Abszurd alak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abszurd alak
(Irrational Man)
2015-ös amerikai film

Emma Stone, Woody Allen és Parker Posey a film promócióján a cannes-i filmfesztiválon.
Emma Stone, Woody Allen és Parker Posey a film promócióján a cannes-i filmfesztiválon.
RendezőWoody Allen
ProducerLetty Aronson
Műfaj
ForgatókönyvíróWoody Allen
Főszerepben
OperatőrDarius Khondji
VágóAlisa Lepselter
DíszlettervezőSanto Loquasto
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNewport
Játékidő95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Sony Pictures Classics
  • Netflix
  • Bemutató2015. május 16. (Kanszki Nemzetközi Videofesztivál)
    Korhatár16 IV. kategória (NFT/23070/2015)
    További információk
    SablonWikidataSegítség

    Az Abszurd alak (eredeti cím: Irrational Man) 2015-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, melyet Woody Allen írt és rendezett. A főbb szerepekben pedig Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey és Jamie Blackley látható.

    2015. július 17-én mutatta be a Sony Pictures Classics korlátozott kiadásban, majd később szélesebb körben is.

    Rövid történet[szerkesztés]

    Egy lelkileg összetört filozófiaprofesszor új életcélt talál, amikor valaki más érdekében gyilkosságot tervez.

    Cselekmény[szerkesztés]

    Abe Lucas filozófiaprofesszor csatlakozik egy kisvárosi New England-i főiskola tantestületéhez. Abe egzisztenciális válságba kerül. Depresszióban szenved, nem látja értelmét az életének, és mértéktelenül iszik. Mindezek ellenére két nőnek megtetszik: Rita Richards kémiaprofesszornak és Jill Pollardnak, az egyik diákjának. Jillnek van egy komoly kapcsolata, és a szüleivel lakik. Rita a férjével él, de elégedetlen a házasságával. Abe úgy dönt, hogy lefekszik Ritával, de ügyel arra, hogy Jill-lel csak plátói kapcsolatot tartson fenn. Abe depressziója még nyilvánvalóbbá válik, amikor Ritával való első szexuális élménye során nem tud erekciót elérni.

    Ebéd közben Abe és Jill kihallgatnak egy beszélgetést a szomszéd fülkében; egy nő azt mondja, hogy egy etikátlan bíró miatt a családi bíróságon elveszíti gyerekeit a gyermekelhelyezési perben. Abe-t felzaklatja az igazságtalanság, és elhatározza, hogy titokban segíteni fog a nőnek azáltal, hogy megöli a bírót. Abe azzal érvel, hogy valószínűleg nem kapják el, mert nem ismeri a bírót. Miután új életcélt talál az életében, a depressziója elmúlik. Boldogabbá válik, és képes szexelni Ritával. Egy ideig követi a bírót, hogy kitanulja szokásait. A bíró a heti kocogása után mindig gyümölcslét vásárol, és leül egy padra, hogy lehűtse magát. Abe úgy dönt, a legjobb módja a megölésének az, ha megmérgezi. Ellopja Ritától a főiskola kémiai laborjának kulcsát, ahonnan ciánt szerez be. Gyümölcslét vesz ugyanott, ahol a bíró is szokott, beleteszi a mérget az ital poharába, leül ugyanarra a padra, majd kicseréli a gyümölcsleveket, amíg a bíró figyelmét eltereli. A bíró meghal ciánmérgezésben. Abe újjászületettnek érzi magát, és azt mondja magában, hogy végre valami értelmeset tett azzal, hogy megszabadította a világot egy gonosz embertől. Abe és Jill barátsága románccá alakul. Jill barátja, Roy tudomást szerez a kapcsolatról, és szakít vele.

    Abe gondos tervezésének ellenére Jill és Rita, akik baráti viszonyban vannak egymással, gyanakodni kezdenek Abe gyilkossági ügyére, miután összerakják a nyomokat, például a hiányzó kulcsot és Abe jelenlétét a kémiai laborban. Rita úgy dönt, még ha a férfi bűnös is, el akarja hagyni a férjét, hogy Abe-vel élhessen.

    Jill az ablakon keresztül behatol Abe házába, és gyanús jegyzeteket talál. A nő összetűzésbe kerül Abe-vel, aki végül beismeri bűnösségét. Jill úgy dönt, megszakítja a kapcsolatukat. Miután egy ártatlan férfit vádolnak meg a bűncselekménnyel, a nő sürgetni kezdi Abe-t, hogy menjen a rendőrségre, és figyelmezteti, hogy fel fogja jelenteni. Abe, aki nemrég kezdte élvezni az életet, megpróbálja megölni Jillt úgy, hogy belelöki egy liftaknába, de végül megbotlik, és ő maga zuhan a halálba. A film azzal ér véget, hogy a Royjal kibékült Jill a tengerre tekintve elmélkedik az Abe-vel kapcsolatos élményein.

    Szereplők[szerkesztés]

    Színész Szerep Magyar hang[1]
    Joaquin Phoenix Abe Lucas Csőre Gábor
    Emma Stone Jill Pollard Nemes Takách Kata
    Parker Posey Rita Richards Bertalan Ágnes
    Jamie Blackley Roy Czető Roland
    Betsey Aidem Jill anyja Andresz Kati
    Ethan Phillips Jill apja Harsányi Gábor
    Sophie von Haselberg April
    Susan Pourfar Carol
    Joe Stapleton professzor
    Brigette Lundy-Paine Braylin Student
    Tamara Hickey professzor a büfében
    Ben Rosenfield April barátja
    Meredith Hagner Sandy

    Megjelenés[szerkesztés]

    2015. január 29-én bejelentették, hogy a Sony Pictures Classics megszerezte a film összes forgalmazási jogát, így ez már a nyolcadik Woody Allen-film, amelyet a Classics ad ki.[2] 2015. április 29-én jelent meg a film első előzetese.[3]

    A film világpremierje 2015. május 16-án volt a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon.[4] A film 2015. július 17-én kezdte meg a korlátozott forgalmazását,[5] majd 2015. augusztus 7-én szélesebb körben is bemutatták.[6]

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irrational Man (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Abszurd alak - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
    2. Dave McNary: Sony Classics Buys Woody Allen's 'Irrational Man' for North America. [[Variety (magazin)|]]
    3. Alexandra Sifferlin. „Watch the Trailer for Woody Allen Film, Emma Stone and Joaquin Phoenix”, Time, 2015. április 29. (Hozzáférés: 2015. május 18.) 
    4. Scott Foundas: Irrational Man Review: Woody And Joaquin Plot The Perfect Murder. [[Variety (magazin)|]], 2015. május 6. (Hozzáférés: 2015. május 18.)
    5. Maane Khatchatourian: Emma Stone in Woody Allen's Irrational Man. [[Variety (magazin)|]], 2015. április 11. [2020. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 18.)
    6. Brian Brooks: Mr. Holmes Dominates, Irrational Man Debut Solid: Specialty B.O.. Deadline Hollywood

    További információk[szerkesztés]