Cheviré híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cheviré híd
Pont de Cheviré
ElhelyezkedéseNantes, Franciaország
Áthidalt akadályLoire
NévadóCheviré
Szerkezettípusfeszített vasbeton, acél
Funkcióközúti híd
Anyag
  • acél
  • prestressed concrete
Legnagyobb támaszköz242 m
Nyílások száma22
Teljes hosszúsága1573 m
Szélesség24,6 m
Magasság52 m
Sávok száma6
TervezőPhilippe Fraleu
Átadás ideje1991. április 27.
Elhelyezkedése
Cheviré híd Pont de Cheviré (Franciaország)
Cheviré híd Pont de Cheviré
Cheviré híd
Pont de Cheviré
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 11′ 34″, ny. h. 1° 36′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 11′ 34″, ny. h. 1° 36′ 48″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Cheviré híd
Pont de Cheviré
témájú médiaállományokat.

A Cheviré híd (franciául: Pont de Cheviré) vagy népszerű nevén a Cheviré viadukt (franciául: Cheviré Viaduct) egy franciaországi közúti híd, amely Nantes nyugati külvárosában keresztezi a Loire folyót. A Loire második magashídja a várost elkerülő körgyűrű nyugati szektorának részeként nyílt meg 1991-ben. Az 1987-ben kezdődött építkezés 522 millió frankos költségeinek 55%-át a francia állam, 45%-át pedig a nantesi régió finanszírozta. A víz fölött magasan átvezetett úttest lehetővé teszi, hogy a nagy felépítményű tengerjáró hajók befuthassanak a nantesi kikötőbe. A hidat 1991. április 27-én nyitotta meg Michel Rocard francia közlekedési miniszter. Az átkelőhely kiemelt szerepet kapott az Atlanti-óceán partvidékének közlekedésében, kiváltván a kisebb kapacitású Saint Nazaire hidat.

Szerkezet[szerkesztés]

A létesítmény nem tipizálható, mivel három jól elkülöníthető részre tagolódik. Az északi és déli felvezető út a feszített vasbeton szerkezetű viadukt, amelyet csúszószekrényes módszerrel építettek. A híd északi része nem egyenesen, hanem enyhe kanyarban, kilenc támaszköz áthidalásával éri el az átlagos vízszint fölötti 55 méteres magasságot. Szintén feszített vasbeton szerkezetű a híd déli része is, ahol 12 támaszköz található. A híd Loire fölött húzódó főnyílásának 165 méteres szakasza acélból készült. Ezt a szerkezeti elemet az óceán partján fekvő Saint Nazaire-ban gyártották és a helyszínre vontatását követően egy tengeri hajódaru emelte a helyére. A 2200 tonnás acélszerkezet egy különleges megoldással, nem az alátámasztásoknál kapcsolódik a két oldalán elhelyezkedő vasbeton viaduktokhoz.

A híd alatt a vízállástól függően legfeljebb 58,4 méter magas hajók haladhatnak át.[1] Napjainkban az átkelőhely az N844-es gyorsforgalmi és az E03-as európai út része. A hídon 6 forgalmi sáv fut át, járdák és kerékpárutak nincsenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ports of Nantes, Access by sea (angol nyelven). Ports of Nantes. [2008. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pont de Cheviré című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]