarral. A metró legmélyebb állomása volt 1935 és 1938 között.

    Története[szerkesztés]

    Érdekessége, hogy a második világháború alatt az állomás a Szovjet Légvédelem főhadiszállásaként szolgált, ezért a háború ideje alatt a peronok el lettek torlaszolva és fedve, a szerelvények pedig megállás nélkül haladtak át az állomáson. 1935-től 1990-ig Kirovszkaja néven működött, Szergej Kirov bronzból készült arcképe még mindig az állomás dísze. 1992-ben néhány hétig a Mjasztnitszkaja nevet viselte.

    Építészet és stílus[szerkesztés]

    Ugyan eredetileg egy háromcsarnokos állomást terveztek, később a londoni metróban használatos mintára épült. Kialakításában hasonlít a többi régi állomásra, például a Krasznije vorotához és az Ohotnij Rjadhoz. Az állomást tervező építész Nyikolaj Kolli volt. A középső csarnok csak 1971-ben épült meg, hogy legyen összeköttetés a fentebb említett Turganyevszakaja és Sztretyenszkij bulvar állomásokkal. Az állomásra jellemző a feketemárvány, az ufalej-márvány és a koelga-márvány.

    Bejáratok[szerkesztés]

    Az állomásra a felszínről két lejárat vezet: egy art déco pavilon a Csisztoprudnij bulvaron és egy másik a Mjasznitszkije Vorota térről.

    Fordítás[szerkesztés]

    Ez a szócikk részben vagy egészben a Chistye Prudy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.