Happy Madison Productions

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Happy Madison Productions
Típus
  • filmgyártó vállalat
  • televíziósműsor-gyártó vállalat
Alapítva1999. december 10.
Névadó
Székhely
AlapítóAdam Sandler
Iparág
Tulajdonos
Termékekfilm
A Happy Madison Productions weboldala
SablonWikidataSegítség

A Happy Madison Productions egy amerikai film- és televíziós produkciós cég, amelyet 1999-ben alapított Adam Sandler,[1][2][3] és amely leginkább vígjátékfilmjeiről ismert. A Happy Madison nevét a Happy, a flúgos golfos és a Billy Madison – A dilidiák című filmekről kapta, két olyan kasszasikerről, amelyekben maga Sandler játszotta a főszerepet, és amelyek producere Robert Simonds, forgatókönyvírója Sandler és Tim Herlihy, forgalmazója pedig a Universal Pictures volt. A produkció logóján látható idős férfi Sandler néhai édesapja, Stanley (aki 2003-ban hunyt el), aki a kísérő hangfelvételben azt is mondja: "Terrific".[4]

A különböző Sandler-gyártású filmek mellett a cég mások által készített filmeket is forgalmazott, például Steven Brill (Sátánka – Pokoli poronty, A kismenő), Dennis Dugan (Lúzer SC, Férj és férj, Ne szórakozz Zohannal!, Nagyfiúk, Nagyfiúk 2.), Frank Coraci (Távkapcs, A gondozoo, Kavarás), Fred Wolf (Vadbarmok, A házinyuszi), Tom Brady (Tök állat, Tökös csaj, Bucky Larson: Született filmcsillag), Peter Segal (Ki nevel a végén?, Az 50 első randi, Csontdaráló) és Nicholaus Goossen (A Day with the Meatball, A nagyi szeme fénye, The Shortcut).

Az 1998-as A vizesnyolcas és a Nászok ásza című filmek segítettek beindítani Sandler filmes karrierjét és produkciós cégét. Ő volt a Vizesnyolcas producere, és a forgatókönyvet Tim Herlihy-vel közösen írta. A film rendkívül jövedelmező volt, csak az Egyesült Államokban több mint 160 millió dollárt hozott, és Sandler sikeres színésszé vált, a Vizesnyolcas lett a második 100 millió dolláros filmje egy éven belül, a Nászok ásza mellett.

A cég produkciós irodája korábban a Judy Garland épületben volt a Sony Pictures Studios területén, Culver Cityben, de a cég elhagyta a stúdiót, miután elkészült Sandler utolsó filmje, a Pixel. A Happy Madison, Inc. a Happy Madison Productions anyavállalata, amelyet Adam Sandler testvére, Scott vezet, ami a New Hampshire-i Manchesterben található.

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adam Sandler (angol nyelven). [[Variety (magazin)|]]
  2. 100% Fresh Trailer Teases Adam Sandler’s Netflix Variety Special (amerikai angol nyelven). ScreenRant , 2018. október 16. (Hozzáférés: 2021. július 8.)
  3. Locke, Taylor: Adam Sandler on being fired from 'Saturday Night Live' in 1995 before achieving massive success (angol nyelven). CNBC , 2019. december 7. (Hozzáférés: 2021. július 8.)
  4. Happy Madison: 10 Things You Never Knew About Adam Sandler's Production Company (amerikai angol nyelven). ScreenRant , 2020. július 26. (Hozzáférés: 2021. július 8.)

További információk[szerkesztés]