Amy – Az Amy Winehouse-sztori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amy – Az Amy Winehouse-sztori
(Amy)
2015-ös brit film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőAsif Kapadia
ProducerJames Gay-Rees
MűfajDokumentumfilm
ForgatókönyvíróAsif Kapadia
FőszerepbenAmy Winehouse
Zene
OperatőrMatt Curtis
VágóChris King
Gyártás
Gyártó
  • Film4 Productions
  • Krishwerkz Entertainment
  • On The Corner Films
  • Playmaker Films
  • Universal Music
OrszágEgyesült Királyság
NyelvAngol
Játékidő128 perc[1]
Költségvetés3,4 millió dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóAltitude Film Distribution
Bemutató
  • 2015. május 16. (Cannes)
  • 2015. július 3. (UK)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/22853/2015)
Bevétel
Egyesült Királyság
8 413 144
$[3]
Világszerte
23 706 386
$[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori egy 2015-ös brit dokumentumfilm, amelyet Asif Kapadia rendezett és James Gay-Rees producer készített. A film Amy Winehouse angol énekes-dalszerző életét és a kábítószerrel való küzdelmét mutatja be, mind a karrierje felvirágzása előtt és után, ami végül a halálát okozta. 2015 februárjában, a Grammy előtti rendezvényen debütált egy Winehouse életén alapuló előzetes. David Joseph, a Universal Music UK vezérigazgatója bejelentette, hogy az Amy című dokumentumfilm még abban az évben megjelenik. Továbbá kijelentette: „Úgy két évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy filmet készítünk róla – a karrierjéről és az életéről. Ez egy nagyon bonyolult és gyengéd film. Sok mindent feldolgoz a családról és a médiáról, a hírnévről, a függőségekről, de ami a legfontosabb, hogy megragadja azt, ami ő maga volt: egy csodálatos ember és egy igazi zenei zseni.”

Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori premierje a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon volt, a Midnight Screenings szekcióban mutatták be. Az Altitude és az A24 forgalmazásában 2015. július 3-án került a mozikba. A filmet a kritikusok elismeréssel fogadták, 33 jelölést kapott és összesen 30 díjat nyert, köztük a 28. Európai Filmdíj Legjobb dokumentumfilmje, a 69. Brit Filmakadémia Legjobb dokumentumfilmje, az 58. Grammy-gála Legjobb zenei filmje és a 88. Oscar-gála Legjobb dokumentumfilmje díját. Az Amy sikere és a hozzá készült filmzene is Winehouse második posztumusz jelölését eredményezte a 2016-os BRIT Awards díjkiosztón a Legjobb brit női szólóelőadó kategóriában.

Szinopszis[szerkesztés]

A film története Amy Winehouse énekesnő-dalszerző életére összpontosít, akit 2011. július 23-án, 27 éves korában, alkoholmérgezés következtében holtan találtak az észak-londoni Camdenben lévő otthonában.[4]

A film egy 1998-as házi videóval kezdődik, amelyen a 14 éves Winehouse együtt énekel régi barátnőjével, Juliette Ashbyvel közös barátnőjük, Lauren Gilbert születésnapi partiján, egy londoni Southgate-i házban. A dokumentumfilm további része kronologikus sorrendben mutatja be a dalszerzőnő életét a korai gyermekkortól kezdve, a Frank című debütáló albumán (2003) és második, utolsó albumán, a Back to Blacken (2006) keresztül kereskedelmi sikereket elért zenei karrierjén át a zűrös kapcsolataiig, az önkárosításig, a bulimiáig, a vitatott médiafigyelemig, valamint a drog- és alkoholfüggőségével járó bukásáig, egészen 2011-ben bekövetkezett haláláig.

Kapadia több mint 100 interjút készített Winehouse barátaival és családtagjaival, amelyek a sztár életéről szóló elbeszéléssé állnak össze.[5] A film számos, eddig nem látott felvételeket és eddig nem hallott dalokat mutat be, amelyeket Winehouse a halála előtti években rögzített.[6] Ezek olyan számok, vagy olyan ritka élő felvételek, mint a Stronger Than Me, az In My Bed, a What Is It About Men? és Donny Hathaway We're Still Friends, Johnny Mercer Moon River című dalának feldolgozása, amikor Winehouse 2000-ben, 16 évesen részt vett a National Youth Jazz Orchestra-ban, vagy olyan, az énekesnő által soha nem publikált dalok, mint a Detachment és a You Always Hurt The Ones You Love.

Winehouse-ról számos, eddig nem látott archív felvétel látható, például amikor 2001 januárjában barátjával, Tyler Jamesszel egy taxiban ülve és turnékra autózva videóra veszik, valamint régi barátnője, Lauren Gilbert nyaralókazettáján a spanyolországi Mallorcán 2005 augusztusában. A filmben különböző interjúk is láthatók, például Jonathan Ross-szal, Tim Kash-szal, és egy vicces videó, amikor Winehouse-t interjúvolják és az énekesnő Didóval beszélgetnek 2004-ben, amikor a debütáló albumát népszerűsítette. A dokumentumfilm azt is bemutatja, amikor Winehouse 2008-ban Londonból élőben lépett fel a Grammy-díjátadón, és elnyerte az Év felvétele díjat.

A filmben láthatók felvételek arról is, amikor volt férjével, Blake Fielder-Civillel közösen szerepel, különböző fellépések, valamint amikor 2003 februárjában meghallgatáson volt az Island Recordsnál, ahol az I Heard Love Is Blind című dalt énekelte. Szintén szerepelnek felvételek abból az időből, amikor 2006 márciusában második albumát rögzítette, valamint egy Tony Bennett-tel 2011 márciusában készített duett kislemez felvétele, a Body and Soul, amely a halála előtti utolsó felvétele volt. Néhány képkockát láthatunk a szerbiai Belgrádból is, egy hónappal a halála előtt tartott utolsó, zűrzavaros fellépéséről. A film zárásaként Juliette Ashby, régi barátnője beszél az utolsó telefonbeszélgetéséről Winehouse-szal, a felvételek azt mutatják, ahogy Winehouse holttestét kiviszik otthonából, Bennett pedig kijelenti: „Az élet igazán megtanít arra, hogyan kell élni, ha elég sokáig élsz”. Ezután három nappal később az észak-londoni Edgwarebury temetőben és Golders Green krematóriumban tartott temetésről készült felvételeket mutatják be. A filmet Winehouse gyermekkorától haláláig készült képsorok zárják, alatta Antonio Pinto Amy Forever című szerzeménye hallható.

Közreműködők[szerkesztés]

A film szereplője, Amy Winehouse a Virgin Fesztiválon, Baltimore-ban 2007-ben

A következő személyek nagymértékben hozzájárultak a dokumentumfilmhez archív felvételek és rögzített interjúk révén:

Gyártás[szerkesztés]

2012-ben a Universal Music először James Gay-Rees filmproducert kereste meg, hogy az Ayrton Sennáról szóló dokumentumfilm mögött álló csapat érdeklődne-e egy Amy Winehouse-ról szóló projekt iránt.

2013. április 25-én megerősítették és bejelentették, hogy a Senna (2010) című dokumentumfilm mögött álló csapat, köztük Asif Kapadia rendező és a Universal Music filmet készít a néhai énekes-dalszerzőről.[7] Kiderült, hogy a film nagyon hasonlít majd a Sennához, és Winehouse-ról eddig nem látott felvételeket is bemutatnak. Kapadia és Gay-Rees kijelentette: „Mindenki a bűvkörébe került. De tragikus módon úgy tűnt, hogy Amy szétesett a könyörtelen médiafigyelem, a zűrös kapcsolatai, a globális sikere és a bizonytalan életmódja alatt”.[8] A projektet a 2013-as cannes-i filmfesztiválon prezentálták, és azt mondták, hogy a dokumentumfilm 2015-ben kerül a mozikba.[9]

Zene[szerkesztés]

A dokumentumfilmben különböző, még nem hallott számok szerepelnek, amelyeket Winehouse 2003-as karrierje kezdetétől egészen haláláig készített. A filmben olyan élő foglalkozások szerepelnek, mint például: There Is No Greater Love, Stronger Than Me, In My Bed, Rehab és What Is It About Men, Johnny Mercer Moon River című dalának feldolgozása, amelyet Winehouse 16 éves korában, 2000-ben a National Youth Jazz Orchestra előadásában adott elő, és Donny Hathaway We're Still Friends című dala, valamint az énekesnő által írt, eddig soha nem hallott dalok, mint a Detachment és a You Always Hurt The Ones You Love szövege, Pinto Amy Lives című szerzeményével kombinálva. Winehouse-t 2006 márciusában felvették, amikor a 2007-es Back to Black című kislemezét rögzíti, és a jól ismert számaiból is vannak vágások és képek, ami hozzájárul a film minden egyes képanyagának feltárásához.

Filmzene[szerkesztés]

2015. október 8-án az Island Records bejelentette, hogy a film zenéje 2015. október 30-án jelenik meg. A filmzene különböző zeneszámokat tartalmaz, amelyek a dokumentumfilmben is szerepeltek; köztük Winehouse klasszikus számait és Antonio Pinto zeneszerzőnek a filmben szereplő szerzeményeit. A filmzene később, 2016. április 1-jén másodszor is megjelent bakelitlemezen az Egyesült Királyságban és Írországban.

A huszonhárom számot tartalmazó albumon Winehouse olyan jól ismert számai szerepelnek, mint a Stronger Than Me, a Tears Dry on Their Own és a Back to Black, a What Is It About Men, a Rehab, a We're Still Friends és a Love Is a Losing Game élő előadásai, olyan demó számok mint a Some Unholy War és a Like Smoke; a The Zutons Valerie című dalának Winehouse és Mark Ronson által előadott feldolgozása, valamint a Body and Soul 2011-es verziója Winehouse és Tony Bennett előadásában. A filmzene egyben a második posztumusz válogatásalbum Winehouse zenéjéből.[10]

A kereskedelmi siker és a film mögötti zene miatt Winehouse második posztumusz jelölését kapta a 2016-os BRIT Awards-on a Legjobb brit női szólóénekes kategóriában,[11] amelyet Adele nyert meg, Winehouse pedig posztumusz Grammy-díjat kapott a 2016-os Grammy-díjátadón a Legjobb zenei film kategóriában. Ez volt Amy pályafutásának kilencedik elismerése, és a harmadik posztumusz.

Megjelenés[szerkesztés]

Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori 2015. július 3-án jelent meg az Egyesült Királyságban, New Yorkban és Los Angelesben[12] világszerte pedig július 10-én.[13]

A film világpremierje a 2015-ös cannes-i filmfesztivál éjféli vetítések szekciójában volt 2015. május 16-án.[14] Olyan zenészek, mint a HAIM, Leona Lewis és Emeli Sandé is jelen voltak, és összegyűltek az eseményre, valamint a film stábja is. A film brit premierje 2015 júniusában volt az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon.[15]

A filmet június 30-án az Egyesült Királyság mozijaiban különleges vetítéssel mutatták be, amelyet élőben közvetítettek a londoni GALA premierről a Picturehouse-ban. A vetítés során a Facebookról, a Twitterről és a közönségtől is érkeztek kérdések. A film rendezője, Asif Kapadia, James Gay-Rees producer és barátja, Nick Shymansky válaszolt rájuk, majd a filmet a 2007-es Love Is a Losing Game című klippel Winehouse előtti tisztelgéssel zárták.[16]

Marketing[szerkesztés]

2015. február 8-án a 2015-ös Grammy-díjátadó előtti rendezvényen debütált az Amy előzetese. A dokumentumfilm moziplakátja 2015. március 18-án jelent meg a Twitteren, az első trailer pedig 2015. április 2-án, és több mint kétmillióan látták az Altitude Film YouTube-csatornáján. A rövid klip felvételein Winehouse fiatal nőként, zenei karrierje kezdetén látható, amint arra a kérdésre válaszol, hogyan látja magát művészként, és hogyan viszonyul a hírnévhez.

A filmből az Altitude Film és az A24 különböző hivatalos kedvcsináló videoklipeket tett közzé a YouTube-on a dokumentumfilm júliusi bemutatójának előkészületeihez, köztük olyanokat, amelyekben Winehouse arról beszél, hogyan érezte magát a depresszió miatt, hogyan kezelte volna szerinte a hírnevet a korai éveiből, amikor 2006 márciusában Back to Black című albumát vette fel lemezproducerével, Mark Ronsonnal, és amikor 1998-ban barátnője, Lauren Gilbert tizennegyedik születésnapi partiján a Happy Birthday című dalt énekelte, ami 48 óra után több mint egymillió megtekintést ért el. 2015 májusában jelent meg az első teaser-klip a filmből. A rövid klip egy őszinte pillanatot mutat be, amikor Winehouse a kamerával szórakozik és énekel, miközben Nick Shymanksy, menedzsmentjének egyik tagja felidézi a dalszerzési folyamat kezdetét; a videó egy még nem hallott számmal zárul, amelyet Winehouse rögzített Detachment címmel, amit eredetileg a Back To Black (2006) című albumára szántak.[17]

2015. május 18-án jelent meg a hivatalos moziplakát a film Twitter-oldalán.[18] 2015. május 20-án az Altitude Film közzétette az első hivatalos, teljes hosszúságú előzetest.[19] A trailerben a 2007-ben megjelent Back To Black című dal hallható. A videó felvételeket mutat be Winehouse-ról a gyermekkorától kezdve a korai interjúkig, a paparazzók kemény médiafigyelméről, a fellépésekről, a különböző díjátadásokról, a férjével, Blake Fielder-Civillel való problémás kapcsolatáról és arról, hogy mit érez iránta: „Beleszerettem valakibe, akiért meg tudnék halni”. A trailerben olyan emberek hangja is hallható, akiket Winehouse ismert, és akik elmondják, hogyan éreztek iránta, például Tony Bennett és Mos Def. A videó a Love Is a Losing Game című számmal zárul, Winehouse-ról készült felvételekkel, különböző ötcsillagos kritikákkal, és Winehouse kijelentésével: „Nem hiszem, hogy egyáltalán híres leszek", és: "Nem vagyok egy lány, aki sztár akar lenni... Én csak egy lány vagyok, aki énekel”. A trailer 24 óra után több mint egymillió megtekintést kapott az A24 YouTube-csatornáján. A film megjelenése után egy második hivatalos trailer is megjelent, amely Winehouse ellentmondásos hírnevét, celeb életmódját és azt örökíti meg, hogy hogyan küzdött ezzel egész karrierje során. 2015. szeptember 16-án egy másik, eddig még nem látott klip is megjelent, amelyen Winehouse 2004-ben, a Frank (2003) megjelenése után, barátjával, Nicky Shymanskyval szórakozik New Yorkban.

Otthoni média[szerkesztés]

2015. szeptember 16-án a Universal Music bejelentette, hogy az Amy 2015. november 2-án jelenik meg DVD-n/Blu-ray-n és digitális letöltés formájában az Egyesült Királyságban és Írországban. Az Egyesült Államokban 2015. december 1-jén jelent meg. A kétlemezes csomag tartalmazza a játékfilmet, valamint különleges extrákat; például Winehouse korábban nem látott felvételeit, valamint ritka fellépéseket a Metropolis stúdióban, a film trailereit és a dokumentumfilm készítését. 2015 novemberében csak Franciaországban jelent meg az Amy különleges, limitált kiadású díszdobozos szettje, amelyben a film DVD-je mellett egy különleges füzet, egy filmposzter, válogatott Amy Winehouse-fotók és egy, a film témáját feldolgozó póló is megtalálható.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

Az Amy megdöntötte az Egyesült Királyságban a brit dokumentumfilmek legmagasabb nyitóhétvégéjének rekordját, három nappal a július 3-i bemutató után 133 moziban 519 000 fontot hozott. Az Egyesült Államokban is sikert aratott, mindössze hat moziban 142 000 fontot termelt, mielőtt a következő hetekben tovább bővült volna. A film három nap alatt 37 002 dolláros átlagot ért el az Egyesült Államokban. A film hat helyszínen 222 015 dollárral nyitott, a helyszíni átlag 37 002 dollár - 10 000 dollárral több, mint amit a Fahrenheit 9/11 (2004) ért el az első hétvégén, és még a Pingvinek vándorlása (2005) 44 373 dolláros eredményét is felülmúlta, és a film a július 10-i országos bemutató után tovább növelte a jegybevételi csúcsát.[20]

A kritikusok értékelései[szerkesztés]

Az Amy elnyerte a kritikusok tetszését. A Rotten Tomatoes-on a film 222 értékelés alapján 95%-os értékelést kapott, 8,40/10-es átlagértékeléssel. A honlap konszenzusa szerint: „Az Amy éppoly lebilincselő, mint amilyen szomorú, erőteljesen őszinte pillantást vet a művészet és a hírességek közötti csavaros kapcsolatra – és a függőség halálos spiráljára”.[21] A Metacritic 41 kritika alapján 100-ból 85-ös értékelést adott neki, ami „általános elismerést” jelent.[22]

Robbie Collin a The Telegraph-tól az ötből négy csillaggal értékelte a filmet, és méltatta, hogy „Amy Winehouse dicsőséges felemelkedését és szívszorító bukását meghatóan dokumentálja a Senna rendezője”.[23] Guy Lodge a Variety-től ezt nyilatkozta: „A tehetséges brit soulénekes felemelkedését és pusztító bukását mutatja be Asif Kapadia, a Senna rendezője ebben a mélyen átélt dokumentumfilmben.”[24] A Heat és a Stylist is ötből ötre értékelte a filmet, „briliánsnak” és „kihagyhatatlannak” minősítve azt. Peter Bradshaw a The Guardiantól ötből ötöst adott a filmnek, „tragikus mesterműnek” nevezve azt, és azt mondta: „Ez a dokumentumfilm a néhai brit soulénekesnőről egy elsöprően szomorú, intim – és megdöbbentő – tanulmány egy olyan nőről, akinek tehetsége és karizmája segített abban, hogy célponttá váljon”.[25] Geoffrey Macnab a The Independent-től szintén ötből ötre értékelte a dokumentumfilmet, „briliánsnak” és „kimondhatatlanul szomorúnak” minősítette, és kijelentette: „Sok-sok tényező járult hozzá ahhoz, hogy Amy Winehouse kisiklott a sínről, és ezeket az Amy hatásában feltárják”.[26] A The Guardian szerint az Amy az év végén a harmadik helyre került „A 2015-ös év 50 legjobb filmje Ausztráliában”,[27] és a hatodik helyre került „A 2015-ös év 50 legjobb filmje az Egyesült Királyságban” között.[28]

A család reakciója[szerkesztés]

A filmet Winehouse édesapja, Mitch Winehouse élesen bírálta. Elhatárolódott a dokumentumfilmtől, és szóvivője szerint a film „félrevezető” és „tartalmaz néhány alapvető valótlanságot”.[29] 2015. május 7-én Winehouse apja, Mitch megjelent a This Morning című műsorban, és „abszurdnak” nevezte a filmet. Továbbá kijelentette:

„A film nem túl jól ábrázol engem. Nincs benne egyensúly, nincs benne semmi az alapokról. Nem túl jó színben tüntet fel engem és Amyt”.[30]

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a film „kiváló” és „gyönyörű” felvételeket tartalmaz Winehouse-ról. Majd hozzátette: „Az egyik felem azt akarja mondani, hogy ne nézzétek meg. De aztán a másik felem azt mondja, hogy talán menjetek el megnézni a felvételeket, tegyétek be a fejhallgatót, és hallgassák Amy zenéjét, miközben nézitek a videókat. A narratívával van a probléma.”[31]

A dokumentumfilmet a Universal Music kezdeményezte, de csak akkor biztosították az énekesnő szüleinek, Mitch és Janis Winehouse-nak az együttműködését, amikor Kapadiát szerződtették a film rendezőjének. Winehouse édesapja, aki rajongott a rendező előző, Senna (2010) című dokumentumfilmjéért, azt szerette volna, hogy néhai lánya dokumentumfilmje is ugyanilyen elbánásban részesüljön. A Winehouse-ról készült kész filmet látva azonban Mitch elégedetlen volt azzal, ahogyan a film őt ábrázolta. Mivel úgy érezte, hogy őt gonosztevőként ábrázolták, Mitch jogi lépésekkel fenyegetőzött, amíg a filmben korlátozott változtatásokat nem eszközölnek. A film végleges vágását azonban még mindig nyilvánosan elítélte, azt állítva, hogy Kapadiának kezdettől fogva az volt a célja, hogy őt tegye antihőssé.[5]

Mitch azt kérte, hogy a filmet tovább vágják, de a filmes stáb elutasította a kívánságát, hozzátéve: „Amikor megkerestek minket, hogy készítsük el a filmet, a Winehouse család teljes támogatásával léptünk be, és teljes objektivitással közelítettük meg a projektet”. Elmondásuk szerint a film mintegy „100, Amyt ismerő emberrel készített interjúból származó megállapításokat tükröz”. 2015. július 3-án (az Amy eredeti megjelenésének napján) az énekesnő apja, Mitch megjelent a Loose Women című műsorban, hogy megvédje magát a filmmel szemben, és bejelentette, hogy ő és Winehouse egykori barátja, Reg Traviss egy alternatív filmet készítenek A Letter To Amy címmel, így az egy „pontosabb” projekt lesz, hogy „kijavítsák az összes hibát és kihagyást”, ami Kapadia filmjében volt.[32] 2016. február 24-én Winehouse édesapja, Mitch ismét megjelent a This Morning című műsorban, és kijelentette, hogy jobban szeretné, ha Adele nyerné el azt a díjat, amelyre néhai lányát posztumusz jelölték a 2016-os BRIT Awards-on.[33] Ennek oka az volt, hogy a Legjobb brit női szólóénekesnő jelölést a film sikerének köszönhette, aminek láthatóan nem örült.

Díjak[szerkesztés]

Díj Kategória Díjazott/Jelölt Eredmény
Oscar-díj[34] Legjobb dokumentumfilm Asif Kapadia és James Gay-Rees Elnyerte
ACE Eddie Awards Legjobb vágott dokumentumfilm Chris King Elnyerte
Austin Film Critics Association Best Documentary Amy Jelölve
Bodil Awards[35] Legjobb nem amerikai film Amy Jelölve
Boston Society of Film Critics[36] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
BRIT Awards[37] Legjobb brit női szóló előadó Amy Winehouse Jelölve
British Academy Film Awards[38] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Legjobb brit film Amy Jelölve
British Independent Film Awards[39] Legjobb független brit film Amy Jelölve
Legjobb rendező Asif Kapadia Jelölve
Legjobb dokumentumfilm Asif Kapadia and James Gay-Rees Jelölve
Év producere James Gay-Rees Jelölve
Kiemelkedő kézműves teljesítmény Chris King Jelölve
Broadcast Film Critics Association Awards Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Cannes Film Festival Arany Szem Amy Jelölve
Queer Pálma Amy Jelölve
Chicago Film Critics Association[40] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Dallas–Fort Worth Film Critics Association[41] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Detroit Film Critics Society[42] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
East End Film Festival Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
Edinburgh International Film Festival Közönségdíj Amy Jelölve
Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
Empire Awards[43] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
European Film Awards[44] Legjobb európai dokumentumfilm Amy Elnyerte
Evening Standard British Film Awards[45][46] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Film Club's The Lost Weekend Awards Legjobb filmzene Amy - The Original Soundtrack Elnyerte
Florida Film Critics Circle Awards Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Golden Trailer Awards[47] Legjobb dokumentumfilm Amy ("Trailer 2") Jelölve
Legjobb külföldi dokumentumfilm Amy Elnyerte
Legjobb külföldi grafika egy trailerben Amy ("Teaser") Jelölve
Legjobb külföldi teaser Amy ("Teaser") Jelölve
Legeredetibb külföldi teaser Amy ("Teaser") Jelölve
Legjobb dokumentumfilmes TV spot Amy Jelölve
Grammy Awards[48] Legjobb zenei film Asif Kapadia, James Gay-Rees[49] Elnyerte
Hollywood Film Awards Az év dokumentumfilmje Amy Elnyerte
Houston Film Critics Society[50] Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
Indiewire Critics Poll Legjobb dokumentumfilm Amy Második hely
International Documentary Association[51] Legjobb játékfilm díja Amy Jelölve
London Film Critics' Circle[52] Az év filmje Amy Jelölve
Az év brit/ír filmje Amy Jelölve
Az év dokumentumfilmje Amy Elnyerte
Los Angeles Film Critics Association[53] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
MTV Movie Awards Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
National Board of Review Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
National Film Awards Legjobb rendező Asif Kapadia Elnyerte
Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
New York Film Critics Online[54] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Online Film Critics Society[55] Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
Producers Guild of America Award[56] Filmszínházi dokumentumfilmek kiemelkedő producere James Gay-Rees Elnyerte
San Diego Film Critics Society[57] Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
San Francisco Film Critics Circle[58] Legjobb dokumentumfilm Amy Jelölve
Satellite Awards Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
St. Louis Film Critics Association Legjobb filmzene Amy - The Original Soundtrack Jelölve
Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Toronto Film Critics Association[59] Legjobb dokumentumfilm Amy Második hely
Vancouver Film Critics Circle[60] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Washington D.C. Area Film Critics Association[61] Legjobb dokumentumfilm Amy Elnyerte
Women Film Critics Circle Awards Legjobb női vagy nőkről szóló dokumentumfilm Amy Elnyerte

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Amy (2015 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. 'Amy (15). British Board of Film Classification , 2015. június 2. (Hozzáférés: 2015. június 4.)
  2. Chagollan, Steve: 'Amy': Amy Winehouse Documentary Paints Intimate Picture of Singer. Variety, 2015. június 23. (Hozzáférés: 2015. július 16.)
  3. a b Amy. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 1.)
  4. Amy Winehouse post-mortem takes place. BBC News Online , 2011. július 25. [2011. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 5.)
  5. a b Aftab, Kaleem. „Amy director Asif Kapadia defends himself against Mitch Winehouse criticisms”, The Independent , 2015. június 19.. [2015. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  6. Strang, Fay. „Amy Winehouse documentary: Poignant film poster revealed as it's given release date”, The Daily Mirror , 2015. március 18. 
  7. Itzkoff, David. „Amy Winehouse Documentary Coming From Director of 'Senna'”, The New York Times , 2013. április 25. (Hozzáférés: 2013. július 4.) 
  8. Amy Winehouse film to be made by Senna director. BBC Newsbeat , 2013. április 25.
  9. McNary, Dave: Amy Winehouse Documentary Planned by 'Senna' Director. Variety, 2013. április 24.
  10. Soundtrack to Amy Winehouse documentary gets October release. The Guardian, 2015. október 8. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  11. Sherwin, Adam. „Amy Winehouse to battle Adele for 2016 Brit Awards after posthumous nominations”, 2015. december 15.. [2017. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  12. Reynolds, Simon: Amy Winehouse documentary release date confirmed, poster unveiled. Digital Spy , 2015. március 18.
  13. Falcone, Dana Rose: Amy Winehouse documentary gets U.S. release date. Entertainment Weekly , 2015. május 13.
  14. 2015 Official Selection. Cannes Film Festival . [2015. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 16.)
  15. Ritman, Alex: Amy Winehouse Doc 'Amy' Getting U.K. Premiere at Edinburgh Film Festival. The Hollywood Reporter, 2015. május 27. (Hozzáférés: 2015. május 29.)
  16. Levine, Nick: London premiere of Amy Winehouse documentary to be screened live at cinemas nationwide (Special preview screenings will be taking place across the UK on Tuesday, June 30). NME , 2015. június 17.
  17. Kreps, Daniel: Watch First Official Clip From Amy Winehouse Documentary. Rolling Stone, 2015. május 8. [2017. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 2.)
  18. Lattanzio, Ryan: Heartbreaking Amy Winehouse Doc 'Amy' Gets Release Date. IndieWire , 2015. május 18. [2015. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 22.)
  19. Ayers, Mike. „Watch the Solemn Trailer for the New Amy Winehouse Documentary”, The Wall Street Journal , 2015. május 20. 
  20. Shoard, Catherine. „Amy Winehouse documentary breaks box office records”, The Guardian , 2015. július 6. 
  21. Amy. Rotten Tomatoes . (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  22. Amy. Metacritic . (Hozzáférés: 2015. július 3.)
  23. Collin, Robbie: Amy review: 'piercingly sad', 2016. január 8.
  24. Lodge, Guy: 'Amy' Review: Intimacy and Intelligence Make Amy Winehouse Doc a Hit. Variety, 2015. május 16.
  25. Bradshaw, Peter. „Amy review: Asif Kapadia's Amy Winehouse film is a tragic masterpiece”, The Guardian , 2015. május 16. 
  26. Macnab, Geoffrey. „Amy, Cannes film review: Brilliant, unutterably sad film depicts the descent of Amy Winehouse”, The Independent , 2015. május 16.. [2016. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  27. Barnes, Henry. „The 50 best films of 2015 in Australia: No 3 – Amy”, The Guardian , 2015. december 15. 
  28. Barnes, Henry. „The 50 best films of 2015 in the UK: No 6 – Amy”, The Guardian , 2015. december 15. 
  29. Amy Winehouse documentary is 'misleading', says family”, The Guardian , 2015. április 27. 
  30. Mitch Winehouse upset and angry at Amy film. ITV.com , 2015. május 7. (Hozzáférés: 2015. május 30.)
  31. Corner, Natalie. „Amy Winehouse's father Mitch Winehouse tells fans NOT to go see biopic made about her life”, The Daily Mirror , 2015. május 7. 
  32. Amy Winehouse's dad and ex boyfriend want to make their own film of her life”, The Daily Mirror , 2015. július 1. (Hozzáférés: 2015. július 1.) 
  33. Hardingham-Gill, Tamara. „Amy Winehouse's dad wants Adele to win the BRIT over his late daughter”, Metro , 2016. február 24. (Hozzáférés: 2016. február 24.) 
  34. Ford, Rebecca: Oscar Nominations: The Complete List. The Hollywood Reporter, 2016. január 14. (Hozzáférés: 2016. január 14.)
  35. Jensen, Jorn Rossing: Summer of '92 a strong candidate for the Bodil Awards. Cineuropa , 2016. január 11.
  36. Tapley, Kristopher: 'Spotlight' Named Best Film of 2015 by Boston Society of Film Critics. Variety, 2015. december 6.
  37. Sherwin, Adam. „Amy Winehouse to battle Adele for 2016 Brit Awards after posthumous nominations”, The Independent , 2015. december 15. 
  38. Bafta Film Awards 2016: Winners. BBC News Online . (Hozzáférés: 2016. február 15.)
  39. The Lobster on a roll with seven British independent film awards nominations”, The Guardian , 2015. november 3. 
  40. 'Mad Max: Fury Road' Leads The Race For 2015 CFCA Awards. Chicago Film Critics Association , 2015. december 14. [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva].
  41. Dallas-Fort Worth Film Critics Name "Spotlight" Best Picture of 2015. Dallas–Fort Worth Film Critics Association , 2015. december 14.
  42. The 2015 Detroit Film Critics Society Awards Nominations. Detroit Film Critics Society , 2015. december 10.
  43. Empire Awards nominations 2016: Mad Max and Star Wars lead the pack as Leonardo DiCaprio nominated for Best Actor”, London Evening Standard , 2016. február 18. 
  44. 'Youth,' 'The Lobster' Lead European Film Award Nominations. Variety, 2015. november 7.
  45. Evening Standard British Film Awards: The longlist”, London Evening Standard , 2015. december 22. 
  46. Evening Standard British Film Awards 2016: Idris Elba and Dame Maggie Smith lead list of winners”, London Evening Standard , 2016. február 7. 
  47. The 17th Annual Golden Trailer Award Nominees. GoldenTrailer.com . [2016. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 27.)
  48. Grammys: Taylor Swift wins album of the year. BBC News Online , 2016. február 16. (Hozzáférés: 2016. február 16.)
  49. Grammy Past Winners Search: 2015 Music Video/Film. Grammy.com . (Hozzáférés: 2016. november 21.)
  50. Houston Film Critics Society nominees. Texas Art & Film
  51. 31st Annual IDA Awards Nominees. International Documentary Association , 2015. december 6.
  52. 'Carol,' '45 Years' and Tom Hardy Lead London Critics' Nominations. Variety, 2015. december 15.
  53. LAFCA awards best picture prize to 'Spotlight'. Screendaily , 2015. december 6.
  54. New York Film Critics Online Name 'Spotlight' Best Film of the Year. Variety, 2015. december 6.
  55. 'Carol' and 'Sicario' Lead the 19th OFCS Nominations. Online Film Critics Society , 2015. december 7.
  56. 2016 Awards Nominees for Documentary Theatrical Motion Pictures. Producers Guild of America , 2015. november 23.
  57. 2015 San Diego Film Critics Society's Award Nominations. San Diego Film Critics Society , 2015. december 11. [2016. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 12.)
  58. 2015 San Francisco Film Critics Circle Awards. San Francisco Film Critics Circle , 2015. december 13. [2018. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 2.)
  59. The Toronto Film Critics Association names Todd Haynes' Carol the Best Film of the Year. Toronto Film Critics Association , 2015. december 14.
  60. 2016 Nominees Announced. Vancouver Film Critics Circle , 2015. december 14.
  61. D.C. Film Critics Shine a 'Spotlight' on Award Winners. Washington D.C. Area Film Critics Association , 2015. december 7.

További információk[szerkesztés]