Mexikói vöröstérdű tarantula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brachypelma smithi szócikkből átirányítva)
Mexikói vöröstérdű madárpók
Brachypelma hamorii
Brachypelma hamorii
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Öregcsalád: Theraphosoidea
Család: Madárpókfélék (Theraphosidae)
Alcsalád: Theraphosinae
Nem: Brachypelma
Faj: B. hamorii
F. O. P.-Cambridge, 1897
Szinonimák
  • Euathlus smithi Baxter, 1993
  • Eurypelma smithi F. O. P.-Cambridge, 1897
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mexikói vöröstérdű madárpók témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mexikói vöröstérdű madárpók témájú médiaállományokat és Mexikói vöröstérdű madárpók témájú kategóriát.

A mexikói vöröstérdű tarantula vagy mexikói vöröstérdű madárpók (Brachypelma hamorii) a pókok rendjébe, a madárpókfélék családjába tartozó pókfaj. Különös színezete miatt az egész világon az egyik legkedveltebb, hobbiállatként tartott madárpók.

Előfordulása[szerkesztés]

Őshazája a Nyugati-Sierra Madre és a Déli-Sierra Madre hegyei között Mexikóban van, lombhullató trópusi erdőkben, de Mexikó félsivatagos területein is előfordul a faj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett Brachypelma hamorii testének alapszíne sötét, általában fekete. Utótestén piros, narancssárga hosszabb szőrök találhatók, a fekete kisebb szőrök között. Lábainak ízületein narancssárga, piros, és fehér színek láthatóak. A vedlést követően színei sokkal élénkebbek.

A felnőtt nőstény teste nagyjából 4 cm hosszú, súlya körülbelül 15 gramm. Mindkét nem egyedei hasonló megjelenésűek, de a hímeknek kisebb testük, viszont hosszabb lábaik vannak, így a méretük nagyjából megegyezik, de a nőstények tömege lényegesen nagyobb. Lábfesztávolsága 14–18 cm.

Életmódja[szerkesztés]

Talajlakó életmódot folytat. Búvóhelyeit a talajba készíti, amik megvédik az esetleges ragadozóktól, mint például a fehérorrú koati. Az odúk bejárata általában növények szárához közel található. A bejáratok alig nagyobbak, mint a pók teste, viszont az üregek, melyekből 1–2 található a járatok végén, elegendőek ahhoz, hogy az állat kényelmesen ki tudja elégíteni szükségleteit, mint például a vedlés, vagy peterakás. Ilyen „intim” helyzetekben a pók selyemmel lezárja az odú bejáratát, melyhez néha leveleket és talajt is felhasznál.

A nőstények életük nagy részét az üregekben töltik, a hímek vándorolnak, nőstények után kutatva.

Viselkedése[szerkesztés]

Viszonylag nyugodt viselkedése is közrejátszik abban, hogy az egyik legkedveltebb madárpókfaj. Előszeretettel használják hollywoodi filmekhez is, de mint minden vadállatot, elővigyázatosan kell kezelni ezt is. Ez a faj okozza a legtöbb regisztrált pókmarást is, ami valószínűleg az elővigyázatlanságnak tudható be.

Veszélyhelyzetben irritáló szőreivel védekezik támadója ellen, ritkább esetben mar.

Fejlődése[szerkesztés]

A hamorii igen lassan éri el az ivarérett kort, azonban ezzel együtt a leghosszabb életű madárpóknak tartják. A hímek akár 10-15 év közötti kort is megélhetnek, és a nőstények állítólag akár 20-40 évig is elélhetnek, ez azonban bizonytalan, mert még nem vizsgálták elég hosszú ideig.

Tartása[szerkesztés]

Talajlakó pók lévén vastag talajtakarót (legalább 5 cm) igényel, sokat tevékenykedik a talajban. Ideális terrárium méret a számára 20 cm × 30 cm × 25 cm. Kis edényben friss víz biztosítása nélkülözhetetlen.

Szívesen igénybe veszi a gazdája által behelyezett bujkálókat. 26-29 °C hőmérséklet között jól tartható, 60-70% páratartalommal társulva.

Képek a Brachypelma hamoriiról[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mexican redknee tarantula című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]