Barytheriidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barytheriidae
Evolúciós időszak: Késő eocén - kora oligocén
Elképzelés a Barytherium grave-ról
Elképzelés a Barytherium grave-ról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Plesielephantiformes
Shoshani et al., 2001
Család: Barytheriidae
C.W. Andrews, 1906
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barytheriidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barytheriidae témájú kategóriát.

A Barytheriidae az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a fosszilis Plesielephantiformes alrendjébe tartozó család.

Tudnivalók[szerkesztés]

Ennek a családnak a fajai voltak az első nagyobb méretű ősormányosok; ezekre az állatokra a nagymértékű nemi kétalakúság jellemző. A maradványaikat a késő eocén és a kora oligocén korszaki rétegekben találták meg. Lelőhelyeik Észak-Afrikában és Ománban vannak.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 2 nem tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andrews, C.W. 1901. Über das Vorkommen von Proboscidiern in untertertiären Ablagerungen Aegyptens. Tageblatt des V Internationalen Zoologischen Kongresses, Berlin 6: 4–5.
  2. E. R. Seiffert, S. Nasir, A. Al-Harthy, J. R. Groenke, B. P. Kraatz, N. J. Stevens, and A. R. Al-Sayigh. 2012. Diversity in the later Paleogene proboscidean radiation: a small barytheriid from the Oligocene of Dhofar Governorate, Sultanate of Oman. Naturwissenschaften 99:133-141
  3. M. Al-Kindi, M. Pickford, Y. Al-Sinani, I. Al-Ismaili, A. Hartman and A. Heward. 2017. Large Mammals from the Rupelian of Oman – Recent Finds. Fossil Imprint 73(3-4):300-321

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Barytheriidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Proboscidea#Classification című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.