A kismenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kismenő
(Mr. Deeds)
2002-es amerikai film
RendezőSteven Brill
ProducerSid Ganis
Jack Giarraputo
AlapműRobert Riskin: Váratlan örökség
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróTim Herlihy
FőszerepbenAdam Sandler
Winona Ryder
Peter Gallagher
Jared Harris
Allen Covert
Erick Avari
John Turturro
Eric Stewart
ZeneTeddy Castellucci
OperatőrPeter Lyons Collister
VágóJeff Gourson
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
New Line Cinema
Happy Madison Productions
Out of the Blue Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínConnecticut Connecticut
New York New York
Játékidő96 perc
Költségvetés50 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Sony Pictures Releasing
MagyarországInterCom Zrt.
BemutatóUSA 2002. június 28.
Magyarország 2002. szeptember 26.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel171,3 millió $
További információk
SablonWikidataSegítség

A kismenő (eredeti cím: Mr. Deeds) 2002-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Steven Brill rendezett és Tim Herlihy írt. A főszerepben Adam Sandler, Winona Ryder, Peter Gallagher, Jared Harris, Allen Covert, Erick Avari és John Turturro látható. A film az 1936-os Frank Capra Váratlan örökség című film remakeje. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2002. június 28-án mutatták be, Magyarországon szeptember 26-án az InterCom Zrt. jóvoltából.

Egy kedves, kisvárosi fickó megörököl egy médiakonglomerátum többségi tulajdonrészét, és a maga módján elkezd üzletelni.

Cselekmény[szerkesztés]

A multimilliárdos Preston Blake (Harve Presnell) halálra fagy, amikor felér a Mount Everest csúcsára. Mivel nincs közvetlen örököse, nem egyértelmű, ki fogja örökölni Blake hatalmas vagyonát. Igazgatótanácsa felfedezi, hogy van egy eleven unokaöccse, Longfellow Deeds (Adam Sandler), aki pizzériát vezet a New Hampshire-i Mandrake Fallsban, ahol üdvözlőkártyákat is ír. Deedst New Yorkba röpteti Chuck Cedar üzletember (Peter Gallagher), aki átmenetileg a Blake Mediát irányítja. Miután Deeds megérkezik, terveket készítenek arról, hogy eladja a cégben lévő részvényeit Cedarnak, és 40 milliárd dollárral térjen haza. Deeds New Yorkban marad, amíg a jogi részleteket kidolgozzák.

A sztori jelentős újdonság, és a riporter Babe Bennett (Winona Ryder), aki az Inside Access nevű bulvár televíziós műsornak dolgozik, be akar szállni a bennfentes történetbe. Megkéri munkatársát, Marty-t (Allen Covert), hogy tegyen úgy, mintha ellopná a táskáját Deeds szeme láttára, aki "megmenti" Babe-et. A lány ezután úgy megy el vele, mintha "Pam Dawson", egy iowai iskolai ápolónő lenne. Bár Babe kezdetben csak egy karrierépítő sztorit akart, végül beleszeret a csalhatatlanul lágyszívű Deedsbe. Elhatározza, hogy elmondja neki, ki is ő valójában, de az Inside Access Cedarral (aki Martytól tudta meg az igazságot) egyetértésben előbb Deedsnek fedi fel az igazságot. Deeds összetört szívvel úgy dönt, hogy hazatér Mandrake Fallsba azzal a biztosítékkal, hogy a cég Blake tiszteletére nyitva marad, és a 40 milliárd dollárt az Egyesült Néger Főiskolai Alapítványnak adományozza.

Miután visszatér Mandrake Fallsba, Deeds megtudja barátjától, Beteg Szemtől (Steve Buscemi), hogy Cedar el akarja adni a vállalatot, aminek következtében több ezer alkalmazott veszíti el a munkáját. Babe követi Deedst Mandrake Fallsba, hogy visszaszerezze őt. Miután megmenti az életét, amikor átesik a jégen egy tó felett, a férfi visszautasítja őt, mondván, hogy nem igazán tudja, ki is ő valójában.

Egy részvényesek közgyűlésén Cedar mindenkit meggyőzött, hogy adják el a céget, amíg Deeds, aki egyetlen részvényt vásárolt, meg nem érkezik, és mindenkit meggyőz, hogy ne adják el. Cedar azonban a részvények többségét ellenőrzi, és az eladást jóváhagyják. Babe megérkezik, miután tanulmányozta Blake ellopott naplóját, és megállapította, hogy Blake régi komornyikja, Emilio Lopez (John Turturro) valójában Blake törvénytelen fia, és a cseléddel folytatott viszonya miatt ő az igazi örökös. Emilio azonnal átveszi az irányítást a Blake Media felett, és kirúgja Cedart. Babe kibékül Deedsszel, miután bevallja, hogy szereti őt. Emilio megköszöni Deedsnek a támogatását, és egymilliárd dollárt ad neki.

Deeds a pénz egy részét egy vörös Chevrolet Corvette-re költi Mandrake Fallsban, és visszatér a pizzériába Babe-el.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Longfellow Deeds Adam Sandler Csőre Gábor
Babe Bennett Winona Ryder Nagy-Kálózy Eszter
Emilio Lopez John Turturro Józsa Imre
Marty Allen Covert Galbenisz Tomasz
Chuck Cedar Peter Gallagher Kőszegi Ákos
Mac McGrath Jared Harris Galkó Balázs
Beteg Szem Steve Buscemi Csuja Imre
Reuben J.B. Smoove Welker Gábor
Murph Peter Dante Kálloy Molnár Péter
Nazo, az olasz futár Rob Schneider Vizy György

Bevétel[szerkesztés]

Bár a kritikusok elítélték a filmet, viszont bevételi szempontból jelentős pénzügyi sikert aratott:

Egyesült Államok: 126 293 453 dollár Nemzetközi: 44 976 084 dollár Bruttó világszerte: 171 269 537 dollár[2]

Számlista[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. Where Are You Going 3:52
2. Sing 3:48
3. Let My Love Open the Door 2:44
4. Sweetest Thing 3:03
5. Wrong Impression 4:15
6. Happy in the Meantime  
7. Island in the Sun 3:20
8. Friends & Family  
9. Space Oddity 5:15
10. Falling  
11. Go to Town  
12. I’ve Seen All Good People 3:21

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mr. Deeds című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 14.)
  2. Mr Deeds a Box Office Mojo oldalon (angolul)

További információk[szerkesztés]