Ságvári Endre-szobor (Makó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szobor

Ságvári Endre makói szobra Gerizdes városrészben volt található, az egykori Ságvári téren, amelyet a rendszerváltás után szüntettek meg.

Alkotója Hadik Magda, akinek keze nyomát több városi köztéri szobor is viseli. A mészkőből készült művet 1978-ban állították föl.

Az 1990-ben előterjesztett utcanév-revízió során a tér nevét eltörölték, a belefutó utcák számozását meghosszabbították, de a szobor ekkor még az eredeti helyén maradt. 2012-ben a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete azzal a kéréssel fordult a városvezetéshez, hogy távolítsa el a szobrot az ábrázolt személy megítélésének kérdésessége és a városhoz fűződő kapcsolat hiánya miatt. A képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, hogy a szobrot a helyén hagyja, és az ügyet csak akkor veszi ismételten napirendre, ha eltávolítását a gerizdesi lakók kezdeményezik.[1] 2015-ben a szobrot a helyi József Attila Múzeumba költöztették át.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A helyén marad Ságvári makói szobra (delmagyar.hu, 2012. március 30.. [2012. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  2. Megkerült a makói Ságvári-szobor (vasarhely24.hu, 2015. szeptember 3.). [2015. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 21.)

Források[szerkesztés]