Antipatrisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antipatrisz

NévváltozatokÁfek
Ország Izrael
Elhelyezkedése
Antipatrisz (Áfek) (Izrael)
Antipatrisz (Áfek)
Antipatrisz
(Áfek)
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 06′ 18″, k. h. 34° 55′ 50″Koordináták: é. sz. 32° 06′ 18″, k. h. 34° 55′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Antipatrisz témájú médiaállományokat.

Antipatrisz (ógörög: Αντιπατρίς; héber אנטיפטריס) történelmi város Palesztina (régió) területén, a mai Tel-Aviv közelében. Az Ószövetségben Áfek néven szerepel.

Ma egy török várat láthatunk itt, amely a keresztesek korában készült erődítmény romjaira épült. A filiszteusok idejéből való tárgyakat is találtak, a Kr. e. 12. századból.[1]

A Sáron síkságán, egy termékeny vidéken, a Jarkon rövid, de a téli időszakban bővizű folyó forrásainak közelében állt egykor a hellenista Antipatrisz. Ennek a helyén volt Áfek (Afék), amely régi múltra tekint vissza.

Történelem[szerkesztés]

Áfek a bronzkorban városfalakkal megerősített település volt. Szerepel egy egyiptomi, a kánaáni városokról összeírt listán is, a Kr. e 15. századból.

Az Ószövetség említése szerint a filiszteusok itt gyűjtötték össze seregeiket, hogy Izráel ellen harcoljanak.[2]

Nagy Heródes teljesen újjáépíttette a várost és atyjáról Antipatrisznak nevezte el. A város a Liddából Cézáreába vezető római úton feküdt. Az Újszövetség említése alapján ide hozták a fogoly Pál apostolt is Jeruzsálemből, mielőtt továbbvitték Cézáreába.[3]

A város elpusztult az 1. századi római - zsidó háború alatt, de később újjáépült. A 4. században püspöki székhely volt, majd 363-ban egy földrengés újra elpusztította.

A középkorban a keresztesek emeltek itt várat, majd az ottomán törökök az 1500-as évek végén. Ennek célja az Egyiptom-Szíria közti főút (Via Maris) védelmezése volt. Később egy arab falu állt itt, amely az 1920-as években vált elhagyatottá.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kochavi, 1997, p. 147-151
  2. 1. Sám 4,1  ; 29,1
  3. Ap Csel. 23,31

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Antipatris című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.