Cshunhjangga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cshunhjangga
(춘향가)
phanszori
Eredeti nyelvkoreai

A Cshunhjangga (hangul: 춘향가handzsa: 春香歌, RR: Chunhyangga?; „Cshunhjang éneke”) az eredeti 12 phanszoriműből fennmaradt öt madang (마당) egyike.[1] A történet egy kiszeng lányáról és egy jangban nemesről szól. A szövegének legrégebbi változata az 1754-ben írt Manhvadzsip (만화집, 晩華集) című könyvben található meg kínai írással.[2] A belőle született phanszori prózai mű a Cshunhjang cson (춘향전, „Cshunhjang története”).[3] Ez a legnépszerűbb az öt fennmaradt madang közül, filmre, televízióra is adaptálták, de manhva is született belőle.[4]

Története[szerkesztés]

A történet főszereplői Cshunhjang („Tavasz illata”), egy egykori kiszeng lánya, és I Mongnjong, Namvon elöljárójának fia. Mongnjong a Tano (tavasz)fesztivál idején megpillantja a szépséges Cshunhjangot és azonnal beleszeret. A társadalmi különbségek ellenére feleségül veszi a lányt, ám ekkor a fővárosba szólítja kötelessége. Az otthon maradt lányt zaklatni kezdi a város új elöljárója, Pjon Hakto, arra akarja kényszeríteni, hogy legyen az ágyasa. A férjéhez hű Cshunhjang visszautasítja a férfi, aki emiatt börtönbe veti és megkínozza. Mongnjong a király titkos felügyelőjeként tér vissza a városba, lebuktatja a korrupt elöljárót és kiszabadítja feleségét, akivel ezután boldogan élnek.[5][6]

Értelmezése[szerkesztés]

A történet különleges abból a szempontból, hogy a főszereplői ellenszegülnek a Csoszon-kor normáinak, mely szerint egy jangban nemes nem köthetett házasságot egy cshonmin (kitaszított) rétegből származó nővel. Cshunhjang a bátorság, a női tisztaság megtestesítője, aki szembeszáll a korrupt és erkölcstelen nemes akaratával, és egyben az elnyomottaknak is hangot ad. A történet szatirikusan mutatja be a koreai nemesség zülött, korrupt életét.[5]

Források[szerkesztés]

  1. 판소리 (koreai nyelven). Encyclopedia of Korean Culture. (Hozzáférés: 2015. március 31.)
  2. Origin and Transmission of Pansori, Pansori (pdf) (angol nyelven), National Gugak Center (2004). Hozzáférés ideje: 2015. március 31. 
  3. szerk.: Peter H. Lee: A History of Korean Literature [archivált változat]. Cambridge University Press (2003). ISBN 9781139440868 [archiválás ideje: 2014. november 29.] , 284. o.
  4. Pansori series provides performances in English. Korea JoongAng Daily, 2011. november 30. (Hozzáférés: 2015. április 22.)
  5. a b Repertoire of Pansori, Pansori (pdf) (angol nyelven), National Gugak Center (2004). Hozzáférés ideje: 2015. március 31. 
  6. The Ch'unhyang Story. East Rock Institute. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 22.)

További információk[szerkesztés]