Zbigniew Cybulski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zbigniew Cybulski
Szoborportré Kielceben
Szoborportré Kielceben
Életrajzi adatok
Születési név Zbigniew Hubert Cybulski
Művésznév Zbigniew Cybulski
Született 1927. november 3.
Kniaże
Elhunyt 1967. január 8. (39 évesen)
Wrocław
Sírhely Katowice
Származás lengyel
Házastársa Elzbieta Chwalibóg (1960. augusztus 30. – 1967. január 8., házastárs halála, Sopot)
Gyermekei Maciej Cybulski
Pályafutása
Iskolái Stanisław Wyspiański Academy for the Dramatic Arts
Híres szerepei Hamu és gyémánt
(Popiół i diament), 1958.
További díjakOfficer of the Order of Polonia Restituta

Zbigniew Cybulski IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Zbigniew Cybulski témájú médiaállományokat.

Zbigniew Hubert Cybulski (Kniaże, 1927. november 3.Wrocław, 1967. január 8.); lengyel színész, filmszínész.

Cybulski Andrzej Wajda filmjeinek haláláig állandó főszereplője, az ötvenes-hatvanas években a szerepein túlnövő emblematikus figura, Kelet-Európa James Deanje volt.

Életpályája[szerkesztés]

1945 után a krakkói Jagelló Egyetemen újságírást hallgatott, de nem végezte el, hanem átment az Állami Színművészeti Főiskolára, és ott 1953-ban kitüntetéssel diplomázott. Először Gdańskba szerződött 1953-ban, a Teatr Wybrzeze-ba. Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabjában szerepelt először. 1954-ben egy társával színházat alapított (Bim-Bom diákszínház), itt nem csak játszott, hanem rendezett is. 1961-ben Barbara Kwiatkowska-val együtt Franciaországban turnézott, majd visszatért Varsóba. 1964-ben Stockholmban állt a kamera elé.

Munkássága[szerkesztés]

Modern fiatalemberek ideális alakítója volt. Kezdetben főként szerelmes hősként foglalkoztatták. Andrzej Wajdától egy kis szerepet kapott A mi nemzedékünk című filmben (1954). 1958-ban a Hamu és gyémánt-ban már megkapta a főszerepet. Wajda Cybulski kérésére megengedte, hogy saját ruhájában és szemüvegében játssza el a filmben Maciek Chełmicki-t. Ezzel a szereppel Cybulski az új nemzedék mintaképe lett, és a lengyel határokon túl is gyorsan népszerű vált. Megszületett Kelet-Európa James Deanje. Jellem- és lélekábrázoló erejét, könnyed, életteljes játékstílusát Az éjszakai vonat (1959) szenvedélyes és önző, szerelmes Sztasekje is bizonyította. 1964-ben a Kaland a Sierra Morénában című filmben első ízben játszott kosztümös környezetben.

A filmezés mellett Cybulski rendszeresen játszott színházakban is.

Halála[szerkesztés]

Cybulski ugyanúgy fiatalon, balesetben halt meg, mint Dean. Alakjukat ezért a legendaéhes utókor összekapcsolja, és sorsuknak személyükön túlnövő jelentést tulajdonít. Cybulski 1967. január 8-án egy már mozgásban lévő vonatra akart felugrani Wrocławban, de elvétette és két kocsi közé esett. A kórházba szállítás után nem sokkal meghalt. Andrzej Wajda 1968-ban a Minden eladó című filmjében állított neki emléket (ennek a filmnek a főszereplője a később szintén világhírűvé vált Daniel Olbrychski volt).

Filmjei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 223. old.

További információk[szerkesztés]