Játszd újra, Sam! (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Játszd újra, Sam!
(Play It Again, Sam)
1972-es amerikai film

Woody Allen és Jerry Lacy a filmben
Woody Allen és Jerry Lacy a filmben
RendezőHerbert Ross
ProducerArthur P. Jacobs
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • filmparódia
ForgatókönyvíróWoody Allen
Főszerepben
ZeneBilly Goldenberg
OperatőrOwen Roizman
VágóMarion Rothman
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Képarány16:9
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Bemutató
További információk
SablonWikidataSegítség

A Játszd újra, Sam! (eredeti angol cím: Play it Again, Sam) 1972-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, amelyet Herbert Ross rendezett Woody Allen forgatókönyvéből. A főszerepet Woody Allen és Diane Keaton alakítja.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy nemrég elvált fiatal filmkritikus legjobb barátja és annak felesége biztatására beleveti magát a párkeresésbe, melynek során Humphrey Bogart szellemétől is tanácsokat kap.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film a Casablanca híres zárójelenetével kezdődik, amikor a Ricket alakító Humphrey Bogart felülteti a repülőgépre szerelmét (Ingrid Bergman). Az első képsorokból kiderül, hogy Allant, a Bogart-rajongó filmkritikust elhagyja a felesége. Barátai, Linda és Dick egymás után hozza össze különböző nőkkel, de a félénk, ügyetlen, pszichiáterhez járó Allan idegességében minden alkalmat elpuskázik.

Linda és Allan egyre több időt tölt együtt, mert a nő férje, Dick állandóan üzleti úton van. Egyik ilyen este az egymáshoz illő pár, Linda és Allan lefekszik egymással. Elhatározzák, hogy a nő elhagyja Dicket. Amikor Dick hazaérkezik, elmondja Allannek, hogy Linda valószínűleg megcsalja. Allen nem meri elmondani neki, hogy ő a csábító, és mivel lelkiismeret-furdalása van barátja miatt, megpróbálja elérni, hogy Linda se legyen őszinte vele.

Végül Linda szerelmet vall Dicknek a repülőtéren, és Allan – akárcsak Rick a Casablancában – nagylelkűen lemond Lindáról. A film a Casablanca zárójelenetének parafrázisa. A filmben – Allan képzeletében – számos alkalommal megjelenik Humphrey Bogart alakja, aki kommentálja a történteket, illetve tanácsokkal látja el őt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1974)[1] 2. szinkron (1999)[2]
Woody Allen Allan Felix Zana József Kerekes József
Diane Keaton Linda Christie Egri Márta Kisfalvi Krisztina
Tony Roberts Dick Christie Tahi Tóth László Forgács Péter
Jerry Lacy Humphrey Bogart Haumann Péter Végvári Tamás
Susan Anspach Nancy Felix Pálos Zsuzsa
Jennifer Salt Sharon Kiss Erika

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Játszd újra, Sam! - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  2. Játszd újra, Sam! - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 29.)

További információk[szerkesztés]