Chikilidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chikilidae
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Lábatlan kétéltűek (Gymnophiona)
Család: Chikilidae
Kamei et al. (2012)
Szinonimák
  • Herpele fulleri Alcock, 1904
  • Gegeneophis fulleri (Alcock, 1904) Taylor 1968
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chikilidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chikilidae témájú kategóriát.

A Chikilidae a kétéltűek (Amphibia) osztályának és a lábatlan kétéltűek (Gymnophiona) rendjének egyik családja.

A családba 1 nem és 4 faj tartozik.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Chikilidae-fajok[1] az indiai lábatlan kétéltűek családját alkotják. Ez a kétéltűcsalád, a tizedik felfedezett család a lábatlan kétéltűek rendjéből. Az állatokat ötéves kutatómunka után találták meg. Körülbelül 250 talaj ásást végeztek, amíg Északkelet-Indiában rájuk bukkantak.[2] Az állatok körülbelül 8-10 centiméter hosszúak.[3]

E fajok, kifejlődve bújnak ki a tojásokból, átszökve a kétéltűekre jellemző lárvaállapotot. A nőstények 2-3 hónap alatt kiköltik kicsinyeiket; ez idő alatt pedig nem táplálkoznak. Az állatok látása gyenge. Koponyájuk a földalatti ásó életmódhoz alkalmazkodott.[2]

Rendszertani besorolásuk[szerkesztés]

A Chikilidae családba, csak a Chikila Kamei et al. (online, 2012) nevű nem tartozik. A „Chikila” név, az északkeleti-indiai Garo törzsi nyelvből származik.

Rokon családok[szerkesztés]

Amíg fel nem fedezték ezt a családot, a lábatlan kétéltűek rendjében csak kilenc család volt. Ennek a 9 családnak a fajai a nedves trópusi területeket kedvelik. Előfordulási helyeik: Délkelet-Ázsia, India, Srí Lanka, Kelet- és Nyugat-Afrika, a Seychelle-szigetek, valamint Dél-Amerika északi és keleti részei. Az alaktani és DNS vizsgálatok, azt mutatták, hogy ezek az állatok a rend többi fajaitól elkülönülve fejlődtek ki; már a dinoszauruszok idején is megjelentek. A legközelebbi rokonaik Afrikában élnek.

A tudósok, az északkelet-indiai Chikilidae-fajok családfáját visszavezették a kelet- és nyugat-afrikai lábatlan kétéltűek ágához. A két csoport körülbelül 150 millió évvel ezelőtt válhatott el egymástól, amikor is a déli óriás kontinens szétvált.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kamei, R.G., San Mauro, D., Gower, D.J., Van Bocxlaer, I., Sherratt, E., Thomas, A., Babu. S., Bossuyt, S., Wilkinson, M. and Biju, S. D. (2012). „Discovery of a new family of amphibians from northeast India with ancient links to Africa”. Proceedings of the Royal Society B, 1-6. o. DOI:10.1098/rspb.2012.0150.  
  2. a b New amphibian family find for India. BBC News, 2012. február 22.
  3. New family of legless amphibians found in India. Boston Globe, 2012. február 21.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chikilidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.