A vizesnyolcas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vizesnyolcas
(The Waterboy)
1998-as amerikai film
RendezőFrank Coraci
ProducerJack Giarraputo
Robert Simonds
Műfaj
ForgatókönyvíróTim Herlihy
Adam Sandler
FőszerepbenAdam Sandler
Kathy Bates
Fairuza Balk
Jerry Reed
Henry Winkler
ZeneAlan Pasqua
OperatőrSteven Bernstein
VágóTom Lewis
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínFlorida Florida
Játékidő90 perc
Költségvetés23 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Buena Vista Pictures
MagyarországInterCom Zrt.
BemutatóUSA 1998. november 6.
Magyarország 1999. április 15.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel190 millió $
További információk
SablonWikidataSegítség

A vizesnyolcas[1] (eredeti cím: The Waterboy) 1998-ban bemutatott amerikai sportvígjáték Frank Coraci rendezésében. A producerek Robert Simonds és Jack Giarraputo. A főszerepben Adam Sandler, Kathy Bates, Fairuza Balk, Henry Winkler, Jerry Reed, Larry Gilliard, Jr., Blake Clark, Peter Dante és Jonathan Loughran látható.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1998. november 6-án mutatták be, Magyarországon 1999. április 15-én. A projekt bevételi szempontból rendkívül jól teljesített, a nyitóhétvégén 39,4 milliót keresett az Egyesült Államokban, világszerte pedig összesen 186 millió dollárt.

Egy főiskolai futballcsapat vizesfiúja felfedezi, hogy kivételes szerelési képességgel rendelkezik, és a csapat tagjává válik.

Cselekmény[szerkesztés]

Robert Boucher, akit Bobbynak hívnak, egyedül él édesanyjával Jackson's Bayou-ban, egy mocsaras területen Louisiana államban. 31 éves, és mivel az anyja inkább magával tartja, és akadályozza a kapcsolattartást - különösen nőkkel -, hiányoznak a szociális készségei a többi emberrel való bánásmódban, és dadogásban is szenved. Az édesanyjától úgy tudja, hogy 1966-ban, amikor az édesanyja terhes volt vele, az apja csatlakozott a Békehadtesthez, és kiszáradásban halt meg, miután eltévedt a Szaharában.

Bobby az elmúlt 18 évben a Louisiana Cougars, egy sikeres egyetemi futballcsapat vízhordó fiúja volt. Csapattársai azonban folyamatosan cikizik a nehéz felfogású férfit. Red Beaulieu edző nem akarja ezzel tovább zavarni a játékosait, és kirúgja őt.

Édesanyja örül annak, hogy elvesztette a munkáját, mivel így több időt tud vele otthon tölteni. Azonban, hogy szenvedélyének tovább hódolhasson, Bobby másnap a fűnyírójával behajt a South Central Louisiana Állami Egyetemre, ahol felkeresi a neurotikus Klein edzőt, a Mud Dogs futballcsapat edzőjét, hogy jelentkezzen vizesfiúnak. Mivel nem kér fizetést, megkapja a munkát, és innentől kezdve ő a liga legrosszabb csapatának vízhordója.

Itt is csúfolják a csapattársak, de Klein edző azt tanácsolja neki, hogy ne tűrje ezt. Bobby, aki nem akarja újra elviselni a rá irányuló támadást, sportszerűen leteperi a támadóját. Klein edző felismeri Bobby tehetségét, és bátorítja, hogy álljon be játékosnak. Kezdetben még gondot okoz a képességeinek előhívása, de Klein edző tudja, hogyan használja fel az évek óta tartó megaláztatások miatt felgyülemlett dühét támadó üzemanyagként az ellenfelek támadásaihoz. Ahhoz, hogy a főiskolai csapatban játszhasson, főiskolára is járnia kell, amit titokban tart édesanyja előtt, mert az ellenzi a főiskolát, és azt is, hogy csatlakozzon a focicsapathoz. Amikor megjelenik Vicki Vallencourt, egy gyerekkori ismerőse, az anyja meg akarja akadályozni a kettejük közötti kapcsolatot.

Bobby Boucher közreműködésével a Mud Dogs meccsről meccsre nyer, és bejut a döntőbe, ahol minden csapatok közül a Cougars-szal, Bobby korábbi csapatával találkoznak. Red Beaulieu edző megtudja, hogy Bobby soha nem járt középiskolába, csak az édesanyja tanította otthon. Ezért nem vehet részt a főiskolán, és nem játszhat a futballcsapatban.

Az NCAA labdarúgó-szövetség engedélyezi, hogy Bobby mégis játszhasson a döntőben, ha pótolja az College Aptitude Test-et. Az anyja azonban rajtakapja a tanuláson, és veszekedés alakul ki.

Miután sikeresen letette a vizsgát, megtudja, hogy édesanyja kórházban van. Most már szinte állandóan vele van a kórházban. Azonban egyáltalán nem beteg, hanem csak a fiát akarta visszaszerezni magának. Amikor rájön, hogy a futball Bobby szenvedélye, és hogy sok barátot szerzett általa, elmondja Bobbynak az igazságot, és mesél neki az apjáról is, aki nem halt meg, hanem elhagyta őt.

Közben a döntő már elkezdődött, és a Cougars vezet. Bobby, az anyja és Vicki egy mocsárjáró csónakon utaznak a stadionba. A félidőben, amikor már úgy tűnik, minden elveszett a Mud Dogs számára, és mindenki rájön, hogy Bobby a csapat szíve, bejön az öltözőjükbe, és új bátorságot ad - többek között Klein edzőnek is, akit Red Beaulieu a korábbi években megfélemlített, és a taktikakönyv ellopásával elrabolta a Cougars edzői állását. Végül Bobby és Klein edző győzelemre vezetik a Mud Dogs csapatát, és Bobby később feleségül veszi Vicki Vallencourt-t.

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[2]

Számlista[szerkesztés]

A Vizesnyolcas filmzenéje 1998. november 3-án jelent meg a Hollywood Records forgalmazásában.[3]

# CímElőadó Hossz
1. Born on the BayouCreedence Clearwater Revival 5:15
2. More Today Than YesterdayGoldfinger 3:22
3. Boom BoomBig Head Todd and the Monsters 3:33
4. Feed ItThe Candyskins 3:35
5. Peace FrogThe Doors 2:57
6. Let's GrooveEarth, Wind & Fire 5:38
7. Always on the RunLenny Kravitz 3:53
8. Doin' My ThangIncidents / Lifelong 4:10
9. Small TownJohn Mellencamp 3:40
10. New Year's EveJoe Walsh 4:00
11. No One to Run WithThe Allman Brothers Band 5:58
12. Tom SawyerRush 4:34
13. Glowing SoulCandlebox 4:18
54:53

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Waterboy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Waterboy – Der Typ mit dem Wasserschaden című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A vizesnyolcas kifejezés iparos- és kereskedőlegények gúnyneve volt, akik az üzlet vagy műhely előtti járdát, ahol dolgoztak, locsolókannából vízzel portalanították, ami fekvő nyolcas számformát rajzolt a járdára. - Magyar Néprajzi Lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  3. The Waterboy - Original Soundtrack - Songs, Reviews, Credits - AllMusic. AllMusic

További információk[szerkesztés]