Bárczay János (országgyűlési képviselő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bárczay János
Született1900. július 20.[1]
Abaújkér[2]
Elhunyt1985. július 27. (85 évesen)[1]
Budapest[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (1933. december 29. – 1935)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1935–1939)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
IskoláiMagyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1923)
SablonWikidataSegítség

Bárczay János (Abaújkér, 1900. július 20.Budapest, 1985. július 27.) magyar földbirtokos, szolgabíró, gazdasági főtanácsos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1900-ban született Abaújkéren, református vallásban. Családja a 13. századig vezette vissza a történetét, egy olyan, Árpád-kori főnemesig, aki a családnevét az Abaúj vármegyei Bárca település után vette. Nemességüket – a családi hagyomány szerint – Zsigmond királytól kapták 1421-ben; több Abaúj megyei birtok és kastély egészen a 20. századig megszakítás nélkül a család birtokát képezte.

Ő maga a középiskoláit a miskolci katolikus főgimnáziumban végezte, majd a kassai és a miskolci jogakadémián hallgatott jogot, államtudományi doktori oklevelét pedig végül a budapesti tudományegyetemen szerezte meg. Közben egy ideig hallgatója volt a debreceni gazdasági akadémiának is. 1918 márciusában mint önkéntes, bevonult a volt 12. közös huszárezredhez, majd a tiszti iskola elvégzése után megkezdte csapatszolgálatát. Az őszirózsás forradalom kitörésekor szerelt le, mint tartalékos zászlós.

Tanulmányai lezárását követően közigazgatási pályára lépett, szolgálatát 1921-ben mint szolgabíró kezdte meg Borsod vármegyében. Később alispáni titkár lett, ám 1924-ben megvált a vármegyei szolgálattól és helyette átvette családja abaújkéri birtokának vezetését. Egyúttal viszont bekapcsolódott a vármegyei közéletbe is, és komolyabban kezdett foglalkozni mezőgazdasági, pénzügyi és közigazgatási problémákkal. Elnöke lett az Országos Magyar Faiskolai Szövetségnek, e minőségében ő készítette el a faiskolai törvény tervezetét, amely törvényes alapokra helyezte a hazai faiskolák működését, és amit a hegyközségi törvényben is alkalmaztak.

1933-ban az országos politikába is bekapcsolódott, mivel a gróf Hadik János halálával megüresedett tornai országgyűlési képviselői posztra őt jelölte a Nemzeti Egység Pártja (NEP) és egyhangú választással el is nyerte a mandátumot. 1935-ben, több ezres szavazattöbbséggel a gönci kerületben erősítette meg pozícióját, 1939-ben pedig ugyanott, de már a NEP utódpártjaként működő Magyar Élet Pártja színeiben nyert újból mandátumot.

Publicisztikai munkássága is említést érdemel; főszerkesztője volt a Kassán megjelenő Felvidéki Ujság című napilapnak, ahol főleg mezőgazdasági, pénzügyi és közigazgatási témákkal foglalkozott. Kivette részét az egyházi közéletből is: az abaúji református egyházmegye tanácsbírája, illetve a johannita rend lovagja volt. Beválasztották Abaúj-Torna vármegye törvényhatósági bizottságába; díszpolgárrá választották Göncön, valamint a környező kisebb falvak közül Simán, Gibárton és Kovácsvágáson.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Magyar életrajzi lexikon (magyar nyelven). Akadémiai Kiadó, 1967
  2. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2023. július 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]