Zöld Ukrajna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöld Ukrajna
Zelenyj Klyn
19. század
Zöld Ukrajna zászlaja
Zöld Ukrajna zászlaja
Zöld Ukrajna Oroszország térképén
Zöld Ukrajna Oroszország térképén
Általános adatok
Népesség310.000 fő (1897)
Kormányzat
ÁllamformaKöztársaság
A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld Ukrajna témájú médiaállományokat.

Zöld Ukrajna (ukránul: Зелений клин, oroszul: Зелёный Клин)[1] az orosz távol-keleti területen az Amur folyó és a Csendes-óceán közötti terület történelmi ukrán elnevezése, mely nagyjából megfelel a kínai Külső Mandzsúria fogalmának.

Az 1917-es oroszországi forradalom következtében (ukránul: Закитайщина)[2] a bolsevik Távol-keleti Köztársaság 1920. április 6-i megalakulása után a távol-keleti, ukrán többségű területek megkísérelték elszakadásukat és egy Zöld Ukrajna nevű entitás létrehozását tervezték. Ez a mozgalom rövid idő alatt sikertelennek bizonyult.

Történelme[szerkesztés]

  • 1917. június 24. – Az első összukrán távol-keleti kongresszus a Nikolszk-Usszurijszkban megalakította a Távol-keleti Kray Radát (Földtanács).
  • 1918. január – Habarovszkban második összukrán távol-keleti kongresszus kikiáltotta a Zöld Ukrajnát az ukrán állam részévé (a földrajzi kapcsolat hiánya ellenére).
  • 1918. április – A harmadik összukrán távol-keleti kongresszus független ukrán állam létrehozását kérte a Csendes-óceán partvidékén.
  • 1920. április 11. – Grigorij Szemjonov hetman kikiáltotta a távol-keleti ukránok nemzeti önrendelkezési jogáért és autonómiájáért a kozákok, burjátok és ukránok egyesített távol-keleti államának határain belül.
  • 1922 – A Zöld Ukrajna megszűnt.
Jurij Hlusko-Mova

Terület[szerkesztés]

Az Amur folyó közelében, Usszuri, Habarovszk környékén és Vlagyivosztoktól északra.

Vallás[szerkesztés]

A szláv lakosság nagy része keresztény volt. A helyi tunguz népek a helyi vallásokat követték; néhány askenázi zsidó gyakorolta a judaizmust.

Vízrajz[szerkesztés]

A Távol-keleti Köztársaságéhoz hasonló tengerpartja lett volna.

Településtörténet[szerkesztés]

A Zelenij Klin sokkal később lett az Orosz Birodalom része, mint Szibéria és a Távol-Kelet más részei. 1689-ben Kína és Oroszország aláírta a nyercsinszki szerződést, amely korlátozott területet biztosított Oroszországnak.

Az ukránok száma és aránya az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság régióinak lakosságában (1926-os népszámlálás)

A 19. század közepén a második orosz terjeszkedésre került sor, miután Oroszország elvesztette a krími háborút (1853–1856). Az Amur folyó mentén számos kozák település létesült. Kína akkoriban sokkal gyengébb lett Oroszországnál, és az 1858-as aiguni szerződésben és az 1860-as pekingi egyezményben területeket engedett át Oroszországnak.

Ebben az időszakban csak csekély számú telepes telepedett le a régióban, mintegy 14 000 kozákból és 2500 orosz katonából. 1861-ben létrejött a Primorszkij és Amur régió. Vlagyivosztokot 1860-ban, Habarovszkot 1858-ban alapították.

1882-ben Ukrajnából ingyenes szállítást és ingyen földet hirdettek a területre települők számára. 1897-re a lakosság száma 310 000-re nőtt. A vasút 1901-es létesítésével évente több mint 14 000 telepes költözött a területre, 1907-ben 78 000 telepes telepedett a távol-keleti régiókba.

1917 után a terület Alekszandr Kolcsak tengernagy joghatósága alá került. 1920-ban a Távol-Keleti Köztársaságot pufferállamként hozták létre Oroszország és Japán között. 1922-ben a köztársaság csatlakozott az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársasághoz. 1934-ben megalakult a Zsidó autonóm terület, Birobidzsan székhellyel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The flag of Green Ukraine appears to be a play on words on the concept of a "green wedge" combined with traditional Ukrainian colors.
  2. Jonathan D. Smele (2015).

Források[szerkesztés]

  • Encyclopedia of Ukraine, 2. kötet, Párizs, 1957

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Green Ukraine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]