Zseny József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Zseny József (Kiskunhalas, 1860. augusztus 12. - Budapest, 1931. szeptember 1.) jogász, Pest vármegye aljegyzője, az Országos Rákóczi Szövetség egyik alapítója.

Élete[szerkesztés]

Kiskunhalasi református nagybirtokos család sarja. Volt vármegyei aljegyző, gimnáziumi tanár.

Munkássága[szerkesztés]

Aktív szervezője és részt vevője volt a kiskunhalasi kulturális és közéletnek. Majd országos vezetője volt több magyar kulturális mozgalomnak, szervezetnek. A régi magyar tánc-, öltözködés- és zenekultúra egyik kiemelkedő képviselője volt. A vármegyei bálok főszervezője volt. A kuruc romantika elkötelezett híve volt. Dalokat írt, és saját csárdást alkotott.

A Halasi csipke egyik kezdeményezője.

Számos kuruc szobor felállítását indítványozta, segítette.

A kuruckor és II. Rákóczi Ferenc kultuszának ápolására létrehozott Országos Rákóczi Szövetség egyik alapítója. A Magyar Iparművészeti Társulat alapító tagja.

A városligeti Washington-szobor felállítását kezdeményezte az 1906-ban alapított Amerikai Magyar Szövetséggel.

Az Országos Nemzeti Szövetség képviseletében, 1902-ben ő vitt az USA-ban élő magyaroknak egy turulos nemzeti zászlót.

1931 késő nyarán nagykörúti lakása előtt esett össze. A Kerepesi temetőben az ország és a főváros nagyjai és hatalmas tömeg búcsúztatta. A kispesti tárogatósok Rákóczi kesergőjét, a cigányzenészek kedvenc nótáit játszották. Díszvonat hozta szülőhelyére, és másnap a Zseny-házból a kiskunhalasi református régi temetőben vitték koporsóját.

Emlékezete[szerkesztés]

Temetéséről írták: "Tizenhat szónok, barátok, tisztelők mellett ott voltak például ők is és kurucnótákat játszottak Zseny Józsefnek, a szövetség[1] alapító elnökének 1931. augusztus 31. temetésén, hogy mielőtt a kiskunhalasi családi kriptába vinnék az elhunyt alapító díszelnök holttestét, a temetési menettel együtt a Keleti pályaudvarig kísérjék. (Az életét és munkásságát méltató nekrológok hangsúlyozottan szóltak arról, hogy alapító elnökük, aki több kevesebb sikerrel, a zeneszerzéssel is megpróbálkozott, mennyire szerette, és éjszakákon át fáradhatatlanul hallgatta a színmagyar zeneszerzők Fráter Zoltán, Kacsóh Pongrácz, Dankó Pista stb.) szerzeményeit, s hogy ő maga, aki mindig magyar ruhában járt, valóságos apostola volt a magyaros ruházkodásnak."[1]

Sírja jelenleg a kiskunhalasi új református temetőben található.

Források[szerkesztés]

Netlexikon

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ketezer.hu/menu4/2005_06/kovacs.html Országos Rákóczi Szövetség