Chris Sawyer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chris Sawyer
Született1967. január 1. (57 éves)[1]
Dundee
Állampolgárságaskót
FoglalkozásaVideójáték-tervező
IskoláiUniversity of Strathclyde


  • weboldal
  • IMDb
  • SablonWikidataSegítség

    Chris Sawyer (Dundee, 1961. január 1. –) skót videójátéktervező, akit leginkább a RollerCoaster Tycoon, RollerCoaster Tycoon 2, és a Transport Tycoon játékok programozója és tervezőjeként ismernek. 1983-ban kezdte pályafutását, amikor Z80 kóddal írt játékokat Memotech MTX gépekre, majd Amstrad CPC számítógépre. Ezek közül néhányat az Ariolasoft ki is adott, például a Sepulcri Scelerati és a Zikkurat. 1988 és 1993 között, Amiga játékok PC-s változatán dolgozott, úgy mint a Virus, Campaign, Birds of Prey, Dino Dini's Goal és a Frontier: Elite II. Közreműködött továbbá az Elite Plus-ban az IBM részére.

    Chris első menedzser szimulátora, a Transport Tycoon, 1994-ben jelent meg a Microprose kiadásában és klasszikus lett a tycoon játékok között. Egy évvel később javította és kibővítette a játékot és a Transport Tycoon Deluxe nevet adta neki. Chris azonnal nekilátott a folytatásnak. Habár még mindig a játék motorján dolgozott, elkezdett érdeklődni a hullámvasutak iránt, így készült el a RollerCoaster Tycoon, eredeti nevén White Knuckle.[2] Miután befejezte a RollerCoaster Tycoon-t, visszatért a Transport Tycoon folytatásához, de végül a RollerCoaster Tycoon 2 készült el. Később befejezte a Transport Tycoon-t is, és megjelentette Chris Sawyer’s Locomotion néven, 2004-ben.

    2003-ban egy csoport fejlesztő újra írta a Transport Tycoon Deluxe kódját és egy nyílt-forráskódú projektet hoztak létre OpenTTD néven, amit folyamatosan fejlesztenek és bővítenek.

    Egy hír kezdett terjedni, miszerint Chris részt vett egy mobil játék, a Train Tycoon fejlesztésében, de ezt Redboss megcáfolta, és az aktuális játék megjelent a LifeWeb Interactive kiadásában.

    Chris tanácsokkal látta el az Atarit a RollerCoaster Tycoon 3 fejlesztése közben. 2005 novemberében beperelte az Atari-t arra hivatkozva, hogy nem fizették a jogdíjakat.[3]

    A Locomotion óta Chris Sawyer visszavonult a játékfejlesztéstől. A cég weboldala 2007 februárja óta nem frissül és nem nyilatkozik nyilvános interjúban az utolsó munkája óta. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Chris főként a 2D izometrikus játékmodellekhez ért, de a mai játékok már mind 3D-s motorokat használnak. Rajongói felajánlották neki, hogy új játékötleteken dolgozzon ami egy klónja lehetne a Mall Tycoon-nak vagy a Zoo Tycoon-nak, mivel nagy sikereket ért el a RollerCoaster Tycoon a Bullfrog által készített Theme Park játékkal szemben.

    Chris maga tervezte és programozta a játékainak nagy részét, csak Simon Foster és egy zeneszerző segítségét kérte. Jelenleg Dunblane-ben él Skóciában.

    Munkái[szerkesztés]

    Év Cím Kiadó
    1988 Virus Firebird Software
    1989 Revenge of Defender Epyx
    1990 Xenomorph Pandora
    Conqueror Rainbow Arts
    1991 Elite Plus Microplay Software
    Birds of Prey Electronic Arts
    1992 Campaign Empire Interactive
    1993 Dino Dini's Goal Virgin Games
    Frontier: Elite II GameTek, Konami
    1994 Transport Tycoon MicroProse
    1995 Transport Tycoon World Editor MicroProse
    Transport Tycoon Deluxe
    Frontier: First Encounters GameTek
    1999 RollerCoaster Tycoon Hasbro Interactive
    2002 RollerCoaster Tycoon 2 Infogrames
    2004 RollerCoaster Tycoon 3[a] Atari
    Chris Sawyer's Locomotion
    2013 Transport Tycoon[4] 31X
    2016 RollerCoaster Tycoon Classic[5] Atari

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. tanácsadóként

    Források[szerkesztés]

    További információk[szerkesztés]