Észak-Katalónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Térképen

Észak-Katalónia (katalánul: Catalunya del Nord Sablon:IPA-ca, franciául: Catalogne Nord Sablon:IPA-fr) az 1659-ben megkötött pireneusi békeszerződés szerint a Spanyolország által Franciaországnak átengedett terület megnevezése. A terület körülbelül a mai Pyrénées-Orientales francia megyének felel meg. A kifejezést a katalán nacionalista Alfons Miàs alkotta meg az 1930-as években.

A kifejezés megfelelője a francia Catalogne Nord, melyet bár ritkábban, mint a politikailag semleges Roussillont, de mégis használják a terület megnevezésére.

Földrajz[szerkesztés]

A Canigou (2785 m) látképe a közeli Perpignanból. A hegység nagyjából 60 kilométerre található attól a ponttól, ahol a fénykép készült.

Észak-Katalónia háromszöget alkot a déli Pireneusok, az északnyugati Corbières, valamint a keletre található Földközi-tenger között. A keleti Roussillon síkság messze a legsűrűbben lakott terület. A 2785 méter magas Canigou (katalánul: Canigó) hegység uralja a területet.

Az éghajlat mediterrán-típusú, melyet forró, száraz nyarak és viszonylag enyhe telek jellemeznek, legalábbis a Roussillon síkságon, ahol a hó ritka.

A terület lakosságának több, mint negyedét, elővárosaival együtt harmadát Perpignan (katalánul: Perpinyà) városa adja, mely az egyetlen jelentős közigazgatási és szolgáltató központ. A fő közúti, illetve vasúti kapcsolatok észak–déli irányból szelik át Észak-Katalóniát; ezek Franciaország és Spanyolország között teremtenek összeköttetést. Egy vasútvonal Perpignant köti össze Latour-de-Carol (katalán: La Tor de Querol) településsel Prades (katalán: Prada de Conflent vagy Prada) településsel.

Közigazgatása[szerkesztés]

A Pyrénées-Oorientales terület katalán járásokra osztva Joan Becat szerint (Atles de Catalunya Nord, 1977).
Kerület Kantonok száma Települések Népesség (1999) Terület Népesség
sűrűség
(1999)
Céret (Ceret) 5 40 66.624 954 km² 69,8 /km²
Perpignan (Perpinyà) 20 86 287.272 1317 km² 218 /km²
Prades (Prada) 6 100 38.907 1845 km² 21,1 /km²
Összesen 31 226 392.803 4116 km² 95,4 /km²
Az értékek tartalmazzák Fenouillèdes területét.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Média[szerkesztés]

Egyesületek[szerkesztés]

Esszék[szerkesztés]

Egyéb oldalak[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Northern Catalonia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.