Credo (busz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kravtex Kereskedelmi Kft.
Credo logo.gif
Típus Korlátolt felelősségű társaság
Alapítva 1992
Székhely  Magyarország, Győr
Vezetők Dr. Krankovics István
Iparág járműipar
Termékek autóbuszok
Leányvállalatai Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt., Kühne Vasöntöde Kft.

A Kravtex Kereskedelmi Kft. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kravtex Kereskedelmi Kft. témájú médiaállományokat.

A Credo egy magyar autóbuszmárka, amely 1999 óta létezik. A győri székhelyű Kravtex cégcsoport gyártja az autóbuszokat a mosonmagyaróvári Kühne Zrt. és a győri Kravtex Kft. gyáregységeiben. A cég legfőbb vásárlói a hazai Volán-vállalatok, de találhatunk 1-2 Credo autóbuszt magánkézben, illetve külföldön Romániában és Oroszországban.

A Kravtex Kft. története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kravtex Kereskedelmi Kft.-t 1992-ben alapították az orosz Avtoexport részvételével. Fő profilja Ikarus autóbuszok és ezek alkatrészeinek, főleg Rába főegységeinek exportja volt a FÁK országaiba.

2 évvel később Győrben üzemegységet létesített a cég, és használt Ikarus autóbuszok felújításába fogott. 2002-ig összesen 700 Ikarust újítottak fel, ezeket néhány Magyarországon maradt példányt kivéve a volt Szovjetunió országaiban értékesítették.

1997-ben a cég megvásárolta a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Rt. többségi tulajdonát. Az így létrejött cégcsoport 1999-ben a cseh SOR Libchavy cégtől 9,5 m hosszú autóbuszok gyártására licencet vásárolt, és Magyarországon Credo néven kezdte gyártani és értékesíteni az autóbuszokat (az első példány még Kravola néven került forgalomba).

A cég folyamatos fejlesztéssel növelte a magyar beszállítók részarányát és – alapvetően még mindig a cseh platformra épülő – újabb, egyre nagyobb részarányban saját tervezésű típusokat mutatott be. 2005-ben bemutatták a cég eddigi legsikeresebb típusát, az elővárosi Credo EC 12-t.

A teljes típuspaletta megújítását célozva, 2009 nyarán bemutatták a Credo Citadell 12 típusú, teljes hosszában alacsonypadlós autóbuszt, majd fél évvel később a csuklós Citadell 19-et is. Ettől a típustól komoly áttörést remél a Kravtex, tervezésekor kifejezetten a budapesti közlekedési igények kiszolgálását tartották szem előtt. Ez a típus az első teljesen saját fejlesztésű autóbusza a cégnek.

A megújulás folytatódott később is: 2011 végén bemutatták az elővárosi használatra szánt Econell 12-t, 2012-ben a városközi Inovell 12-t, majd szintén ebben az évben a távolsági használatra szánt Optinell 12-t. A megújulást az Econell 12 városi használatra szánt verziója, az Econell City zárta, amit 2013-ban mutatott be a cégcsoport.

Credo autóbuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Tisza Volán által üzemeltetett Credo EC 11

Már nem gyártott típusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kravtex Kft. gyártmányválasztéka 1999-től 2005-ig csak 9,5 m és 10,7 m hosszú midibuszokat tartalmazott. A buszok az övvonalig rozsdamentes anyagból készültek, Iveco Tector típusú, 176 kW teljesítményű motorokkal szerelték őket. Elöl Rába 501 típusú, hátul Rába 106 típusú dobfékes futóművekkel rendelkeztek. Ezen buszoknak nem létezett alacsonypadlós változata.

Az elmúlt években a cégcsoport átfogó modernizálási programot hirdetett, így a régebbi típusokat felváltották a modernebb megjelenésű, mind az utasok, mind az autóbuszvezetők számára kényelmesebb autóbuszok. Nem gyártott típusok:

BN/EN típuscsalád: A Kravtex Kft. városi ill. elővárosi alkalmazásra szánt Low Entry (alacsony belépésű) konstrukciója. Önhordó, az övvonalig rozsdamentes acélból készült autóbuszok. A motor hátul, az utastér padlózata alatt helyezkedik el, ezért csak az utolsó tengely előtti szekcióig alacsonypadlósak az autóbuszok.

EC/IC típuscsalád: Elővárosi/városközi kategóriájú, önhordó, az övvonalig rozsdamentes karosszériájú, farmotoros autóbuszok, 800 mm-es (normál) padlómagassággal. Az elővárosi EC 12-es a cég legsikeresebb terméke. Alacsony komfortfokozatot képvisel, de vételára és a fenntartási költségei szintén alacsonyak. A városközi IC 12-est rendszerint magasabb felszereltségi szinttel látják el.

LH 12 típus: Városközi forgalomra szánt, önhordó, az övvonalig rozsdamentes karosszériájú, farmotoros autóbusz, emelt (1000 mm-es) padlómagassággal és megnövelt csomagtérrel.

Jelenlegi típusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

"Kiskerekű" típusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezen típuscsaládba tartozó autóbuszok érdekessége, hogy a minél kisebb tömeg érdekében mindössze 19,5" kerékátmérőjű abroncsokkal vannak felszerelve, amely kihat az egész vázszerkezet össztömegére. Ez az autóbusz üzemeltetési költségénél előnyt jelent, hiszen kevesebb üzemanyag is elég az autóbusz mozgatásához. Másfelől viszont rossz hatása van az úttartásra, valamint az alacsonypadlós (BN és EN) autóbuszok esetében hajtott futóműhöz nem elérhető az alacsonypadlós technológia, ezért ezek az autóbuszok csak a hajtott tengely előtti szekcióig alacsonypadlósak. A városi alkalmazásnál a mellső futómű helyigényének és alacsony terhelhetőségének következtében előre nem tudták beépíteni a városi buszoknál megszokott, két felszállósávos ajtót sem, csökkenteni kellett az első ajtó méretét. A nyilvánvaló hátrányok ellenére Magyarországon jelenleg piacvezetők a Credo autóbuszok, köszönhetően az alacsony vételárnak és fenntartási költségeknek.

Econell típuscsalád: A BN/EN típusok továbbfejlesztett változata. Ismertetőjegyük a megújult homlok és hátfal, a nagyobb sofőrfülke, az utasülések közötti nagyobb táv.

Inovell 12 típus: Az EC/IC típusok továbbfejlesztett változata. Ismertető jegye a megújult homlok és hátfal, valamint a LED-es nappali menetfény alkalmazása. A gyártó a rövidebb, helyközi távokra hátul kétszárnyú, nagyobb távok megtétele esetén egyszárnyú ajtóval javasolja kialakításukat. A padlószint magassága 80 cm.

Optinell 12 típus: Az LH típusok továbbfejlesztett változata. Kinézete az Inovell típussal megegyezik, eltérés csak a padlószint magasságában van, ami az Optinell esetében 100cm, aminek köszönhetően az autóbusz csomagtere nagy, 8 m3 befogadóképességű.

A jelenleg gyártásban lévő Econell-Inovell-Optinell típusok érdekessége, hogy moduláris felépítésűek, műszaki megoldásaik azonosak: EEV emissziós szintet teljesítő, 5.9 literes FPT motorral, Magyarországon készült Rába futóművekkel, valamint szintén itthon gyártott ZF/Allison váltókkal rendelhetők. A hozzáadott hazai érték egyes típusok esetében elérheti az akár 85%-ot is.

Citadell autóbuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kisméretű kerekekkel kapcsolatos hátrányok elkerülése miatt fejlesztette ki a Kravtex cégcsoport a Citadell típuscsaládot. A kerékátmérő ezen autóbuszok esetében már a megszokott, 22,5" méretű. A hátsó, hajtott tengely alacsonypadlós buszokhoz kifejlesztett, ún. portál változatát építették be az autóbuszba, és a motor a padló alól az autóbusz bal oldalára került. Így lehetővé vált a teljesen alacsonypadlós kialakítás, és a megfelelő méretű első ajtó beépítése. Az eddigi járművekkel ellentétben ezen autóbuszok teljes vázát rozsdamentes anygaból készítik.

Eddig két szóló és két csuklós prototípus autóbusz készült el. A négy autóbuszt kísérleti célból más-más hajtáslánccal szerelték, valamint egyéb megoldásaikban is különböznek. A cég nem titkoltan budapesti alkalmazásra szánja az autóbuszokat, ennek megfelelően mind a szóló, mind a csuklós változatot tesztelte a BKV.

A pécsi buszcsere program keretében a város bérli a 4 db prototípus autóbuszt, 6 db újonnan gyártott Citadell 12-vel egyetemben. Egy később lezárult tendernek köszönhetően további 20 db Citadellel, és 5 db Econell City-vel gazdagodott[1] a Tüke Busz flottája.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Credo (busz) témájú médiaállományokat.