Wolfgang Laib

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wolfgang Laib
Született 1950. március 25. (71 éves)[1][2][3][4][5]
Metzingen[5][6]
Állampolgársága német[7]
Foglalkozása
 • művész
 • szobrász
 • rajzoló
 • installációs művész
 • festőművész
 • conceptual artist
Kitüntetései Praemium Imperiale (2015)
A Wikimédia Commons tartalmaz Wolfgang Laib témájú médiaállományokat.

Wolfgang Laib (Metzingen, 1950. március 25. –) német képzőművész, konceptuális művész, szobrász.

Pályafutása[szerkesztés]

Biberachi orvoscsaládból származik. Őmaga is tanult orvostudományt az 1970-es években Tübingenben, de abbahagyta tanulmányait, mert már nagyon korán elkezdett érdeklődni a művészet iránt. Mentora, a tájképfestő Jakob Bräckle hatása alatt, ő is a keleti filozófiák és kultúra felé fordult.

Laib számos műve besorolható a land art műalkotásai közé, valamint munkásságában kimutatható a minimalizmus hatása is. Laib munkáinak jellegzetessége a természetes anyagok megmunkálása, úgy mint a méhviasz, a tej, a rizs és a virágpor. Leginkább a Tejköveiről (Milchstein) híres, melyeket 1975-től készít.

Ez a mű egy földrehelyezett négyszögletes alakú márványtömbből áll, melynek felső rétege ki van vájva. Ebbe a művész minden reggel tejet önt (Laib csupán a kiállítás első napján végzi ezt el, ezután a galéria, avagy a múzeum alkalmazottainak feladatává válik), amely a nap folyamán megdermed, és a nap végére filmréteget alkot. A tej kiöntésének gyakorlata a keleti rituálékat idézi meg. Laib saját bevallása szerint is Dél-Indiát tekinti spirituális otthonának,[8] a művészetkritikusok és kurátorok pedig gyakorta nevezik nyugati buddhistának. A tej márványtömbre való kiöntése a művész szerint tehát egy részvételi rítus,[9] mely a Zen templom kertjében dolgozó kertész egyszerű, de egyben igen fegyelmezett munkáját idézi fel bennünk, amely a templom köré szórt homok elrendezéséből áll.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. The Fine Art Archive, Wolfgang Laib, 30787
 4. Grove Art Online (angol nyelven)
 5. a b Artnet
 6. The Fine Art Archive
 7. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
 8. Klaus Ottmann: The solid and the fluid: perceiving Laib, In, Wolfgang Laib. A retrospective. Ostfildern-Ruit: Hatja Cantz New York: American Federation of Arts, 2000. p. 11.
 9. Klaus Ottmann: The solid and the fluid: perceiving Laib, In, Wolfgang Laib. A retrospective. Ostfildern-Ruit: Hatja Cantz New York: American Federation of Arts, 2000. p. 14.
 10. Margit Rowell: Modest propositions, In, Wolfgang Laib. A retrospective. Ostfildern-Ruit: Hatja Cantz New York: American Federation of Arts, 2000. p. 37.