A 0416-os szökevény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 0416-os szökevény
Műfajkrimi

ÍróGimes György
RendezőKeleti Márton
FőszereplőMárkus László
ZeneszerzőPalásti Pál (összeállító)

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok1
Epizódok5
Gyártás
VágóMorell Mihály
OperatőrHildebrand István
Részenkénti játékidőkb. 40-60 perc
GyártóMagyar Televízió
Sugárzás
Eredeti adóMTV
Ismétlés:
Filmmúzeum, M3
Eredeti sugárzás1970. április 7.1970. május 9.
Státuszbefejezett
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAz Aranykesztyű lovagjai
További információk
SablonWikidataSegítség

A 0416-os szökevény 1970-ben bemutatott, 1 + 4 részes fekete-fehér, magyar krimisorozat, Keleti Márton rendezésében, Márkus László főszereplésével. Forgatókönyvíró: Gimes György. A sorozat középpontjában Martin Luther King meggyilkolása áll, akinek halálát összefüggésbe hozzák egy szökött fegyenccel.

Szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

  • 0. rész: Előzmény és tényanyagok (53')

A sorozat szereplői próbára készülnek a stúdióban. Kisvártatva megérkezik az író (Tordy Géza), a rendező (Básti Lajos), és egy bűnügyi szakértő (Tomanek Nándor), akik archív fénykép-, és filmfelvételek segítségével elmondják a színészeknek a sorozat valós eseményeit. A próba végén megkezdik a sorozat forgatását.

  • 1. rész (49')

1967 tavaszán megszökött egy fogoly Missouri állam Jefferson City-beli központi börtönéből. A 0416-os sorszámmal nyilvántartott elítélt ekkor már több mint 4 esztendőt töltött a cellában, de ahhoz, hogy büntetését letöltse, még 16 éve volt hátra. Missouri központi börtönéből nehéz a szökés: szinte lehetetlen. A 0416-os mégis "kiröppen". Az akciót nem egyedül hajtotta végre, hanem kívülről segítették. A hatóságok sokat tudnak a szökevényről, mégis hamis nyomon kezdik el a hajszát.

  • 2. rész (62')

Gay a váratlan szabadsággal alig tud betelni. A sima modorú Paul összehozza Kathyval. Gayt állandóan utasítják a nyomozóhatóságok félrevezetésére. Ő azonban nem sokat törődik azzal, milyen cél érdekében segítették szökésében. Élvezi a nagy lehetőséget.

  • 3. rész (38')

A tennessee-i Memphisben egy titokzatos fehér úr kivesz egy szobát egy piszkos kis fekete fogadóban. Az új lakó helyett azonban egy másik férfi lopódzik a szobába, hogy a fürdőszoba ablakából lövést adjon le. A távcsöves puska egy fontos fekete személyiséget vett célba, aki a lövés után összeesik. A rendőrség kutatja a gyilkost, de eredménytelenül.

  • 4. rész (51')

Egyetlen lövés dördült a memphisi Brewer panzió emeleti fürdőszobájának ablakából, s szemközt a Lorraine Motel erkélyén holtan esett össze Dr. Martin Luther King. A gyilkos várta a titkos rádiójelet: "Az oroszlán kapuja nyitva!". Porfelhőt maga mögött hagyva viharzott el a Ford. A hajsza, amely "sajnálatos véletlenek" következtében két hónapig kudarcot halmoz kudarcra, váratlan fordulattal eléri az állítólagos tettest.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A stáblistán tévesen Dégi Lászlóként szerepel.

További információk[szerkesztés]