Zebrafogasponty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Zebrafogasponty
Kifogott hím példány
Kifogott hím példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes)
Család: Ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae)
Alcsalád: Poeciliinae
Nem: Aphanius
Nardo, 1827
Faj: A. fasciatus
Tudományos név
Aphanius fasciatus
(Valenciennes, 1821)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zebrafogasponty témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zebrafogasponty témájú kategóriát.

A zebrafogasponty (Aphanius fasciatus) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjébe és az ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A zebrafogasponty a Földközi-tenger északi medencéjének édes- és brakkvizeiben él, Dél-Franciaországtól az elő-ázsiai partvidékig. Az észak-afrikai partok mentén Marokkótól Líbiáig is megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

A hal teste mérsékelten nyújtott, oldalról kissé lapított, feje fölülről összenyomott. Szájnyílása kicsi, rézsút felfelé irányuló; állkapcsain apró, háromhegyű fogak ülnek. Pikkelyei nagyok, 25-30 egy hosszanti sorban; oldalvonala nincs. A csaknem farokállású hátúszó 10-13, a farok alatti úszó 9-12 sugarú; zsírúszója nincs; farokúszója lekerekített. A hím oldalain 10-15 széles, sötét keresztsáv van; háta olajzöld, hasa fehéres, ezüstös csillogású; úszói a sárgától az aranysárgáig változnak; hátúszója sötét szegélyes, farokúszója széles, sötét keresztszalaggal díszes. A nőstény világos, szürkészöld, alig észrevehető keskeny keresztsávokkal és világosszürke, átlátszó úszókkal. A hím testhossza legfeljebb 5,5 centiméter, a nőstényé 6 centiméter.

Életmódja[szerkesztés]

A zebrafogasponty igénytelen, rendkívül szívós hal, rendszerint a felszín közelében tartózkodik. Tápláléka planktonrákok, rovarlárvák, bábok, emellett algák, lágy növényi részek és ürülék is.

Szaporodása[szerkesztés]

Tavasztól őszig ívik. Nagy ikráit finom növényi részekre vagy algamezőkre rakja. A kelési idő 10-15 nap. Egyéves kora végén ivarérett.

Források[szerkesztés]