Bécs történelmi központja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bécs történelmi központja
Világörökség
Adatok
OrszágAusztria
Világörökség-azonosító1033
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV, VI
Felvétel éve2001
Veszélyeztetettség2017–
Elhelyezkedése
Bécs történelmi központja (Bécs)
Bécs történelmi központja
Bécs történelmi központja
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 12′ 30″, k. h. 16° 22′ 20″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 30″, k. h. 16° 22′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécs történelmi központja témájú médiaállományokat.
Vörössel jelölve a magterület, naranccsal a pufferzóna

Bécs történelmi központja Bécs két világörökségi helyszínének egyike (a másik Schönbrunn). A belső és külső övezetre (azaz a világörökségi magterületre és a pufferzónára[1]) oszló terület nagysága 8,33 km². A helyszín 2001 óta szerepel a listán, 2017-ben pedig a toronyházépítések miatt veszélyeztetett örökséggé vált.[2][3]

A középkor, a barokk és a wilhelmini (Vilmos-) korszak (1870–1914) rendkívüli módon tükröződik az építészetében.[4]

A helyszín[szerkesztés]

Lásd még: Bécs történelmi központja (kategórialap)

Magterület[szerkesztés]

A világörökségi helyszín magterülete 371 hektárt foglal el, és kb. 1600 épületet tartalmaz. Az örökséggel lefedett rész:


Pufferzóna[szerkesztés]

A pufferzóna nem tartozik az örökségi területhez, hanem annak fokozott védelmét szolgálja.[5] Gyűrűformában veszi körül az örökségi területet; kiterjedése 462 hektár, és 2950 épületet foglal magába.

A zónához tartozik a Duna-csatorna mindkét partja Alsergrund, Brigittenau, Innere Stadt, Landstraße és Leopoldstadt kerületekben a Friedensbrücke(wd) és az Ulrichgasse között. Alsergrund és Landstraße számos olyan része is a zónához tartozik, amelyek a magterületen kívül esnek, valamint Wieden nagy része. Ezzel szemben az 5. kerületnek csak egy Wien folyó menti keskeny sávja része a zónának. További területek a 6. (Mariahilf), 7. (Neubau) és a 8. (Josefstadt) kerületekhez tartoznak.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. World Heritage and Buffer Zones – UNESCO
  2. Heumarkt: Wiens Abschied vom Weltkulturerbe (angol nyelven). Die Presse, 2016. december 14. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  3. Historic Centre of Vienna inscribed on List of World Heritage in Danger (angol nyelven). UNESCO World Heritage Centre, 2017. július 6. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  4. ktv_gtischberger: Historisches Stadtzentrum - Weltkulturerbe Wien (német nyelven). www.wien.gv.at. (Hozzáférés: 2024. január 8.)
  5. Az UNESCO magyarázata

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Historisches Zentrum von Wien című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]