A boldogság nyomában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A boldogság nyomában
The Pursuit of Happyness
(The Pursuit of Happyness)
2006-os amerikai film
RendezőGabriele Muccino
ProducerTodd Black
Jason Blumenthal
James Lassiter
Will Smith
Steve Tisch
Műfaj
ForgatókönyvíróSteve Conrad
FőszerepbenWill Smith
Thandiwe Newton
Jaden Smith
ZeneAndrea Guerra
OperatőrPhedon Papamichael
VágóHughes Winborne
Gyártás
GyártóColumbia Pictures Corporation
Relativity Media
Overbrook Entertainment
Escape Artists
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Francisco
Játékidő117 perc
Költségvetés55 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai Columbia Pictures
magyar InterCom
Bemutatóamerikai 2006. december 15.
magyar 2007. február 15.
Korhatáramerikai PG-13
magyar 12
Bevételamerikai $ 163 566 459
$ 302 720 513
További információk
SablonWikidataSegítség

A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness) egy 2006-os, Oscar-díjra jelölt amerikai filmdráma, mely 2006. december 15-én került az amerikai mozikba, Magyarországon pedig 2007. február 15-én mutatta be az InterCom.

A film Christopher Gardner igaz történetét dolgozza fel, egy családapáét, aki mindent megtesz, hogy egyenesbe hozza a dolgokat és eltartsa kisfiát. A főszerepben Will Smith látható, Gardner fiát pedig Smith valódi gyermeke, Jaden Christopher Syre Smith játssza, akinek ez az első moziszerepe. A film Gabriele Muccino olasz rendező angol nyelvű debütje.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Chris Gardner Will Smith
Christopher Jaden Smith
Linda Thandiwe Newton
Alan Frakesh Dan Castellaneta

Produkciós jegyzetek és fogadtatás[szerkesztés]

Thandiwe Newton és Dan Castellaneta szintén szerepel a filmben, előbbi mint Gardner felesége. Smith ragaszkodott hozzá, hogy az olasz Gabriele Muccino rendezze a filmet, mivel a színész tetszését elnyerte Muccino korábbi filmjeinek stílusa.

A filmben valódi hajléktalanok is láthatók, illetve igazi templomi tagok és látogatók statisztálnak egyes jelenetekben. A templomi kórus és zenekar, a Glide Ensemble és a John Turk Change Band szintén önmagát alakítja. A Glide Ensemble szólóénekesei és a zenekar professzionális előadók.

A boldogság nyomában vegyes fogadtatásra talált kritikusi körökben, 66%-os értékelést begyűjtve a Rotten Tomatoes oldalán, noha Michael Medved négy csillagot adott neki a négyből, mondván, „…még a legmegfáradtabb mozilátogatók közt sem akadhat olyan, aki ellen tud állni a film emocionális erejének a rendkívül inspiráló üzenettel, ami a szeretet engesztelhetetlen erejét és az elhatározást hordozza.” Jaden Smitht számos dicsérő szóval illették „természetes, visszafogott jelenlétéért”, ami „egyszerre meglepő és megindító”. A film első helyen startolt az észak-amerikai mozik bevételi listáján 26,9 millió dollárt gyűjtve nyitóhétvégéjén, megelőzve olyan sikervárományos produkciókat, mint az Eragon és a Malac a pácban. Ez Will Smith hatodik #1 debütje zsinórban. A boldogság nyomában március közepéig 163 millió dollárt hozott csak hazájában.

Sloan Freer, az angol Radio Times egyik szabadúszó filmkritikusa 5-ből 3 csillagra értékelte az alkotást (ahol a 3 a jót, az 5 a kiválót jelenti), a színészi alakításokat méltatva úgy vélekedett, hogy valójában a filmet kívülálló szemlélőként nézni szívszaggató élmény, mert Smith karakterének minden szenvedése egy „oly jó emberrel” történik. A kritika arra a végső megállapításra jut, hogy a hibátlan írás és kivitelezés ellenére a film végigüléséhez kicsit kevesebb gyötrődés kellett volna, mivel Gardner életének érdessége nyilvánvaló akaratereje megidéződésével érezhető át igazán.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A kockakirakás két bajnokát, Tyson Maót és Toby Maót kérték fel konzultánsként, hogy megtanítsák Will Smithnek, hogyan rakja ki a Rubik-kockát két perc alatt.
  • A Kaliforniába jöttem egyik epizódjában Will Smith karaktere azzal hívta fel a Princeton Egyetem toborzóját, hogy gyorsan kirakta a Rubik-kockát. Smitht mindig is érdekelte az időre történő kockakirakás, és tovább folytatja a gyakorlást.[forrás?]
  • Will Smith ténylegesen bajszot növesztett a filmszerephez.
  • Dan Castellaneta, aki Homer Simpson hangját szolgáltatja A Simpson család eredeti változatában, a filmben Gardner (Smith) egyik felettesét alakítja, aki egy alkalommal arra kéri őt, hozzon neki fánkot. Ez utalás Castellaneta szerepére az animációs sorozatban, mivel ott Homer is nagy fánkkedvelő.
  • Tyler MacNiven, a The Amazing Race című tévéműsor egyik résztvevője megjelenik a filmben egy nem feltüntetett szerepben: ő az a hippi, akitől a buszon Gardner visszaveszi a korábban ellopott csontsűrűség-szkennert.
  • A film legvégén feltűnik egy pillanatra az igazi Christoper Gardner, mikor elsétál a kamera és Smith között, és utóbbi rá is pillant a válla fölött.
  • A film folyamán Will Smith karaktere gyakran utazik a BART-rendszeren (San Francisco környéki gyorsföldalatti), és bár a vonathálózat 1972. szeptember 11-én nyílt meg a lakosság számára, még nem volt teljesen kész olyan formában 1981-ben, mint ahogy azt a film mutatja.

Eltérések a film és a valóság között[szerkesztés]

  • Linda sosem létezett. A filmben ő Gardner két korábbi feleségének összegyúrása.
  • Chris Jr. csupán kétéves volt, mikor a film cselekménye történt. Az Oprah-ban adott interjújában elmondta, nem képes felidézni gyermekkorának azt a szakaszát. Csak arra emlékszik, hogy apja mindig ott volt mellette.
  • A Rubik-kockás eset nem történt meg. Smith állt elő az ötlettel, mert mindig is foglalkoztatta ez a tárgy.
  • Chris Gardnernek nem volt aktatáskája; minden holmiját az éppen kéznél levő műanyag zsacskókban tartotta.
  • Gardner a tőzsdei gyakornokságért kapott fizetést, egészen pontosan 1000 dollár havi illetményt.
  • 10 napot töltött börtönben a parkolócédulák kifizetésének elmulasztásáért, tehát jóval többet, mint a filmben.
  • A munkát végül a Bear Stearns befektetési bank, illetve tőzsdeipari cégnél kezdte meg.
  • Alkalmanként az éjszakát az irodaasztala alatt töltötte, ha a hajléktalanszállók megteltek.
  • A filmben Gardner azt állítja, louisianai, azonban valójában a Wisconsin állambeli Milwaukee-ből való. Ugyanakkor, Gardner könyve említi, hogy akkortájt édesapja Louisianában lakott.

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]