Óvszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latex óvszer

Az óvszer (kondom, a köznyelvben „koton” vagy „gumi”) férfiak által használt fogamzásgátló eszköz, amely a merev péniszre felhúzva megakadályozza az ondó bejutását a nő testébe. Célja a nem kívánt terhesség elkerülése és a nemi betegségek (AIDS, szifilisz, kankó stb.) elleni védekezés. Anyaga manapság latex vagy poliuretán. Az óvszert elsőként egy olasz orvos, Gabrielle Fallopio említi, 1564-ben.

Története[szerkesztés]

Casanova az óvszerét teszteli, amit angol lovaglókabátnak (english overcoat) nevezett[1]
Óvszer felhelyezése

Az első óvszerek szövetből (finom vászonból) készültek, s a fogamzást még rendkívül rossz hatásfokkal gátolták. Az első hatékony óvszert birka vagy más állat beléből készítették.

Már Casanova is használt óvszert, amit az ő idejében úgy hívtak: English Overcoat (=angol kabát). Ez a fajta kondom védelmet nyújtott a rettegett szifilisztől.

A kondom szó eredete vitatott. Talán Dr. Condom ezredestől ered, aki II. Károly orvosaként állatbelet ajánlott a fogamzás- és fertőzésgátlásra. De lehet, hogy az olasz con (-val, -vel) és a latin domus (ház, kupola) szavak kombinációja.

A vulkanizálás (Charles Goodyear, 1839) módszerével vált lehetővé a víz-, hő- és hidegálló, nagy rugalmasságú és szakítószilárdságú gumi előállítása. 1855-ben készült az első ilyen anyagú kondom. Az óvszerek vastagsága 1870-ben 2 mm-re csökkent.

Női óvszer[szerkesztés]

Női óvszer

A női óvszer a 90-es években megjelent fogamzásgátló eszköz, amely működésében hasonlít a normál kondomhoz. A 15–20 cm hosszú óvszer anyaga nagy szakítószilárdságú, vékony műanyag (polietilén vagy poliuretán), két végén különböző átmérőjű gyűrűkkel, amelyek közül a nagyobb a szeméremajkakat támasztja meg, a kisebbet pedig – mintegy pesszáriumként – a hüvelybe kell feltolni. Előnye, hogy alkalmazása nem függ a pénisz merevségétől és hogy a közösülés előtt akár 10 órával is felhelyezhető.

Egyházi megítélése[szerkesztés]

Az eddigi katolikus tanítás sokat bírált eleme, hogy az egyház az óvszert még a súlyosan fertőzött területeken sem tartotta morálisan elfogadhatónak, helyette a teljes önmegtartóztatást ajánlva. Ebben némi változást hozott XVI. Benedek pápa megjelenés előtti könyvének 2010 novemberében közreadott részlete, mely szerint minden olyan esetben elfogadható a kondom, ha életet ment (pl. fertőzött prostituáltak esetén). A kijelentést katolikus elemzők forradalmi jelentőségűnek ítélik.[2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Mit kell tudni az óvszer történelméről?
  2. A pápa és az óvszer viszonyát magyarázza a Vatikán (Origó, 2010. november 23.)
Wikiszótár
Nézd meg az óvszer címszót a Wikiszótárban!

Irodalom[szerkesztés]

  • Bertschi, Hannes: Die Kondom-Story. Köln, 1994. vgs. ISBN 3802512863
  • MSZ-03 108-79 Gumi óvszer. Egészségügyi ágazati szabvány. Budapest, 1979. ORKI
  • Stall, Leonard: Gumiparádé. (Az óvszerek színes világa). Ford. Németh Anikó. Budapest, 1994. Or-Co Kft. ISBN 9638526505