Bórsó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinátrium-oktaborát-tetrahidrát
Más nevek bórsó, Tim-bor rovarirtó, Polybor
Kémiai azonosítók
CAS-szám 12280-03-4
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet Na2B8O13.4H2O
Moláris tömeg 412.5270 g/mol
Megjelenés fehér por
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A bórsó (tudományos neve: dinátrium-oktaborát-tetrahidrát) egy bórvegyület, alkáli . Nem tévesztendő össze a bórsavval, illetve a bóraxszal (nátrium-borát, nátrium-tetraborát, dinátrium-tetraborát).

Két formában gyártják: az egyik egy tiszta, folyékony koncentrátum (amely a kukoricaszörppel könnyen összetéveszthető), a másik egy fehér, szagtalan, nem gyúlékony és nem robbanékony por alacsony orális és dermális toxicitással. Rovar-, gomba- és algaölő szerként használatos,[1] és oldat (pl. „Bora-Care”) vagy por (pl. „Tim-Bor”, „Borathor” vagy „Termite Prufe”) formában árusítják. Korlátlan ideig eláll, a hőmérséklet ingadozásai sem károsítják. Emellett, tűzgátló hatása is van.[2]

Vízben feloldva fafelületekre szokták permetezni a termeszek, hangyák (1:1-es hígításban), gombák és algák irtására.

Előnye, hogy nem rákkeltő, és alacsony a toxicitása az emberre. Emellett, szagtalan, és elég egyszer felvinni, ismételt kezelés nem szükséges.

Rendszeres porszívózás mellett a poratka ellen is hatásos szer (bár pora a porszívók szűrőit eltömíti).[3]

Kivonás és előkészítés[szerkesztés]

A dinátrium-oktaborát bórsav bóraxszal vagy nátrium-karbonáttal történő reakciójával nyerhető.

Felhasználás[szerkesztés]

A dinátrium-oktaborát híg oldatait fafelületekre permetezve elpusztítják a termeszeket, porfészekbogarakat, ácshangyákat, gombákat és algákat. A tetrahidrát granulátumként is kapható szerkezeti fába való beágyazáshoz. Az ilyen célokra használt más vegyszerekkel szemben előnye a szagtalanság, a tartós hatás, valamint az emberekre és háziállatokra gyakorolt alacsony toxicitás.

Azt is kimutatták, hogy a vegyület jelentősen csökkenti a poratka-populációt a lakásban, ha híg oldatként alkalmazzák a szőnyegekre és kárpitokra, rendszeres porszívózással együtt.

A dinátrium-oktaborát talajra vagy lombpermetre kijuttatva bizonyítottan gátolja az olyan növények kártevőit, mint a paradicsom és a pisztácia, a növényekre gyakorolt káros hatások nélkül.

Veszélyesség értékelése[szerkesztés]

A dinátrium-oktaborátot reprotoxikus tulajdonságai miatt az ECHA felvette a különös aggodalomra okot adó anyagok jelöltlistájára.

Jogi státusz[szerkesztés]

Az Európai Unió a 2009/96/EK bizottsági irányelvben[4] szabályozta a bórsó használatát:

„(5) A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a faanyagvédő szerként felhasznált, dinátrium-oktaborát-tetrahidrátot tartalmazó biocid termékek várhatóan megfelelnek a 98/8/EK irányelv 5. cikkében megfogalmazott követelményeknek. Ennek megfelelően indokolt a dinátrium-oktaborát-tetrahidrátot felvenni az I. mellékletbe, és ezzel biztosítani, hogy a faanyagvédő szerként felhasznált, dinátrium-oktaborát-tetrahidrátot tartalmazó biocid termékekre vonatkozó engedélyeket valamennyi tagállamban a 98/8/EK irányelv 16. cikkének (3) bekezdése alapján lehessen kiadni, módosítani és visszavonni.
(6) Mindazonáltal a vizsgálatok elfogadhatatlan kockázatokat tártak fel a faanyagok szabadtéri helyszíni kezelése, illetve az időjárás viszontagságainak kitett kezelt faanyagok esetében. Ezért ilyen használatra csak akkor adható ki engedély, ha a benyújtott adatok bizonyítják, hogy a termék használata nem jár a környezetet érintő elfogadhatatlan kockázattal.”

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nan-Yao Su and Rudolf H. Scheffrahn (1998). „A review of subterranean termite control practices and prospects for integrated pest management programmes”. Journal Integrated Pest Management Reviews 3 (1), 1–13. o. DOI:10.1023/A:1009684821954.  
  2. B.J Brotherton Boron: Inorganic Chemistry Encyclopedia of Inorganic Chemistry (1994) Ed. R. Bruce King, John Wiley & Sons ISBN 0-471-93620-0
  3. Archivált másolat. [2014. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 2.)
  4. A Bizottság 2009/96/EK irányelve (2009. július 31.) a 98/8/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv I. mellékletének a dinátrium-oktaborát-tetrahidrát hatóanyagként való felvétele céljából történő módosításáról Hivatalos Lap L 201., 2009.8.1., 58–61. o. Magyarországi átültetése a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről szóló 38/2003. (VII. 7.) ESZCSM–FVM–KvVM együttes rendelet

Külső hivatkozások[szerkesztés]