Tök állat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tök állat
(The Animal)
2001-es amerikai film
RendezőLuke Greenfield
ProducerTodd Garner
Barry Bernardi
Carr D'Angelo
Műfaj
ForgatókönyvíróTom Brady
Rob Schneider
FőszerepbenRob Schneider
John C. McGinley
Colleen Haskell
Edward Asner
Michael Caton
ZeneTeddy Castellucci
OperatőrPeter Lyons Collister
VágóPeck Prior
Jeff Gourson
JelmeztervezőJames Lapidus
DíszlettervezőFanée Aaron
Gene Serdena
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő83 perc
Költségvetés47 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
HUN InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2001. június 1.
HUN 2001. október 11.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel84,7 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tök állat (eredeti cím: The Animal) 2001-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Rob Schneider és Tom Brady forgatókönyvéből Luke Greenfield rendezett. A főbb szerepekben Schneider, Colleen Haskell, John C. McGinley, Guy Torry és Edward Asner látható.

Egy férfi a balesete után különböző állati donoroktól kap szerveket és azt veszi észre, hogy felveszi az állatok tulajdonságait.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2001. június 1-jén mutatták be. Magyarországon október 11-én került mozikba az InterCom Zrt. forgalmazásában. A film általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

Elkerton városában Marvin Mange egy esetlen, ügyetlen, kedves fiú, aki arról álmodik, hogy rendőr lesz, mint az apja volt. Azonban minden próbálkozásnál megbukik a fizikai teszten, az akadálypályán nem tudja teljesíteni a feladatokat. Rosszul bánik vele az aljas rendőrőrmester, Doug Sisk. Marvin ügyetlenül próbálkozik első találkozásán bálványával, a környezetvédő Riannával. Marvin a rendőrőrsön dolgozik bizonyítékkezelőként, és összebarátkozik a reptéri biztonsági őrrel, Miles-szal, aki a „fordított rasszizmus” áldozata, és kadét társával, Dömpivel.

Miközben egyedül van az őrsön, rablásról kap hívást egy étteremből. Fogadja a hívást, de odafelé baleset éri, lehajt az útról, és a kocsija lezuhan a hegyről. Egy szikla ráesik az autóra. Súlyosan megsérül, de megmenti Dr. Wilder, egy őrült tudós, aki Marvin szervezetébe állati részeket ültet be.

Napokkal később Marvin visszatér a normális életébe, és a balesetére nem emlékszik.

Tele van energiával, miközben észre sem veszi a sebészeti nyomokat a hátán és a szőrzetet a hátsó felén. Sebességben gyorsabb a lovaknál, a kutyák félnek tőle, és nincs szüksége az asztma elleni gyógyszerére. Azt hiszi, hogy mindez a „Borz-tej” fogyasztásának köszönhető, amitől a reklámok szerint garantáltan erősebb lesz.

Elmegy a repülőtérre, hogy beszéljen Miles-szal a problémájáról. Ott Marvin kiszimatolja, hogy egy férfi heroint rejteget a végbelében. Marvint hőssé nyilvánítják, és Marion Wilson rendőrfőnök teljes jogú rendőrré avatja.

Egy nap a parkban Marvin találkozik Riannával, aki kutyákat sétáltat. Amikor beszélgetnek, eldobnak felé egy frizbit, nem tud magán uralkodni, felugrik és elkapja a szájával.

Ahogy telnek a napok, Marvin állati ösztöne egyre erősebb és erősebb. Gyakran ébred fel furcsa helyeken, és ezt követően az éjszaka közepén történt állattámadásokról hall. E támadások miatt Dr. Wilder úgy véli, hogy azokért Marvin hibáztatható. Wilder elviszi őt a laboratóriumába, és elmagyarázza neki az átültetéseket, amelyek megmentették Marvin életét, és állati erőket adnak neki. Útmutatásokat ad, hogyan tudja kordában tartani a féktelen állati ösztönöket, amelyek gyakran arra késztetik, hogy nyilvánosan helytelenül viselkedjen.

A Marvin állati késztetései által okozott folyamatos kínos helyzetek ellenére állati képességei lehetővé teszik számára, hogy rendőrtisztként kitűnjön. Sisk partnerévé válik, és randevút kap Riannával.

Wilson rendőrfőnök kikérdezi Marvint a tehenek elleni késő esti támadásokról, mert az egyik szemtanú rendőrségi fantomképet készített, és az úgy néz ki, mint Marvin. Wilson főnök fizetett szabadságra küldi Marvint.

Rianna elmegy Marvin házához, ahol Marvin elbarikádozta magát. Meg van győződve arról, hogy nem állhat az állattámadások mögött. Együtt töltik az éjszakát. Marvin ragaszkodik ahhoz, hogy megkötözve legyen, hogy ne bánthasson senkit, de Rianna leoldja, miután elalszik. Megjelenik a rendőrség, hogy letartóztassa Marvint, mert aznap este megtámadott egy vadászt. Rianna meggyőzi őt, hogy meneküljön.

Marvin az erdőbe menekül. A rendőrség keresőcsapatot szervez Marvin elfogására. Miközben Marvin az erdőben fut, megtalálja Wildert. A tudós elmondja neki, hogy egy másik páciense elszabadult.

Sisk őrmester szembeszáll Marvinnal, és éppen le akarja lőni. Rianna leugrik egy fáról Siskre. Wilder, Miles és Dagi jelenlétében bevallja, hogy őt is Wilder operálta meg, és azért támadta meg a vadászt, hogy megvédje a pulykakeselyűt, amelyet szabadon engedett. Dühös tömeg és rendőrök érkeznek, hogy elintézzék Marvint. Miles magára vállalja a felelősséget mindenért. Miután a csőcselék azt hiszi, hogy egy fekete volt a felelős, a csőcselék tagjai nem akarnak intézkedni, ami miatt Wilson rendőrfőnök lefújja a vadászatot, Miles nagy bánatára.

Egy évvel később Marvin és Rianna összeházasodnak, állatmenhelyet nyitnak, és egy alomnyi gyerekük születik. Tévénézés közben látják, hogy Dr. Wilder elnyerte a Nobel-díjat. Azt mondja, hogy mindezt menyasszonyának, Yolandának, a „Borz-tej” szóvivő modelljének köszönheti. A hátán nagy sebhelyek vannak, ami arra utal, hogy Wilder rajta is elvégezte a kísérletet.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[1]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film 2001. június 1-jén debütált, és 19,6 millió dolláros bevételt hozott a nyitóhétvégén (Shrek és a Pearl Harbor – Égi háború mögött a 3. helyen végzett). A 47 millió dolláros gyártási költségvetésből a film nemzetközi szinten 84 772 742 dolláros bevételt ért el.[2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film negatív kritikákat kapott az értékelőktől. A Rotten Tomatoes 83 értékelés alapján 30%-os pontszámot adott a filmnek.[3] A Metacritic 22 kritikus véleménye alapján 43%-os pontszámot adott, ami „vegyes vagy átlagos értékelést” jelent.[4] A CinemaScore által megkérdezett közönség B+ osztályzatot adott a filmnek.[5]

Annak ellenére, hogy a kritikusok többnyire negatívan fogadták a filmet, a bemutató idején David Manning filmkritikus támogatta a projektet, aki kritikai dicséretben részesítette a filmet. 2001 végén kiderült, hogy Manning egy kitalált karakter, akit a Sony azért hozott létre, hogy reklámot csináljon a film számára. Akkoriban a Sony azt állította, hogy a hibát egy layout-művész okozta, aki a tervezés során "álszöveget" írt a megjelenő forgatókönyvbe, amelyet véletlenül nem cseréltek le a valódira.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 13.)
  2. The Animal (2001). Box Office Mojo. Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
  3. The Animal Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Retrieved 2022. január 17.
  4. The Animal. Metacritic. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  5. ANIMAL, THE (2001) B+ Archiválva 2018. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben CinemaScore
  6. Official court notice of David Manning settlement. [2009. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 23.)

További információk[szerkesztés]