Bittera Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bittera Gyula
SzületettBittera Gyula Kálmán Ferenc Ede
1893. február 9.
Nagyszalatna
Elhunyt1970. október 21. (77 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakémikus
Iskolái
SírhelyeFarkasréti temető (F-947. fülke)[1][2]
SablonWikidataSegítség

Hideghéti Bittera Gyula Kálmán Ferenc Ede (Nagyszalatna, 1893. február 9.Budapest, 1970. október 21.) gyógynövénytermesztő.

Életrajza[szerkesztés]

A római katolikus Zólyom vármegyei régi nemesi hideghéti Bittera család sarja. 1893. február 9-én született Nagyszalatnán.[3] Apja, hideghéti Bittera Kálmán (18631912), a nagyszalatnai főszolgabíró,[4] anyja, az ágostai hitvallású polgári származású Dillnberger Etelka (18651956) asszony volt.[5] Apai nagyszülei hideghéti Bittera Kálmán (18291893), királyi tanácsos, Besztercebánya szabad királyi város polgármestere,[6] és Polonyi Borbála asszony voltak. Anyai nagyszülei Dillnberger Ede, kereskedő, és Lübeck Emília voltak.

Tanulmányait a budapesti tudományegyetemen folytatta, de hallgatta a műegyetem kémiai és az Állatorvosi Főiskola anatómiai előadásait is. Egyetemi évei alatt az Ornitológiai Központban Herman Ottó irányítása alatt is dolgozott, már ekkor több cikke jelent meg az Aquilában és a Barlangkutatásban. Bölcsészdoktori oklevelet szerzett, de érdeklődése mindinkább a kémia felé fordult. Az első világháború utolsó éveiben egyre nagyobb igény volt a gyógy-és illóolajos növények termesztése, illetve olajuk előállítása iránt. 1919-ben a Magyar Általános Hitelbank segítségével Kaposváron illóolaj és vegyészeti gyárat létesített. Öt évvel később Budapesten önálló illóolajgyárat hozott létre.

Nevéhez fűződik a híres tihanyi levendulás létesítése, ahol jelentős termesztéstechnológiai ismeretekre tett szert.

Számos újítás fűződik nevéhez, különböző szappanillat-kompozíciók készítési módjait dolgozta ki. Felismerte a paprikamalmokban képződött őrlési hulladék gyógyszerészeti jelentőségét. A reumás bántalmak ellen ajánlott Bittera-féle paprikakivonatot külföldön is ismerték. Tanulmányokat írt a levendulahibridekről és a levendula nemesítéséről.

Gyárát 1949-ben államosították, átmenetileg ő sem dolgozhatott, de 1952-től már ismét folytatta kutatásait. 1963-ban ment nyugdíjba a Gyógynövénykutató Intézetből.

Főbb munkái[szerkesztés]

  • Az illóolajnövények termelése érfeldolgozása Magyarországon (Budapest, 1958)
  • Magyarország illóolajnövényei (Budapest, 1960)

Források[szerkesztés]

  • Magyar Életrajzi Lexikon
  • Magyar Agrártörténeti Életrajzok (szerkesztette Für Lajos és Pintér János, (Budapest, 1987).

Jegyzetek[szerkesztés]