Éjszaka a múzeumban: Kahmunrah visszatér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszaka a múzeumban: Kahmunrah visszatér
2022-es amerikai animációs film
RendezőMatt Danner
ProducerShawn Levy
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Ray DeLaurentis
  • William Schifrin
Hang
ZeneJohn Paesano
VágóLuc Perrault
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő77 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Amerikai Egyesült Államok Disney+
  • Kína Alibaba Pictures
Bemutató
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Éjszaka a múzeumban: Kahmunrah visszatér (eredeti cím: Night at the Museum: Kahmunrah Rises Again) 2022-ben bemutatott koprodukciós 2D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Matt Danner rendezett. Az Éjszaka a múzeumban filmek első animációs filmje.

2022. december 9-én mutatta be a Disney+ az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon.[1] A Disney Channel 2024. április 1-én mutatta be.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Az Amerikai Természettudományi Múzeum kiállításai elriasztják a legújabb őrséget, egy arra járó Larry Daley nemtetszésére. Teddy Roosevelt és Sacagawea közlik vele, hogy jobban szeretnék, ha a fia, Nick venné át a pozíciót, és némi vonakodás után Larry beleegyezik.

Nick maga is küszködik, mivel szeretne csatlakozni az iskola jazz-estjéhez, hogy ő legyen a DJ-jük, és hogy közel kerülhessen szerelméhez, Miához. Annak ellenére, hogy tanára, Ms. Montefusco ígéretesnek látja őt, Nick úgy véli, megbukott. Larry elmagyarázza Nicknek, hogy amíg ő a nyáron a Történelmi Múzeumot őrzi Japánban, addig otthon ő fogja helyettesíteni őt. Nick úgy gondolja, hogy megbukik, de Larrynek sikerül rávennie volt feleségét, Ericát, hogy ő is beleegyezzen.

Nick újra találkozik a banda többi tagjával, köztük Rexyvel, Attilával, Jedediah-val, Octaviusszal, Laaa-val, Dexterrel, a majommal és Jeanne d’Arc-val. Első feladata, hogy bezárja a pincében lévő raktárhelyiséget, de miután találkozik a földszinten lévő összes hátborzongató dologgal, egy szoborral eltorlaszolja az ajtót, és félelmében elszalad.

Kamunrah, akit bezártak, kiszabadul, és ellopja a kiállítást életre keltő táblát, hogy uralja a világot. Üldözés kezdődik a múzeumban, de sikerül elmenekülnie. Nick és barátai utána erednek, míg Rexy ott marad, hogy őrizze a múzeumot. Kint Joan látomásban látja, hogy Kamunrah a Természettudományi Múzeum felé tart, ahol a Denduri templomról szóló kiállítást tartanak.

A csoport utoléri Kamunrah-t, és üldözőbe veszi a művészeti múzeumban. Fedezetként Kamunrah életre kelti a Káosz istenét, Széth-et, aki az erejét arra használja, hogy sakkban tartsa Nicket és a többieket. Megtalálják a festményt, amely az ókori Egyiptomba vezet, és belépnek oda. Mivel már csak néhány óra van napfelkeltéig, Nick és barátai is belépnek a festménybe. A Níluson való átkelés közben Nick reménytelennek kezdi érezni magát, hiszen Kamunrah szökése az ő hibája volt, de a csoport bátorítást ad neki. Végül megérkeznek a Dendurhoz, és csapdák sorát kerülgetve eljutnak Kamunrah-hoz és Széth-hez, akik azt tervezik, hogy a tábla segítségével három hangot lejátszva rájuk szabadítják az egyiptomi sakálok seregét.

A templomban harcra kerül sor, és Nick végül legyőzi bizonytalanságát. Fordítva játssza a hangjegyeket, aminek hatására a tábla elszívja a sakálokat, Széth-et és Kamunrah-t. Nick és barátai elmenekülnek, de a nap már felkelt. Emlékezve arra, hogy van egy posztere a múzeumról, amit korábban Sacagawea adott neki, még időben hazaindulnak vele.

Nicknek végre van annyi önbizalma, hogy újra kipróbálja magát a jazz-előadáson (ezúttal sikerrel), randizni kezd Miával, és elfogadja a múzeum új éjjeliőr állását.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Nick Daley Joshua Bassett Kretz Boldizsár Larry Daley fia és az Amerikai Természettudományi Múzeum legújabb biztonsági őre.
Dr. McPhee Jamie Demetriou Karácsonyi Zoltán A Természettudományi Múzeum igazgatója és Larry korábbi főnöke.
Erica Daley Gillian Jacobs Zsigmond Tamara Larry volt felesége és Nick édesanyja.
Larry Daley Zachary Levi Széles Tamás Nick apja, Erica korábbi férje és a múzeum korábbi biztonsági őre, aki a Japán Nemzeti Történeti Múzeumban kap munkát.
Laaa Neandervölgyi, aki ugyanúgy néz ki, mint Larry.
Mia Shelby Simmons Kanyó Kata Nick szerelme.
Bodhi Tenzing Norgay Trainor Kálmán Barnabás Nick iskolájának diákja.
Ms. Montefusco Lidia Porto Peller Anna Nick zenetanára.
Ronnie Bowen Yang Elek Ferenc Éjszakai őr a múzeumban, aki már néhány perc után felmond a kiállítási tárgyak miatt.
Theodore Roosevelt Thomas Lennon Csankó Zoltán Viaszszobor az Egyesült Államok 26. elnökéről.
Jeanne d’Arc Alice Isaaz Pájer Alma Virág A nő szobra, aki a franciákat az angolok elleni háborúban vezette, és látomásokat lát a jövőről.
Octavius Jack Whitehall Szatmári Attila Római katona dioráma, miniatűr és Jedediah legjobb barátja
Jedediah Steve Zahn Seder Gábor Cowboy dioráma, miniatűr és Octavius legjobb barátja.
Kahmunrah Joseph Kamal Kálid Artúr Fáraó, aki Ahkmenrah idősebb testvére, és bosszút akar állni Larryn.
Attila hun király Alexander Salamat Gémes Antos A hunok vezérének szobra
Sacagawea Kieran Sequoia Csuha Bori A Lemhi Shoshone nő poliuretán modellje, aki Theodore Roosevelt barátnője volt.
Széth Akmal Saleh Fekete Zoltán A Káosz egyiptomi istene, aki segít Kahmunrahnak a világ meghódításában.
George Washington Chris Parnell Dézsy Szabó Gábor Az Egyesült Államok 1. elnöke.
Dexter Dee Bradley Baker Eredeti hang Csuklyásmajom.
Kőfejű Kelemete Misipeka Schneider Zoltán Húsvét-szigeti fej a Természettudományi Múzeumban.
Merenkhare Jonathan Roumie Németh Gábor Ősi fáraó múmiája és Kahmunrah apja.
Zeeko Zaki Welker Gábor Egyiptomi napisten, akinek feje egy ókori egyiptomi festményen látható.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2016-ban jelentették be, hogy az Alibaba Pictures Group az Éjszaka a múzeumban remake-jét fejleszti.[3] 2018 augusztusára a 20th Century Fox akkori vezérigazgatója, Stacey Snider bejelentette, hogy film helyette egy televíziós sorozatot fejlesztenek az Éjszaka a múzeumban alapján.[4] 2019 augusztusában, miután a 21st Century Foxot a Disney felvásárolta, megerősítették, hogy a projekt még mindig fejlesztés alatt áll, mint Disney+ exkluzív film.[5]

2020 októberében jelentették be, hogy a film címe Éjszaka a múzeumban: Kahmunrah visszatér lett. 2022 szeptemberében Matt Danner elárulta, hogy ő rendezi a filmet.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mishra, Shrishty: First 'Night at the Museum: Kahmunrah Rises Again' Image Teases Nick Daley's Animated Return. Collider, 2022. november 3. (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  2. A Disney Csatorna áprilisi újdonságai. Mentrum. (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  3. Sun, Rebecca & Patrick Brzeski: China's Alibaba Pictures to Remake 'Night at the Museum'. The Hollywood Reporter, 2016. április 25. (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  4. Paz, Maggie Dela: Fox Developing Wimpy Kid, Ice Age, and Night at the Museum TV Shows. ComingSoon.net, 2018. augusztus 10. (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  5. Hipes, Patrick: New 'Home Alone' Movie At Disney+ Sets Leads: 'Jojo Rabbit's Archie Yates & Rob Delaney, With Ellie Kemper In Talks – Update. Deadline Hollywood , 2019. december 11. [2020. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 29.)
  6. Danner, Matt [@MattyDanner]: Plug time! Keep and eye out for my animated movie coming to Disney+ this December!!! Night at the Museum: Kahmunrah Rises Again t.co/TduKab2ses (angol nyelven), 2022. szeptember 29. (Hozzáférés: 2023. október 29.)

További információk[szerkesztés]