43M Lehel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
43M Lehel
GyártóGanz–MÁVAG
Gyártási darabszám1
Általános tulajdonságok
Személyzet-Lehel Á: 1+8 fő -Lehel S: 1+4+4 fő
Hosszúság5,32 m
Szélesség2,3 m
Magasság1,9 m
Tömeg10,2 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat6-20 mm
Elsődleges fegyverzet-Lehel Á: 1 db golyószóró -Lehel S: -
Másodlagos fegyverzet-
Műszaki adatok
Motor-mintakocsi: Büssing NAG Type L8V/36TR -tervezett sorozat: Ganz VIII., VGT 107, 4 ütemű, 8 hengeres, benzin
Teljesítmény155 LE
Sebesség46,5 (úton) km/h
Hatótávolság225 (úton) km

A 43M Lehel a Magyar Királyi Honvédség szolgálatában álló sebesült- és csapatszállító harcjármű volt a második világháború alatt.

Lehel S (sebesültszállító változat)[szerkesztés]

A magyar harckocsizó alakulatok harctéri tapasztalatai szerint a kilőtt harckocsik személyzetének mentése csak páncélozott járművekkel lehetséges, amelyek elszállítják a peremvonalból a sebesülteket. A Haditechnikai Intézet mérnökei ezért 1943 májusában kezdtek kifejleszteni egy, a 40M Nimród légvédelmi gépágyú alvázára szerelt szállítójárművet. A tornyot leszerelték, és a helyére egy, a sebesültek és az egészségügyi személyzet számára kialakított, páncéllemezekkel körülvett, megmagasított oldalfalú szállítóteret hoztak létre. A jármű négy fekvő sebesült+négy további személy (könnyebb sebesült, ápolószemélyzet) szállítására volt alkalmas. Mivel a Lehel nem került sorozatgyártásra az ipari kapacitások leterheltsége miatt 9 db Toldi A20 harckocsit alakítottak át egészségügyi járművé. Ezeken a megnagyobbított búvónyíláson keresztül a sebesülteket el lehessen helyezni a lőszerkészlet csökkentésével felszabadult helyen.

Lehel Á (árkászszállító változat)[szerkesztés]

A Lehelt alkalmassá tették a harckocsi osztályok árkász szakaszainak szállítására is. Egy járműre nyolc katona fért fel. Fegyverzete egy golyószóró volt, melyet a homlokpáncélra helyeztek el. A felszerelést a páncélzat külső oldalára rögzítették. A jármű önvédelemre egy 31M. golyószórót kapott volna.

A Lehel Á és S között nem volt számottevő különbség, átszerelésüket egyik típusból a másikba 10 perc alatt végre lehetett hajtani.

További sorsa[szerkesztés]

A prototípust 1943 nyarán mutatták be, korszerű és hatékony jármű volt a próbákon. A Haditechnikai Intézet a jármű rendszeresítését javasolta, de a vezérkar inkább a Nimród gépágyúk előállítását szorgalmazta, így a Lehel sorozatgyártására nem került sor ipari kapacitások hiányában.

Források, szakirodalom[szerkesztés]

  • BONHARDT Attila, SÁRHIDAI Gyula, WINKLER László, A Magyar Királyi Honvédség fegyverzete, Zrínyi Kiadó, Budapest, é.n., 80. old.