Agykorallok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Agykorallok
Diploria labyrinthiformis
Diploria labyrinthiformis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Hatosztatú virágállatok (Hexacorallia)
Rend: Kőkorallok (Scleractinia)
Család: Agykorallok (Faviidae)
(Gregory, 1900)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Agykorallok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Agykorallok témájú kategóriát.

Az agykorallok (Faviidae) a virágállatok (Anthozoa) osztályába és a Scleractinia rendjébe tartozó család.

Elterjedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az agykorallok a korallszirteknél fordulnak elő az Indiai-óceánban és Csendes-óceánban, valamint a Karib-tengerben. A zátonyoknál élő összes élőlényhez hasonlóan az agykorallokat is fenyegeti a környezetszennyezés, a tengerpartok beépítése és a globális felmelegedés. Korallokat gyűjtenek és szárítanak ajándéknak is.

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az agykorallok nem egy állatok, hanem több korallpolipból álló telep. A telep átmérője elérheti a 2 métert. Az agykorallok telepe kúp vagy tojás alakú; a felszínét borító polipok élnek, felfelé és oldalirányban építik tovább az alakzatot. Alattuk elpusztult polipok vázai vannak. A telep polipjai sűrű sorokba rendeződnek. Minden polipnak vannak csalánozó sejtekkel felvértezett tapogatói, amelyek planktonokat fognak meg és pusztítanak el. Szájuk a tapogatókorona középpontjában nyílik. A tapogatók vezetik a zsákmányt a szájhoz, és az ivarsejtek is onnan lökődnek ki.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az agykorallok a szilárd talajú, meleg, tiszta, sekély vizet kedvelik. A legtöbb agykorall sziklás vidékeket vagy víz alatti roncsokat népesít be. Mindenképpen napfényre van szükségük. Helyhez kötöttek. Táplálékuk parányi állatok, melyeket a korallban élő egysejtű növények által termelt tápanyagokkal egészítenek ki.

Szaporodásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A agykorallok kétféleképpen szaporodhatnak. Az ivartalan szaporodás esetében a bimbózás útján. Az új polipok genetikailag megegyeznek az „anya”-polipokkal. Az ivaros szaporodásra késő tavasszal vagy nyár elején, telihold után néhány éjszaka kerül sor. A peték és spermák kis rózsaszín kötegekben termelődnek és felvándorolnak a polip szájnyílásához. Egy korallzátony térségében az összes korall egyidőben löki ki az ivarsejteket. A kötegek felfelé sodródnak és szétpattannak. Így biztosított, hogy a spermiumsejtek nem termékenyítenek meg rokon petéket.

Rendszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az agykorallok családjába az alábbi nemek tartoznak

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]