Az igazság nyomában (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az igazság nyomában
(The Cold Light of Day)
2012-es amerikai–spanyol film
RendezőMabrouk El Mechri
ProducerMarc D. Evans
Trevor Macy
Vezető producerSteven Zaillian
Műfajakciófilm
ForgatókönyvíróScott Wiper
John Petro
FőszerepbenHenry Cavill
Bruce Willis
Sigourney Weaver
ZeneLucas Vidal
OperatőrRemi Adefarasin
VágóValerio Bonelli
Gyártás
GyártóIntrepid Pictures
OrszágUSA Egyesült Államok
Spanyolország Spanyolország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő93 perc
Költségvetés20 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Summit Entertainment
Magyarország Pro Video Film
BemutatóUSA 2012. szeptember 7.
Magyarország 2012. április 12.
Egyesült Királyság 2012. április 6.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel16,8 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az igazság nyomában (eredeti cím: The Cold Light of Day) 2012-es amerika-spanyol akciófilm, melynek rendezője Mabrouk El Mechri, a főszerepben pedig Henry Cavill, Bruce Willis és Sigourney Weaver látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2012. szeptember 7-én mutatta be a Summit Entertainment, Magyarországon a ProVideo forgalmazásában jelent meg április 12-én.

A film általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusok. A Metacritic oldalán a film értékelése 22% a 100-ból, ami 10 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson Az igazság nyomában 5%-os minősítést kapott, 41 értékelés alapján.[4]

A film középpontjában Will Shaw (Cavill) áll, aki úgy véli, hogy idegen ügynökök rabolták el a családját. Will apja (Willis) ellopott anno egy táskát, amit azóta is keresnek, ám időközben sikerül nekik megölni őt. Will rájön, hogy egy Carrack (Weaver) nevű ügynök tette hidegre az apját. Ő az egyetlen reménye annak, hogy ezen ügy után járjon és megmentse a családját.

Cselekmény[szerkesztés]

Will Shaw (Henry Cavill), tanácsadóként dolgozik San Franciscóban. A nyári szünete alatt vonakodva, de meglátogatja a családját, akik jelenleg Spanyolországban nyaralnak. Ott találkozik az apjával, Martin Shawwal (Bruce Willis), aki maga is a kormány egyik tanácsadója. Az nap este Will rosszkedvű lesz, amikor kap egy telefonhívást az egyik ügyféltől, hogy a cége csődbe ment. Úgy dönt, hogy a következő napon horgászni megy az apjával a család hajóján. Az apja kérésére átveszi a kormányt, de megfeledkezik időközben odafigyelni rá, ahogy a telefonjában nézi az eredményeket. Bekövetkezik a vitorlás baleset; Az árbóc a testvére (Rafi Gavron) és az ő barátnője, Dara (Emma Hamilton) felé csapódik, de időben oda tud ugrani, hogy megmentse őket, de végül a csörlő eltalálja a lány fejét. Miután mindenki nyugtalankodik Dara miatt, ismét elkezd csörögni Will telefonja. A frusztrált Martin megragadja azt, és behajítja az óceánba. Will úgy dönt, hogy kiúszik a városba egy kis időre, hogy hozzon egészségügyi ellátást, valamint hogy lenyugodjon a történtek miatt.

Amikor visszatér a partra, Will sehol sem találja a hajót, majd a keresése után rájön, hogy egy elhagyott szomszédos öbölben van. Találkozik a helyi rendőrséggel, akik közömbösek vele. Ahogy Will azonosítja magát, az ügyeletes tiszt tesz egy telefonhívást és elmondják neki, hogy el kell vinniük a hajót. Megismerkednek Zahírral (Roschdy Zem), aki tudja Will családjának hollétét és megmutatja az utat. Will érzi, hogy nincs valami rendben, ezért megpróbál megszökni a rendőrautóból. Martin felbukkan és leveri az összes tisztet, megmenekítve Willt.

Martinról kiderül, hogy egy CIA-ügynök, majd kifejti a fiának, hogy az emberek, akik elrabolták a családot egy aktatáska miatt volt, ami a CIA feladata lenne begyűjteni. Martin megkéri a CIA csapat vezetőjét, Jean Carrack (Sigourney Weaver), hogy segítsen. Egyetért azzal, hogy összehozzanak egy találkozást Madridban. A találkozón Will a kocsiban marad, míg Martin beszél Carrackkel, aki elmondja, hogy már nincs meg a táska. A férfi nem hisz neki és úgy érzi, hogy valami nincs rendben. Ahogy Martin visszatér az autóhoz, lelövi egy orvlövész (Joseph Mawle). Will kiszáll, hogy ellenőrizze őt, ekkor Martin telefonja elkezd csörögni, és a mesterlövész, Gorman elkezd lőni Willre is, de ő megragadja a telefont és elhajt az autóval, majd a Madridi rendőrség és Gorman hajszolja őt. Sikerül megszöknie, ám az apja pisztolyát elrejti egy kukába. Ahogy menekül, Willt felhívja az egyik emberrabló, aki szeretne beszélni "Tommal" és követeli a táskát, cserébe elengedik a családját. 21 óra határidőt kap, hogy találkozzanak a táskával.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Henry Cavill Will Shaw Papp Dániel
Bruce Willis Martin Shaw Dörner György
Caroline Goodall Laurie Shaw Kovács Nóra
Rafi Gavron Josh Shaw Shaw Seszták Szabolcs
Sigourney Weaver Jean Carrack Menszátor Magdolna
Verónica Echegui Lucia Caldera Kelemen Kata
Emma Hamilton Dara Collins Vágó Bernadett
Joseph Mawle Gorman Kálid Artúr
Roschdy Zem Zahir Galbenisz Tomasz
Michael Budd Esmael Zöld Csaba

A film készítése[szerkesztés]

A filmet Spanyolországban forgatták. A tengerparti turisztikai helyszínek: Teulada-Moraira és Javea.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az igazság nyomában. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. december 21.)
  2. Az igazság nyomában (2012). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. december 21.)
  3. The Cold Light of Day. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. december 21.)
  4. THE COLD LIGHT OF DAY (2012). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. december 21.)
  5. ISzDb – AZ IGAZSÁG NYOMÁBAN (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. december 21.)

További információk[szerkesztés]