Zuboly (zenekar)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zuboly
Információk
Eredet Magyarország
Aktív évek2005 – napjainkig
MűfajBroken etno, Etno jazz, Agrár hiphop, Beatbox
KiadóMegadó Kiadó
Tagok
Ágoston Béla
Benke Ágoston Félix
Busa Pista
Hock Ernő
Szarvas Dávid

A Zuboly weboldala
SablonWikidataSegítség

A Zuboly egy magyar együttes, melyet Ágoston Béla alapított 2005-ben. Stílusuk: Broken Etno – (egy a zenekar által kitalált stílus, mely a hiphop és a népzene keveréke)

Történet[szerkesztés]

A zenekar története 2004-ig nyúlik vissza, amikor Ágoston Béla, barátait összehívta egy közös születésnapi zenélésre. Az akkori felállás olyan sikeres volt, hogy aztán 2005 őszén ebből a "bulizenekarból" alakult meg a Zuboly. A "kocsmazenekarrá" avanzsálás egy lassú folyamat eredménye; a kezdetek kezdetén a Csiga Presszóban játszó zenekar fokozatosan vált egyre ismertebbé. Ezután következett azon időszak, amikor V. Bejáró nevű helyen léptek sokszor fel, majd 2006-ban a Kispál és a Borz előzenekaraként a Petőfi Csarnokban adott koncert tágította ki igazán közönségük skáláját.

2007-ben megjelent nagylemezük után egyre felkapottabbá váltak, Hargitay Ákos a táncházának műsorába illetve Simon Balázs a Honvéd Kamaraszínház műsorába építette be a Zuboly zenéjét.

A külföldi turnézás kapcsán vette észre a zenekar, hogy a népzenével kevert magyar rap igazi siker. Külföldi koncertjeiknek főleg a Magyar Kulturális Intézetek adtak színhelyet, többek között Párizsban, Rómában, Pozsonyban, Bécsben. A zenekar saját bevallása szerint 2009-ben ért a csúcsra a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színházban adott koncertekkel.

Második albumuk kiadására a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó azonnal igent mondott, azonban a zenekar feldolgozásaiból adódó jogvédelmi problémák -ilyen például a Hofi-féle "Lazítani" című dalból átvett részletek- tisztázása miatt a kiadás közel egy évet csúszott.

Stílusuk[szerkesztés]

Zenéjével a Zuboly egyedi posztmodern irányzatot képvisel: semmit nem kímélnek, éppúgy keveredik a pop-rock a népzenével, a klasszikus zene a hiphoppal, mint a drum&bass a swinggel. Az általuk feldolgozott zeneszámok "Zubolyosított" változatáról beszélhetünk. Ágoston Béla és a zenekar tagjai több stílusirányzat nevet is kitaláltak, úgymint: broken-etno, agrár hiphop, etno-jazz, folk'n'bass. Hangszerelési választásuk is igen különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen hangszereket mutatnak be (pl: xylorimba), ezzel meglepő hangzásvilágot hozva létre. Zenéjük egy időben gyakran hallható volt az MR2 Petőfi és Tilos Rádió műsorán. A zenekar az elsők között szerepelt az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában, a velük készült felvétel 2009. március 24-én került adásba (lásd források).

Tagok[szerkesztés]

Állandó Tagok[szerkesztés]

Vendégek[szerkesztés]

Személyenkénti Ismertető[szerkesztés]

Busa István a szájával utánozza a gépek által létre hozott hangokat, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust a nyelvével, a fogával, az ajkával, a tüdejével egyszóval hangképző szerveivel.

Benke Félix a népzenei vonalat erősíti, Moldvából érkezett dallamait dorombon és falevélen játssza, mindemellett dobol, énekel, sőt olykor Busát is kihívja egy-egy beatbox összecsapásra.

Hock Ernő, a zenekar nagybőgőse a Zuboly alapítása óta számos zenekarban megfordult már, ha nem a Zubolyban lép fel, akkor a Qualitons-szal vagy a szintén Ágoston Béla által alapított Agostones-szal játszik.

A magát zeneközelítőnek tartó Ágoston Béla, a formáció alapító tagja. Neve közismert lehet a magyar jazz életben jártas közönség számára. Jellegzetes szaxofon játéka felismerhető számos zenekar albumán. Együtt zenélt többek között Grencsó Istvánnal, Dresh Mihállyal, Szokolay Dongó Balázzsal és Palya Beával.

Jelentős fellépések[szerkesztés]

Dátum Helyszín
2005.12.23 Petőfi Csarnok, Budapest - Kispál és a Borz előzenekar
2007 Ausztria
2008.08.29 Millenáris Fogadó , Budapest - Zuboly Plays Jazz
2009.01.22 Művészetek Palotája, Budapest
2009.03.24 MR2 Akusztik (Magyar Rádió, Budapest, 8. Stúdió)
2009.06.18 Zöld Pardon, Budapest
2009.09.26 Gobbi Hilda Színpad, Nemzeti Színház, Budapest

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Dátum Cím Angol cím Kiadó Katalógusszám Formátum Típus
2007. 05. 21. Értem A Kujonságot I See Their Knavery Megadó Kiadó M-03 CD Stúdióalbum
2009. 03. 19. Virágoztass Engem Make Me Flower Szerzői Kiadás EAN: 5999556203698 CD Stúdióalbum
2017 Örök Zöld Hunnia Records HRCD1701 CD Stúdióalbum
2018 Barázdabillegető - Busa 40 Budapest Vinyl BPVLP010 Hanglemezl Stúdióalbum

Egyéb lemezek[szerkesztés]

Dátum Cím Kiadó Katalógusszám Formátum Típus
2007 Zuboly Szerzői Kiadás CD Demo CD
2009 Hegyalja Fesztivál 10. Chameleon Records CAM24 [1] CD Válogatásalbum

Közismert számaik[szerkesztés]

  • Másfél millió tépés Magyarországon
  • Homeopátia
  • Felixir
  • Szakítás
  • Női csípő
  • Sunán innen sunán túl
  • Csángó
  • Oxigén

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Weboldalak[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]