A barátnő (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A barátnő
opera
Eredeti nyelv
ZenePietro Mascagni
Librettó
  • Paul de Choudens
  • Giovanni Targioni-Tozzetti
Felvonások száma2 felvonás
Főbb bemutatók1905. március 16.
A Wikimédia Commons tartalmaz A barátnő témájú médiaállományokat.

A barátnő (olaszul Amica) Pietro Mascagni kétfelvonásos operája. A mű librettóját Paul Choudens francia zenekiadó írta Paul Bérel álnéven. Magyarországon még nem játszották.

A mű keletkezésének története[szerkesztés]

Paul Choudens párizsi kiadó 1904 elején kereste meg Mascagnit és kötött vele szerződést egy opera megírására. Choudens maga írta a librettót, amelyet májusban át is adott a zeneszerzőnek. Mascagni, Guido Menasci segítségével átírta a szövegkönyvet, és A barátnő partitúrája készen állt november végére. Az operát 1905. március 16-án mutatták be Monte Carlóban, a legjobb francia nyelvű énekesek előadásában. A bemutató hatalmas siker volt, a közönség és a kritika (francia és olasz egyaránt) kedvezően fogadta a művet. Sikerének bizonyítéka, hogy a következő évadban 18 olasz színházban mutatták be a művet. Rómában május 13-án mutatták be, a Teatro Costanziban. Az előadás azonban rendkívül rosszul sikerült: a színpadi gépezet elromlott, a tenor rosszul énekelt. Előzetes sikerei ellenére A barátnő nem bizonyult időtállónak, ugyanis a drága szcenikát igénylő, egy óránál alig hosszabb opera nem bizonyult jövedelmezőnek. Mascagni körútra indult, hogy a kisebb, vidéki színházakban népszerűsítse művét, 1908 végén pedig elkezdett dolgozni következő művén.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Hangfekvés
Amica szoprán
Giorgio tenor
Renaldo bariton
Camoine atya Basszus
Magdelone szoprán

Cselekménye[szerkesztés]

A mű cselekménye a savoyai Alpokban játszódik 1900 körül. A barátnő egy klasszikus verista dráma. Két testvér (Giorgio és Renaldo) tragédiáját mutatja be, mindketten ugyanazt a nőt szeretik (Amica).

Források[szerkesztés]

  • Mallach, Allan. Pietro Mascagni and His Operas. Northeastern University Press (2002). ISBN 1-55553-5240 
  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap