A gyilkos (film, 2023)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A gyilkos
(The Killer)
2023-as amerikai film
RendezőDavid Fincher
Producer
  • William Doyle
  • Peter Mavromates
  • Ceán Chaffin
AlapműThe Killer
Műfaj
  • neo-noir
  • akcióthriller
  • irodalmi adaptáció
ForgatókönyvíróAndrew Kevin Walker
Főszerepben
Zene
OperatőrErik Messerschmidt
VágóKirk Baxter
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő118 perc[3]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel452 208 dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A gyilkos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A gyilkos (eredeti cím: The Killer) 2023-ban bemutatott amerikai akciófilmthriller, amelyet David Fincher rendezett, Alexis Nolent The Killer című képregénye alapján.[4] A főbb szerepekben Michael Fassbender, Arliss Howard, Charles Parnell, Kerry O'Malley és Sala Baker látható.

Amerikában 2023. október 27-én a mozikban, míg Magyarországon 2023. november 10-én mutatták be a Netflixen.[5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy profi bérgyilkos egy párizsi szállodai szobát vesz célba. Felkészül arra, hogy mesterlövészpuskával végezzen célpontjával, aki egy meg nem határozott időpontban bejelentkezik a szállodai szobába. Amíg a célpontra várakozik, eszik, jógázik, The Smiths-t hallgat, és telefonon beszél a kezelőjével, egy ügyvéddel és egykori egyetemi jogászprofesszorával, Edward "Eddie" Hodges-szal. A célpont egy domina társaságában érkezik, a gyilkos pedig elvéti a célpontot, és véletlenül lelövi a domina hölgyet. Egy e-robogón menekül, elkerüli a rendőrséget, és megszabadul a puskájától és felszerelésétől. Ezután hamis személyazonossággal az Egyesült Államokba repül.

A gyilkos visszatér otthonába és rejtekhelyére a Dominikai Köztársaságban, ahol látja, hogy betörtek hozzá, és barátnőjét, Magdalát megtámadták. A lány egy kórház intenzív osztályán fekszik, a bátyja vigyáz rá. Elmondja, hogy Magdalát két bérgyilkos vallatta és kínozta, de egyiküket sikerült megsebesítenie és elmenekülnie. A gyilkos felkutatja a taxisofőrt, Leót, aki a gyilkos házához vitte a merénylőket. Leo azonosítja az egyik bérgyilkost, egy erős, sérült lábú férfit; "A brutális", és egy nőt, aki "Q-Tipre hasonlított". A Gyilkos megöli Leót, és megszegi a "Csak azt a csatát vívd meg, amiért fizetnek" szabályt, és a két bérgyilkos nyomára akar bukkanni.

A gyilkos New Orleansba utazik, ahol takarítónak álcázva magát bemegy Hodges irodájába. Miután Hodges titkárnőjét, Dolores-t arra kényszeríti, hogy lefogja főnökét és saját magát, a gyilkos megsemmisíti a munkájukról készült feljegyzéseket. Amikor Hodges megpróbálja távozásra bírni a gyilkost, ő egy szögbelövővel mellkason lövi, hogy kikínozza belőle a bérgyilkosok nevét. Hodges azonban nem árulja el a neveket, és gyorsabban meghal, mint ahogy a gyilkos számított rá. Dolores felajánlja a gyilkosnak, hogy megmutatja a bérgyilkosok kilétét az otthonában lévő papírmappákban, cserébe azt kéri, hogy a gyilkos gyanútlanul haljon meg, hogy a gyermekei életbiztosítási kifizetést igényelhessenek. Miután megkapta a neveket az otthonában, a gyilkos megszegi a szabályát, hogy nem mutat empátiát; eltöri a nyakát, és lelöki egy lépcsőn, balesetnek tüntetve fel az esést. Hodges holttestét később egy hajón tünteti el.

Ezután a gyilkos St. Petersburgba hajt, és a sántasága alapján azonosítja a Brute-ot. Miután elkábította a pitbullját, a gyilkos behatol a házába, hogy megölje, ám a gyilkos váratlanul rátámad és megtámadja. Összeverekednek, de felismeri a gyilkost. A gyilkos lelőtte, majd elmenekül az újraéledt kutya elől, és Molotov-koktéllal felgyújtja a házát.

A gyilkos Beaconbe utazik, és egy ínyenc étteremben szembeszáll a szakértő "Q-Tip" bérgyilkossal. A szakértő látszólag beletörődik a sorsába, de megkérdőjelezi a gyilkos motivációit a szakmája folytatására és kompetenciájának csökkentésére, miközben részt vesznek az "utolsó vacsoráján". Egy kinti parkban a Szakértő látszólag megbotlik a lépcsőn, és kéri a gyilkost, hogy segítsen neki. A gyilkos ehelyett megöli a nőt, és észreveszi, hogy egy rejtett kés van a kezében.

A gyilkos Chicagoba utazik, ahol az ügyfél, a milliárdos kockázati tőkés Henderson "Clay" Claybourne egy előkelő penthouse-ban lakik. A gyilkos Jefferson néven a Dominikai Köztársaságba utalja át minden pénzét, és megfigyeli Claybourne mindennapjait. A gyilkos ezután az interneten vásárolt eszközökkel lemásolja Claybourne kulcskártyáját, és bejut a penthouse-ba. A gyilkos fegyverrel a kezében szembesíti Claybourne-t a penthouse-ban, és megkérdezi tőle, miért rendelte el a megtorló merényletet. Claybourne azt állítja, hogy nincs személyes problémája vele, és mint a bérgyilkos első ügyfelének, beleegyezett, hogy fizessen Hodgesnak azért, hogy "a nyomokat eltüntesse". A gyilkos megkíméli Claybourne-t, bár "lassú halált" ígér neki, ha Claybourne valaha is eljön érte. Később a gyilkos visszatér a Dominikai Köztársaságba, és leül a lábadozó Magdala mellé.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[7]
A gyilkos Michael Fassbender Széles Tamás
A szakértő Tilda Swinton Kiss Eszter
Edward Hodges, az ügyvéd Charles Parnell Galambos Péter
Claybourne, a megbízó Arliss Howard Rosta Sándor
Dolores Kerry O'Malley Kovács Nóra
Magdala Sophie Charlotte Kis-Kovács Luca
Marcus Emiliano Pernía Ágoston Péter
Leo Gabriel Polanco Szalay Csongor
A kegyetlen Sala Baker Horváth-Töreki Gergely

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2007 novemberében bejelentették, hogy David Fincher rendezi Matz The Killer című képregény adaptációját, a forgatókönyvet Allesandro Camon írja, a producer Brad Pitt Plan B Entertainmentje, a forgalmazó pedig a Paramount Pictures lesz.[8] 2021 februárjára Fincher a Netflixhez vitte a projektet, ahol aláírt egy átfogó szerződést, a forgatókönyvet pedig már Andrew Kevin Walker írta.

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021 novemberében kezdődött Párizsban.[9] 2021 decemberében a Dominikai Köztársaságban, valamint még abban a hónapban New Orleansban folytatódott. A film készítését 2022 februárjában Chicagoban folytatták tovább, majd 2022 márciusában tíz napra a St. Charlesba költöztek, a gyártás még abban a hónapban befejeződött.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Felperin, Leslie: The Killer Review: Michael Fassbender Is an Unsettled Assassin in David Fincher's Wry, Pleasingly Pulpy Thriller. The Hollywood Reporter , 2023. szeptember 3. [2023. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  2. Glieberman, Owen: 'The Killer' Review: David Fincher's Hitman Thriller Is a Portrait of a Coldly Methodical Assassin Played by Michael Fassbender. Variety , 2023. szeptember 3. [2023. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  3. The Killer. British Board of Film Classification . [2023. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  4. Kroll, Justin: David Fincher Reunites with His Seven Screenwriter for Feature Adaptation of The Killer at Netflix; Michael Fassbender Circling Lead Role. Deadline Hollywood , 2021. február 24. [2021. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  5. Grobar, Matt: Netflix Sets Fall Movie Release Dates For 'The Killer', 'Pain Hustlers', 'Sly', Wes Anderson's 'The Wonderful Story Of Henry Sugar' & More. Deadline Hollywood , 2023. augusztus 30. [2023. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  6. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  7. A gyilkos az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  8. Fleming, Michael: Paramount, Fincher catch Killer. Variety , 2007. november 1. [2023. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  9. Sharf, Zack: David Fincher to Film The Killer in Paris This Fall with Mank Oscar-Winning DP Messerschmidt. IndieWire , 2021. június 24. [2023. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  10. Thomas, Michael: The Killer: Release Date, Cast, Plot, and Everything We Know About David Fincher's Next Movie. Collider , 2023. május 3. [2023. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 27.)

További információk[szerkesztés]