Antonín Kalina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antonín Kalina
Kalina emléktáblája Třebíčben
Kalina emléktáblája Třebíčben
Született1902. február 17.
Třebíč
Elhunyt1990. november 26. (88 évesen)
Prága
Állampolgárságacsehszlovák
Foglalkozásapolitikus
Kitüntetései
Sírhelye
A Wikimédia Commons tartalmaz Antonín Kalina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antonín Kalina (Třebíč, 1902. február 17.Prága, 1990. november 26.)[6] csehszlovák állampolgár, aki a buchenwaldi koncentrációs táborban több mint 900 gyermek életét mentette meg. 2012-ben a Világ Igaza címmel tüntették ki. Két évvel később Miloš Zeman elnök a cseh Érdeméremmel(wd) tüntette ki.

Életrajza[szerkesztés]

Kalina egy cipész gyermekeként született, és maga is ezt a mesterséget tanulta.[7] Nagy szegénységben nőtt fel, és ennek hatására kommunistává vált. A Kommunista Párt tagjaként 1939-ben a nácik letartóztatták.[8] Először Dachauban, majd Buchenwaldban tartották fogva.

A Vörös Hadsereg előrehaladásával a németek elkezdték a koncentrációs táborok megsemmisítését. A foglyokból halálmeneteket(wd) szerveztek a nyugatabbra fekvő táborokba; 1944–1945-ben mintegy százezer ember érkezett a buchenwaldi koncentrációs táborba, ahol Kalina raboskodott. Az érkezők között számos 12–16 év közötti fiú volt Európa minden részéből.[9]

Megmenekült gyermekek a buchenwaldi koncentrációs táborban

A buchenwaldi táborban már működött egy kommunista ellenállás(wd). A legsebezhetőbb foglyokat úgy védték meg a tábori kegyetlen körülmények elől, hogy olyan épületekben helyezték el, amelyek karanténként szolgáltak a fertőző betegek (például tífuszosok) számára. A németek a betegségtől félve nem léptek be ezekre a területekre. Kalina arra használta a tábori ellenállásban szerzett pozícióját, hogy a 66-os barakk(wd) felelőse legyen; ezt a barakkot utóbb 'Kinderblock'-ként emlegették. Kalina és helyettese, valamint más munkatársak ebbe a barakkba helyezték el a fiúkat, és próbálták az életüket kevésbé kényelmetlenné tenni. Sikerült megkímélniük a fiatalabb fiúkat a nehéz munkától és a táborban megszokott fizikai bántalmazástól. Kalinának még az is sikerült, hogy jobb takarókat, néha több élelmet szerezzen számukra, és megszervezte a tanításukat is. Amikor a front közeledett a táborhoz, összehívták az összes zsidót, de Kalina meghamisította a zsidó fiúk papírjait, és eldugta a sárga csillagjukat. Amikor az SS eljött a foglyokért, Kalina meggyőzte őket, hogy a barakkban nincsenek zsidók.[10]

A háború után Kalina visszatért Csehszlovákiába. Prágában élt és dolgozott. Élete során nem kapott elismerést, mivel soha nem beszélt a háború alatti tevékenységéről, és a fiúk, akiket megmentett, nem szívesen meséltek a tapasztalataikról.[11]

Utóélete[szerkesztés]

Kalinát 2012. június 3-án ismerték el Világ Igazaként, az általa megmentett fiúk közül néhánynak és Kenneth Waltzer amerikai történésznek, illetve a Kinderblock 66: Return to Buchenwald című dokumentum megjelenésének köszönhetően. Az általa megmentett fiúk közül hárman jelen voltak a kitüntetési ünnepségen.

Miloš Zeman cseh államelnök 2014. október 28-án a cseh Érdemérem első osztályával tüntette ki.[12]

2017-ben, születésének 115. évfordulóján szülővárosában emlékcsarnokot alapítottak tiszteletére. Két évvel később ugyanott megnyílt az Antonín Kalina gyermekei című kiállítás.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Righteous Among the Nations Database (angol nyelven)
  2. Čestná občanství a Ceny města Třebíče: Třebíč. (Hozzáférés: 2023. április 16.)
  3. http://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/8465.shtml, 2023. április 14.
  4. a b Encyklopedie dějin města Brna (cseh nyelven)
  5. BillionGraves (angol nyelven)
  6. The Righteous Among the Nations Database: Kalina, Antonín. db.yadvashem.org (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  7. Jaroslav Paclík: Muž z Třebíče chránil děti v koncentračním táboře. A vedl vzpouru. zpravy.idnes.cz (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  8. Jaromíra Hanáčková: Také Třebíč má svého hrdinu – Antonína Kalinu. www.trebic.cz (2013)
  9. Brad Rothschild: The man who saved 900 Jewish boys INSIDE a death camp. www.timesofisrael.com (2012. augusztus 11.) (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  10. Kenneth Waltzer: Block 66 at Buchenwald: The Clandestine Barracks to Save Children. www.jewishvirtuallibrary.org (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  11. Brad Rothschild: Righteousness at Buchenwald. www.huffingtonpost.com (2014. július 24.) (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  12. Dokument: seznam osob, které obdržely státní vyznamenání. www.lidovky.cz (2014. október 28.) (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  13. Memorial Hall of Antonín Kalina, Exposition of Antonín Kalina's Children. www.visittrebic.eu (Hozzáférés: 2021. március 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antonín Kalina című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.