Bartók Béla-szobor (Makó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bartók Béla-szobor
Közigazgatási adatok
OrszágMagyarország
TelepülésMakó
Építési adatok
SzobrászVarga Imre
Felavatás ideje1981
Felhasznált anyagokbronz
Elhelyezkedése
Bartók Béla-szobor (Magyarország)
Bartók Béla-szobor
Bartók Béla-szobor
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 12′ 48″, k. h. 20° 28′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 48″, k. h. 20° 28′ 22″

Bartók Béla makói szobra a Városközpontban, egy kis parkmező közepén áll, a Makói Általános Iskola Bartók épülete előtt. A szobor alkotója Varga Imre.

A világhírű zeneszerző és népdalgyűjtő Makón 1929. április 5-én adott koncertet a városházában a helyieknek. A nézőknek elmesélte, hogy gyerekként szeretett volna egy zöldséggel megrakott kocsival ellátogatni a Maros-parti városva, de szülei nem engedték: "lám, most a gyermekkori vágy beteljesült" - mondta Bartók Béla.

Bartók Béla Nagyszentmiklóson született 1881-ben. A makói Szegedi Utcai Állami általános iskola 1961-ben felvette nevét, ezzel tisztelegve emléke előtt. 1975-ben már volt javaslat arra, hogy az iskola előtti teret rendbehozzák, és egy Bartók-szobrot állítsanak fel. Ekkor a terv egy mellszobor felállítása volt, amelynek a támogatója a zeneiskola igazgatója volt. Ez azonban nem valósult meg.

Az 1970-es évek végén Gilinger Katalin magyar-rajz szakos pedagógus – aki később az iskola vezetője lett – egy fórumon vetette fel a Bartók-szobor ötletét. A város is támogatta és pályázatot hírdetett.

A műalkotást 1981-ben avatták fel, Bartók születésésnek centenáriumán. A szoboravatás mellett emlékünnepségekkel tisztelegtek a zeneszerző emléke előtt: Bartók kiállítást szerveztek, valamint kórusdalokat hallahatott a közönség. A nézőket Forgó István tanácselnök köszöntötte, avatóbeszédet Koncz János, az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának titkára mondott.

Makó számára különösen fontos volt a szobor felállítása, hiszen a település a legközelebb eső magyarországi város Nagyszentmiklóshoz, a zongoraművész szülőföldjéhez. Az ötnegyedes bronz szobor Bartók alakját emberközelinek, légiesnek és könnyednek mutatja; a zeneszerző éles tekintete a messzeségbe néz.

A szobor egy példánya Párizsban áll, a makóin kívül a budapesti Bartók Béla Emlékház kertjében (Budapest, Csalán u.) is található belőle.

A szobor azóta is a zeneiskola előtti téren található, minden évben megemlékeznek róla, s fiatalok kórusai énekelnek körülötte.

Források[szerkesztés]

  • Makó szobrai. Plasztikák - szobrok - muráliák. Makói Kincsestár. Szirbik Miklós Egyesület (Makó, 2018)
  • Tóth Ferenc dr.: Makói útikalauz. Makó: Magony-Dornbach. 2005. ISBN 963 86933 1 2