Közegészségügy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A közegészségügy egy adott terület általános egészségi szintje és az emberi egészség javításának tudománya a társadalom, a szervezetek, a köz- és magánszféra, a közösségek és az egyének szervezett erőfeszítései és megalapozott döntései révén. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a egészséget nem a betegségek hiányaként határozza meg, hanem „a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapotaként”.

Leírása[szerkesztés]

A közegészségügyet „a betegségek megelőzésének, az élethosszabbításnak és az egészség előmozdításának tudománya és művészete a társadalom, szervezetek, közösségek és egyének szervezett erőfeszítései és tájékozott döntései révén.”[1] Az egészséget veszélyeztető tényezőkkel foglalkozik. egy közösségi alapú népesség-egészségügyi elemzés. Az érintett népesség akár egy maroknyi ember is lehet, vagy akkora, mint több kontinens összes lakosa (pandémia=világjárvány esetén). A közegészségügy számos részterülettel rendelkezik, de általában a következő interdiszciplináris területeket foglalja magában (kategóriák): epidemiológia, biostatisztika és egészségügyi szolgáltatások. A környezet-egészségügy, a közösség egészsége, a viselkedés-egészségügy és a foglalkozás-egészségügy szintén fontos közegészségügyi területek.

1955-ös szenzációkeltő újsághírek a világ minden tájáról a járványos gyermekbénulás elleni, később betiltott Salk-vakcina teszteléséről
1963-as poszter, amellyel ösztönözték a közvéleményt az orális Sabin-cseppek beadására

A közegészségügyi beavatkozások középpontjában a betegségek, sérülések és egyéb hátrányos egészségi állapotok megelőzése és kezelése áll. Ez az esetek megfigyelésével és az egészséges viselkedés, a közösségek és (az emberi egészséggel kapcsolatos vonatkozásokban) környezet előmozdításával történik. Célja, hogy oktatási programok megvalósításával, szakpolitikai nyilatkozatok kidolgozásával, szolgáltatások nyújtásával és kutatások lebonyolításával megelőzze az egészségügyi problémák megjelenését vagy megismétlődését.[2] Egy betegség vagy kórokozó kezelése megakadályozhatja annak másokra való átterjedését, például járvány esetén. A fertőző betegségek terjedésének megakadályozását célzó védőoltási programok, figyelemfelkeltő kampányok és óvszerosztás a közös megelőző közegészségügyi intézkedések példái.

A közegészségügy különböző lépéseket is tesz az ország különböző területei, illetve egyes esetekben a kontinens vagy a világ közötti egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Az egyik probléma az egyének és a közösségek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése pénzügyi, földrajzi vagy szociokulturális korlátok miatt. A közegészségügyi rendszer alkalmazásai közé tartozik az anya- és gyermekegészségügy, az egészségügyi szolgáltatások adminisztrációja, a katasztrófaelhárítás, valamint a fertőző és krónikus betegségek megelőzése és ellenőrzése.

A közegészségügyi programok nagy pozitív hatása széles körben elismert. Részben a közegészségügy által kidolgozott politikáknak és intézkedéseknek köszönhetően a 20. században csökkent a csecsemő- és gyermekhalandóság, és folyamatosan nőtt a várható élettartam. Például a becslések szerint az amerikaiak várható élettartama harminc évvel nőtt 1900 óta,[3] és világszerte hat évvel 1990 óta.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Untilled Fields of Public Health 1920, volume 51, issue 1306, pages 23-33 – url=https://archive.org/details/cihm_90880 (angolul)
  2. Association of Schools of Public Health. What is Public Health? Archiválva 2010. június 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. Association of Schools of Public Health. [http://web.archive.org/web/20100611052252/http://www.whatispublichealth.org/impact/index.html |date=2010-6-11|language=en }}
  4. World Health Organization. Life expectancy at birth, 2011. 04. 20.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Veřejné zdraví című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Openbare gesondheid című afrikaans Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]