Cerovaci-barlangrendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cerovaci-barlangrendszer (Cerovačke pećine)
A felső barlang részlete
A felső barlang részlete
Hossz4000 m
Tengerszint feletti magasság671 m
Ország Horvátország
TelepülésGračac
Földrajzi tájVelebit
Típuscseppkőbarlang
Elhelyezkedése
Cerovaci-barlangrendszer (Horvátország)
Cerovaci-barlangrendszer
Cerovaci-barlangrendszer
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 16′ 18″, k. h. 15° 53′ 32″Koordináták: é. sz. 44° 16′ 18″, k. h. 15° 53′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Cerovaci-barlangrendszer témájú médiaállományokat.

A Cerovaci-barlangrendszer (horvátul: Cerovačke pećine) Horvátország legnagyobb barlangrendszere, a Déli-Velebitben, Lika-Zengg megyében. Gračactól 4 km-re délnyugatra, az 1403 méter magas Crnopac keleti lejtőin, a Velebit Természetvédelmi Park déli részén fekszik.

Leírása[szerkesztés]

A barlangot 1924-ben a Lika vasút építése során fedezték fel. Első feltárója a vasút építője, Nikola Turkalj volt. Nevét a közeli Cerovac vasútállomásról kapta, bejárata közvetlenül a vasútvonal felett található.

A barlangok hossza 3800 m, a teljes rendszer hosszúsága pedig 4 kilométer. A felső barlang (Kesićeva pećina) 1295 m, az alsó (Turkaljeva pećina) pedig 2779 m hosszú. Közöttük van egy sokkal kisebb középső barlang (Srednja pećina). A barlangok átlagos hőmérséklete 5 és 8 ° C között van. A barlangok gazdagok barlangi díszekben (cseppkövek, sztalagmitok) és karsztjelenségekben (víznyelők és kürtők).

A barlangrendszerhez fűződik az egyik legnagyobb barlangi medve lelet Horvátországban, de fosszilis emberi csontokat és bronz baltát is találtak itt. Az emberi csontlelet a felső pleisztocénben élt barlangi medvevadászé, aki körülbelül 20 000 évvel ezelőtt élt ott. A barlang a japod fazekasság (illír - kelta kultúra) jelentős paleontológiai helyszíne. Tőlük származik az itt talált számos kerámia edénytöredék. A feltárások során a medvecsontok mellett még több más állat, barlangi oroszlán, szarvas, vadló, zerge stb. csontjai is előkerültek.

A barlangrendszert "különleges geomorfológiai rezervátumként" 1961-ben védetté nyilvánították. 1979-ben villanyvilágítással látták el, lehetővé téve a látogatást a turisták számára.

Források[szerkesztés]

Részlet az alsó barlangból