Colm Meaney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Colm Meaney
Született1953. május 30. (70 éves)[1][2][3]
Dublin[4]
Állampolgárságaír
HázastársaBairbre Dowling (1977–1994)
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
  • színész
  • televíziós színész
Színészi pályafutása
Aktív évek1978–
Híres szerepeiMiles O’Brien (Star Trek)

A Wikimédia Commons tartalmaz Colm Meaney témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Colm Meaney (ír Colm Ó Maonaigh - Dublin, 1953. május 30. –) ír film- és sorozatszínész.

Legismertebb szerepe Miles O'Brien a Star Trek: Az új nemzedék és a Star Trek: Deep Space Nine sorozatokban. Szerepelt az Esküdt ellenségekben, A Simpson családban és a Hell on Wheels sorozatban. A mozivásznon többek között Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le, Az utolsó mohikán vagy az Úszó erőd filmekben szerepelt.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Dublinban született, 14 évesen kezdett színészetet tanulni, a középiskola után pedig beiratkozott a Abbey Theatre School of Acting színitanodába. Az Ír Nemzeti Színház tagja lett, majd Angliában dolgozott nyolc évig, számos színházi társulattal turnézva.

Első televíziós szereplése a BBC1-en futó Z-Cars sorozat volt 1978-ban. Vendégszerepelt a Remington Steele és a A simlis és a szende sorozatokban., mielőtt filmes karrierje beindult volna. 1993-ban a Méregzsák című ír filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. A Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban először az 1987-es bevezető epizódjában szerepelt, még névtelenül, később visszatérő szereplő lett, akkor kapta a Miles O'Brien nevet. 1993-ban elhagyta a sorozatot, hogy annak spin-off-sorozatában, a Star Trek: Deep Space Nine-ban szerepeljen. 1999-ig, a sorozat végéig ott is maradt. Michael Dornt leszámítva a két Star Trek-sorozatban ő szerepelt a leghosszabb ideig.

1994-ben Colum O'Hara szerepét alakította az Elfújta a szél folytatásában, a Scarlett című minisorozatban. A Csillagkapu: Atlantisz sorozatban egy kisebb szerepet alakított. Vendégszerepelt az Esküdt ellenségekben és A férfi fán terem című sorozatban. Ő volt az egyetlen színész, aki Roddy Doyle Barrytown trilógiájának mindhárom részében szerepelt. 1995-ben Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le című filmben játszott, 1996-ban pedig a Con Air – A fegyencjárat című akciófilmben alakította Duncan Malloy ügynököt. Színpadon szerepelt az A Moon for the Misbegotten című darabban. 2008-ban a Three and Out brit filmben szerepelt. Ugyanabban az évben az Ír Posta kiadott egy bélyeget, amin a Kings című filmben alakított Joe Mullen alakjaként látható.

2009-ben Gerard Butler és Jamie Foxx oldalán a Törvénytisztelő polgár című filmben szerepelt. 2009-ben a Simpson családban alakította az ír kocsmárost, majd ugyanebben az évben szerepelt Az elátkozott Leeds United című filmben.

2013-ban Paul Potts apjának, Rolandnak a szerepét játszotta az énekesről szóló, A hang ereje (One Chance) című életrajzi filmben.

Magánélete[szerkesztés]

1977-ben vette feleségül Bairbre Dowling ír színésznőt. 1984-ben született meg lányuk, Brenda. 1994-ben elváltak. 2007 márciusában vette el Ines Glorian francia ruhatervezőt. Közös gyerekük, Ada, 2005-ben született.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Colm Meaney című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]