Agykorallok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agykorallok
Diploria labyrinthiformis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Hatosztatú virágállatok (Hexacorallia)
Rend: Kőkorallok (Scleractinia)
Bourne, 1900
Család: Mussidae
Ortmann, 1890
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Agykorallok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Agykorallok témájú kategóriát.

Pseudodiploria strigosa

Az agykorallok (Mussidae) a virágállatok (Anthozoa) osztályába és a kőkorallok (Scleractinia) rendjébe tartozó család.

A WoRMS adatai szerint 24 elfogadott faj tartozik ebbe a korallcsaládba.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Az agykorallok a korallszirteknél fordulnak elő az Indiai-óceánban és Csendes-óceánban, valamint a Karib-tengerben. A zátonyoknál élő összes élőlényhez hasonlóan az agykorallokat is fenyegeti a környezetszennyezés, a tengerpartok beépítése és a globális felmelegedés. Korallokat gyűjtenek és szárítanak ajándéknak is.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az agykorall nem egy állat, hanem egy több korallpolipból álló telep. A telep átmérője elérheti a 2 métert. Az agykorallok telepe kúp vagy tojás alakú; a felszínét borító polipok élnek, felfelé és oldalirányban építik tovább az alakzatot. Alattuk elpusztult polipok vázai vannak. A telep polipjai sűrű sorokba rendeződnek. Minden polipnak vannak csalánozó sejtekkel felvértezett tapogatói, amelyek planktonokat fognak meg és pusztítanak el. Szájuk a tapogatókorona középpontjában nyílik. A tapogatók vezetik a zsákmányt a szájhoz, és az ivarsejtek is onnan lökődnek ki.

Életmódjuk[szerkesztés]

Az agykorallok a szilárd talajú, meleg, tiszta, sekély vizet kedvelik. A legtöbb agykorall sziklás vidékeket vagy víz alatti roncsokat népesít be. Mindenképpen napfényre van szükségük. Helyhez kötöttek. Táplálékuk parányi állatok, melyeket a korallban élő egysejtű növények által termelt tápanyagokkal egészítenek ki.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A agykorallok kétféleképpen szaporodhatnak. Az ivartalan szaporodás esetében a bimbózás útján. Az új polipok genetikailag megegyeznek az „anya”-polipokkal. Az ivaros szaporodásra késő tavasszal vagy nyár elején, telihold után néhány éjszaka kerül sor. A peték és spermák kis rózsaszín kötegekben termelődnek és felvándorolnak a polip szájnyílásához. Egy korallzátony térségében az összes korall egyidőben löki ki az ivarsejteket. A kötegek felfelé sodródnak és szétpattannak. Így biztosított, hogy a spermiumsejtek nem termékenyítenek meg rokon petéket.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 2 alcsalád és 10 nem tartozik:

Források[szerkesztés]